Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte in aanvaring met getergde oppositie in Groningendebat

Rutte in aanvaring met getergde oppositie in Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - In het debat over de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen, is premier Mark Rutte meerdere keren in aanvaring gekomen met oppositiepartijen. Er wordt vooral gesteggeld over de vraag in hoeverre het kabinet is te verwijten dat in 2013 niet is gekozen om minder gas te winnen, naar aanleiding van de zware beving bij het dorp Huizinge in het jaar ervoor.

Rutte houdt vol dat het kabinet niet genoeg informatie had om een ander besluit te nemen. De gaswinning was in 2013 juist hoger dan ooit, terwijl toezichthouder SodM had aangedrongen de winning flink te verminderen. Dit wordt in Groningen als zeer pijnlijk ervaren. Volgens Rutte had toenmalig minister van Economische Zaken, Henk Kamp, geïnformeerd moeten worden over zorgen bij GasTerra over de hoge winning. "Dit had niet alleen doorgegeven moeten worden, hierop had doorgevráágd moeten worden", wierp Kamerlid Pieter Omtzigt terug.

De verdediging van de premier leidde bij verschillende oppositiepartijen tot frustraties. Wat Rutte zegt is "feitelijk onjuist", stelde GroenLinks-leider Jesse Klaver. Henk Nijboer (PvdA) ziet "wéér een rookgordijn". Christine Teunissen (Partij voor de Dieren) noemde het "heel ongeloofwaardig".

Coalitie

Ook coalitiepartijen ChristenUnie en CDA uitten zich kritisch op Rutte. Het nieuwe CDA-Kamerlid Eline Vedder vindt sommige uitlatingen van Rutte "zorgelijk". Zij wil dat het kabinet het "patroon" van gebrekkige informatievoorziening doorbreekt. ChristenUnie-voorvrouw Mirjam Bikker zei de erkenning van het leed van Groningers als gevolg van de hoge winning in 2013 te missen in de bijdrage van de premier.

Op aandringen van de coalitiefracties ging Rutte uiteindelijk ook dieper in op de pijn van Groningers. Bikker en D66-Kamerlid Faissal Boulakjar vroegen Rutte zijn "zakelijke schild" te laten zakken. "We zien uw menselijke kant te weinig", zei Vedder. Zij vond de reflectie van de premier in eerste instantie te "technocratisch", wat volgens Rutte ook met stijlverschil te maken kan hebben.

Eigen conclusie

Rutte moest in het debat wel concluderen "dat mijn interventies niet altijd hebben geleid tot het gewenste resultaat. Hoe graag ik dat ook had gezien." Hij gaf toe dat hij sneller had moeten ingrijpen. Het had anders gemoeten, maar "er was niet een rechte route om het goede te doen". De parlementaire enquêtecommissie concludeerde in haar rapport dat Rutte niet het verschil maakte voor Groningers, wat "wel op zijn plek was geweest".

Meer uit Politiek

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

1 uur geleden
Tweede Kamer wil lik-op-stuk bij verstoorders dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat antisemitisme harder wordt aangepakt. Om te beginnen moet op 4 mei het snelrecht worden toegepast als mensen de Nationale Dodenherdenking verstoren, zo willen diverse fracties. Hier zou ook meteen een afschrikwekkende werking van uitgaan, betoogden Kamerleden in een debat over antisemitisme. Bij snelrecht gaat justitie snel na het plegen van een strafbaar feit over tot vervolging. Het is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.

1 uur geleden
Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

2 uur geleden
Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost. Hij wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen.

4 uur geleden
Overijssel trekt bemestingsverbod door om PAS-melders te helpen

ZWOLLE (ANP) - Overijssel heeft het bemestingsverbod voor provinciale landbouwgronden nu al weer met een jaar verlengd. Ook in 2025 mogen boeren die grond van de provincie in erfpacht hebben daar geen mest op uitrijden. Het provinciebestuur creëert zo stikstofruimte, bedoeld om de zogeheten PAS-melders te helpen.

4 uur geleden
Kamer wil 'tochtkorting' voor huurder slecht geïsoleerde woning

DEN HAAG (ANP) - Huurders in een slecht geïsoleerde woning hebben recht op een 'tochtkorting' om de hogere energierekening te compenseren. De Tweede Kamer heeft donderdag een GroenLinks-PvdA-voorstel gesteund om dit wettelijk vast te leggen.

4 uur geleden
Jongeren VVD hekelen 'feitenvrije politiek' Yeşilgöz over asiel

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz imiteert de "feitenvrije onderbuikpolitiek" van populistische partijen als de PVV, vindt de jongerenvereniging van de liberalen. De JOVD is "geschokt" door de manier waarop Yeşilgöz cijfers over het aantal nareizigers van vluchtelingen die volgen op andere nareizigers "verzonnen" heeft, verwijzend naar berichtgeving van dagblad Trouw. "Yeşilgöz moet met een eigen liberaal verhaal komen; niet het populistische trucje van Wilders over willen doen", vinden de jongeren.

5 uur geleden