Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte hoopvol dat EU snel eens wordt over sancties tegen Rusland

Rutte hoopvol dat EU snel eens wordt over sancties tegen Rusland

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is "hoopvol" dat de lidstaten van de Europese Unie het spoedig eens worden over een sanctiepakket tegen Rusland voor het geval dat land Oekraïne binnenvalt. Rusland heeft militairen samengetrokken bij de grens met Oekraïne en de vrees is dat de Russen het buurland zullen binnenvallen.

"Mijn overtuiging is dat de komende dagen, de komende tijd de consensus zal toenemen over het belang van een gezamenlijke Europese positie, ook trans-Atlantisch richting Rusland", zei Rutte op zijn eerste wekelijke persconferentie na de ministerraad in bijna een jaar. "Ik ben ervan overtuigd dat uiteindelijk alle lidstaten het belang zullen onderschrijven van een gezamenlijke, krachtige reactie."

Volgens Rutte moet er een sanctiepakket komen dat "ongenadig hard" zal zijn voor Rusland. Het gaat dan vooral om economische sancties. De strafmaatregelen zullen "Poetin keihard raken", zei de premier. De Russische regering van president Vladimir Poetin zegt dat Rusland het buurland niet zal binnenvallen.

Diplomatieke oplossing

Bij mogelijke sancties zullen Russen tegenmaatregelen nemen. Die zullen Nederland ook raken. De economische belangen van Nederland zijn "enorm", aldus Rutte. Hij wees erop dat Nederland een van de grootste investeerders is in Rusland. Verder wilde hij er niet over speculeren, ook niet of Rusland bijvoorbeeld de gaskraan dichtdraait voor Nederland. De inzet van het kabinet is om tot een diplomatieke oplossing te komen.

Oekraïne heeft Nederland inmiddels om wapensteun gevraagd. Het kabinet staat welwillend tegenover het leveren van defensieve wapens, maakte minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) donderdag bekend. Daar wilde het kabinet een paar maanden geleden nog niet aan. Om wat voor materieel de Oekraïners hebben gevraagd wil het kabinet niet kwijt.

Meer uit Binnenland

Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

1 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

2 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

2 uur geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

2 uur geleden
Asielzoekers eind juni, begin juli naar 'asielhotel' in Albergen

ALBERGEN (ANP) - De eerste asielzoekers komen eind juni of begin juli naar het nieuwe asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dinsdag begonnen met de verbouwingswerkzaamheden die nodig zijn om het hotel geschikt te maken voor de opvang van asielzoekers, meldt de gemeente Tubbergen waar Albergen onder valt.

3 uur geleden
Groepshulpen moeten druk op kinderopvang helpen verlichten

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties kunnen vanaf november een subsidie aanvragen waarmee zij groepshulpen kunnen aannemen om het werk te verlichten. Voorwaarde is wel dat deze groepshulpen ook een opleiding volgen waarmee zij op termijn wellicht als volwaardig pedagogisch medewerker aan de slag kunnen.

3 uur geleden
Nederlandse drugsverdachte Karim B. weer voortvluchtig in Spanje

MADRID (ANP) - Het Nederlandse mocromaffiakopstuk Karim B. is weer voortvluchtig. Hij werd in januari aangehouden op verdenking van onder meer drugshandel, maar vorige maand op borgtocht vrijgelaten. Inmiddels is hij volgens het Spaanse persbureau EFE voor de autoriteiten onvindbaar. De Spaanse minister van Justitie Félix Bolaños heeft de laatste ontwikkelingen "zorgelijk" genoemd.

3 uur geleden