Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: ik zal hulp nodig hebben bij nieuwe bestuurscultuur

Rutte: ik zal hulp nodig hebben bij nieuwe bestuurscultuur

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte, die hoopt na de formatie een vierde kabinet te leiden, zal "hulp nodig hebben" bij aspecten van de nieuwe bestuurscultuur waar hij moeite mee heeft. "Dat weet ik van mezelf", zei de liberale voorman in het debat. Hij verwacht dat zo'n nieuwe politieke cultuur leidt tot heftigere politieke debatten, ook tussen coalitiepartijen. Dit terwijl Rutte naar eigen zeggen juist de neiging heeft conflicten klein te houden en de nadruk te leggen op goede persoonlijke verhoudingen.

Na de geklapte verkenning en de rol van Rutte hierin, zeggen vrijwel alle partijen dat zaken anders moeten in Den Haag. De besluitvorming moet transparanter, en de Kamer moet een stevigere positie krijgen ten opzichte van het kabinet. Rutte wil dat de leiders van de coalitiepartijen niet meer de koers van een kabinet uitzetten tijdens het informele zogenoemde coalitieoverleg, maar dat die discussies in de ministerraad op vrijdag worden gehouden. "Die ministerraden zullen heel lang gaan duren. Daar zullen de grote maatschappelijke debatten heftig worden uitgevochten, aan de hand van wat mij betreft een beperkt regeerakkoord met duidelijke kaders."

Als de fractieleiders en vicepremiers niet meer tijdens het coalitieoverleg zaken beklinken, kan dat tot grote conflicten leiden. Dat "is ingewikkelder voor mij, zeg ik eerlijk", erkent Rutte. Dat komt volgens hem door zijn eigen stijl van politiek bedrijven. "En die stijl is dat ik het van belang vind dat de persoonlijke verhoudingen goed zijn" en dat conflicten niet "onnodig groot worden. Daar zal ik hulp bij nodig hebben", zegt de VVD-leider. "Dat vraagt verdere reflectie van mij, mocht ik een kans hebben in de komende periode, om niet in de oude fouten te vallen."

Ook dat de koers niet volledig wordt vastgelegd in een regeerakkoord "gaat spannend worden", voorspelt Rutte. "Want ik denk dat kleine partijen in die formatie wensen hebben", waarschuwt Rutte. Hij wijst naar medisch-ethische kwesties, waarvoor een progressieve meerderheid is, die erg belangrijk zijn voor de kleinere christelijke partijen. Als voorbeeld noemt hij ook de rechtse meerderheid voor een strenger migratiebeleid, wat bijvoorbeeld voor de tweede partij D66 een pijnlijk onderwerp is om op in te leveren.

Meer uit Politiek

Adema tevreden met Europees plan voor alternatieve kunstmest

DEN HAAG (ANP) - De Europese Commissie is al met een voorstel gekomen om kunstmest van dierlijke mest te maken. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw verwelkomt de snelheid waarmee Brussel de zaak aanpakt. Nederland heeft lang gepleit voor het kunstmestalternatief (Renure).

4 minuten geleden
Staatssecretaris wacht gesprek met Meta af voor Facebook-besluit

DEN HAAG (ANP) - De overheid blijft voorlopig via Facebook communiceren met burgers. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) wil wel in gesprek met moederbedrijf Meta na een advies van waakhond Autoriteit Persoonsgegevens. De AP zegt in een advies dat de eerder vastgestelde "hoge risico's" weggenomen moeten worden.

19 minuten geleden
Vijlbrief: einde gaswinning is nieuwe periode voor Groningen

KOLHAM (ANP) - Het definitief sluiten van het Groningengasveld luidt een nieuwe periode in voor Groningen, een waarin het risico op aardbevingen "steeds kleiner wordt". Dat zei demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse dorp Kolham, waar hij symbolisch de wet ondertekende die regelt dat de decennialange winning van gas in de provincie permanent stopt.

34 minuten geleden
Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt hij dat eerst VVD-leider Dilan Yeşilgöz en GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans "een kopje koffie moeten gaan drinken, want zij zijn allebei nodig als je naar een andere combinatie gaat kijken".

1 uur geleden
Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de grenzen van het recht opzoeken of overschrijden, of waarbij andere grondrechten of de nationale veiligheid in de knel kunnen komen. Dat schrijven de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Betrokkenen: geheimhouding Bijlmervliegramp leidt tot wantrouwen

AMSTERDAM (ANP) - Dat openbare informatie van het archief over de Bijlmervliegramp nog geheim wordt gehouden, leidt tot wantrouwen van burgers richting de overheid. Dat zeggen onder meer Ineke van Gent, voorzitter van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI), en Pieter Omtzigt vrijdag bij de presentatie van het ACOI-rapport over de Bijlmervliegramp.

1 uur geleden
Lijst kabinet met grond en panden voor asielopvang naar provincies

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft een lijst opgesteld met grond en gebouwen van het Rijk, die kunnen worden gebruikt voor de tijdelijke opvang van asielzoekers. Daarover hebben demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en de ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdagochtend overleg gehad, zei Van der Burg voor de ministerraad. Die lijst gaat vrijdag naar de commissarissen van de Koning.

2 uur geleden