Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte hint toch op extra maatregelen voor de koopkracht dit jaar

Rutte hint toch op extra maatregelen voor de koopkracht dit jaar

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zegt al maanden dat het onmogelijk is om dit jaar nog wat te doen aan de koopkracht van mensen. Maar toen premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie werd gevraagd of hij hierin kan volharden, zei hij dat het niet vol te houden is "om dit jaar niets te doen", gezien de almaar stijgende prijzen voor energie en boodschappen. "Maar we zeggen nog niet wat we wel of niet doen. Dat komt met Prinsjesdag."

Hij leek daarmee aan te geven dat er op Prinsjesdag toch wat financiële lucht komt voor de lagere en middeninkomens. Toen hij hier nader over werd bevraagd, wilde hij er niet meer op reageren, maar hij trok zijn woorden ook niet helemaal in. "Met Prinsjesdag komen we naar buiten met al of niet iets voor 22 en sowieso onze plannen voor 23."

Heel veel mensen dreigen te worden afgesloten van elektriciteit en gas omdat zij hun rekening niet meer kunnen betalen. "We willen er alles aan doen om te voorkomen dat mensen worden afgesloten", zei Rutte. Daarover zijn "intensieve gesprekken gaande met energiebedrijven", zei hij.

Bezorgd

Ook op veel andere vlakken stijgen de prijzen. "Ik snap dat mensen bezorgd zijn", zei Rutte, maar hij was niet te vermurwen om hen nu al gerust te stellen door iets te zeggen over mogelijke maatregelen die nog dit jaar de financiële nood kunnen verlichten.

Hij deed wel een oproep aan mensen die financieel in de knel zitten of dreigen te komen, vooral de lagere inkomens, via hun gemeente een beroep te doen op bestaande regelingen zoals de bijzondere bijstand, maar ook op de energietoeslag van 1300 euro voor mensen met een laag inkomen. Lang niet iedereen die daar recht op heeft, heeft die toeslag aangevraagd. "De prioriteit nu is er op gericht om iedereen te bereiken die daar recht op heeft."

Meer uit Politiek

Timmermans: Poetin kan alleen winnen als we onverschillig zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin kan de oorlog in Oekraïne alleen winnen als landen zoals Nederland onverschillig toekijken, zegt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans bij een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Daar en op vele andere plekken binnen en buiten Nederland is aandacht voor het feit dat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne inviel. "Hij kan alleen doorgaan als we verdeeld en niet geïnteresseerd zijn, en als we vergeten dat ons lot wordt bepaald door de heldhaftigheid van de mensen die in Oekraïne voor hun vrijheid vechten", zegt Timmermans.

2 uur geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

7 uur geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

20 uur geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

21 uur geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

1 dag geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

1 dag geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

1 dag geleden