
Rutte herhaalt excuses veteranen en slachtoffers strijd Indonesië
ROERMOND (ANP) - Premier Mark Rutte heeft opnieuw excuses gemaakt aan veteranen die in Indonesië een strijd zijn ingestuurd die "niet te winnen was". Rutte sprak van een "onmogelijke missie", mede omdat "falende gezagsdragers" de Nederlandse militairen en dienstplichtigen onvoldoende steunden. Dat deed hij tijdens de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Indiëmonument 1945-1962 in Roermond.
De verantwoordelijkheid ligt bij de gezagsdragers van toen - zoals de regering, het parlement en de legerleiding - "niet bij de individuele dienstplichtigen", zei Rutte. Die zijn in een onmogelijke positie gebracht waar zij en hun familie de last van hebben gedragen en tot op de dag van vandaag dragen, benadrukte de premier.
De excuses die het kabinet hier begin dit jaar voor heeft gemaakt, herhaalde Rutte zaterdag in Roermond. "Excuses aan alle veteranen die zich toentertijd als goed militair hebben gedragen. Excuses aan al diegenen die sindsdien kampen met zware lichamelijke en mentale gevolgen, iets waarvoor lang te weinig aandacht en te weinig erkenning is geweest." Ook bood de premier zijn excuses aan de tweede en volgende generaties aan, "die zijn opgegroeid met de pijn en het verdriet van hun ouders en grootouders".
Extreem geweld
Opnieuw zei Rutte dat ook van Nederlandse zijde sprake was van wijdverbreid extreem geweld. "Dat moeten we met elkaar onder ogen zien."
Medio februari maakte Nederland, bij monde van Rutte, excuses aan Indonesië voor het geweld tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van de toenmalige kolonie Nederlands-Indië. Koning Willem-Alexander deed dat twee jaar geleden toen hij op bezoek in Indonesië was.
Tijdens de bijeenkomst in Roermond zijn de Nederlandse militairen herdacht die tussen 1945-1962 om het leven kwamen tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA heeft zich als eerste officieel gemeld om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. De volksvertegenwoordiging kiest volgende week donderdag een nieuwe voorzitter.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.
16 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.
1 dag geleden