
Rutte: ik heb Erdogan verteld dat ambassadeurs in hun recht staan
ROME (ANP) - Premier Mark Rutte heeft op de G20-top met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gesproken over diens dreigement om tien ambassadeurs het land uit te zetten, onder wie de Nederlandse. De ambassadeurs riepen Turkije in navolging van het Straatsburgse mensenrechtenhof op om de dissident Osman Kavala vrij te laten. Zo'n oproep doet Nederland de volgende keer gewoon weer, zei Rutte zaterdag tegen Erdogan.
"Ik heb 'm nog eens uitgelegd dat als Straatsburg uitspraken doet, dat Nederland zich dan altijd het recht voorbehoud om daar aandacht voor te vragen", zei de demissionaire minister-president tegen de pers in Rome aan het einde van de G20-top. "Ik heb de president verteld dat we dat ook in de toekomst gaan doen."
Rutte legt uit dat Nederland en de andere westerse landen de oproep niet zien als "bemoeienis met interne aangelegenheden", maar als "het bevestigen van meer universele waarden".
Flinke kritiek
De ambassadeurs verklaarden uiteindelijk zich te blijven houden aan artikel 41 van het Verdrag van Wenen voor diplomatiek verkeer om zich niet te mengen in interne zaken. Daarop trok Erdogan de aangekondigde uitzetting in. Rutte zei in Rome nog eens dat hij het er "echt niet mee eens" is dat de ambassadeurs zijn teruggekrabbeld. Vanuit de Tweede Kamer was flinke kritiek op de houding van de ambassadeurs, die volgens Ruttes eigen VVD als "teken van zwakte" zal worden gezien door landen als China en Rusland.
In het gesprek met Erdogan kwamen ook de "economische relatie", migratie en Afghanistan aan bod, aldus Rutte.
Meer uit Binnenland
AMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
13 minuten geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
3 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee mensenrechten heeft geschonden. Onder andere het recht op leven, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is volgens het Hof geschonden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De snelwegen in Frankrijk en Spanje die dicht waren door bosbranden zijn sinds woensdagochtend vroeg weer open. Volgens de verkeersdienst van de ANWB moet het verkeer er nog wel rekening mee houden dat het vuur kan oplaaien.
4 uur geleden