Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte houdt vol: nu geen salarisverhoging zorgpersoneel

Rutte houdt vol: nu geen salarisverhoging zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - Een salarisverhoging voor het zorgpersoneel zit er nu niet in, herhaalde premier Mark Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen over de begroting van volgend jaar. De oppositie dringt aan op structureel extra geld voor zorgverleners. "We gaan het niet eens worden", zei Rutte.

Hij wil een onderzoek van de Sociaal-Economische Raad afwachten naar de knelpunten in de zorg. Dat moet onderwerp worden van de volgende kabinetsformatie. Dan moet duidelijk worden welke groepen in de zorg extra salaris nodig hebben. Maar ook voor andere problemen moeten er dan oplossingen liggen.

Toch wordt er op financieel gebied wel iets gedaan voor de zorgmedewerkers, benadrukte Rutte. Vanaf 2023 is er jaarlijks 130 miljoen extra beschikbaar om de zorg aantrekkelijker te maken, aldus de premier. Ook krijgt het zorgpersoneel dit jaar en volgend jaar een bonus. Daarvoor is 2 miljard euro vrijgemaakt. Verder stijgen de lonen nog door een nieuwe cao.

Volgens Lilian Marijnissen (SP) kan er niet zes maanden gewacht worden, omdat veel zorgpersoneel dreigt op te stappen. Er is in de Kamer een paar keer gestemd over een voorstel om zorgpersoneel meer te betalen, maar dat plan kreeg elke keer onvoldoende steun.

Meer uit Gezond

Voorzitter Rode Kruis spreekt van ondraaglijk lijden in Gaza

RAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.

11 uur geleden
Roche mengt zich met miljardenovername op markt afslankmiddelen

BASEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.

14 uur geleden
Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

1 dag geleden
Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

3 dagen geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

3 dagen geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

3 dagen geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

4 dagen geleden