Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: 'heel terughoudend' om basisscholen eerder te openen

Rutte: 'heel terughoudend' om basisscholen eerder te openen

DEN HAAG (ANP) - Verscheidene partijen hebben dinsdag tijdens het coronadebat opgeroepen om al eerder te kijken of basisscholen voor 18 januari weer open kunnen, maar daar is premier Mark Rutte "heel terughoudend" in. Hij wil eerst weten welk effect oud en nieuw op de besmettingscijfers heeft en dat kan het kabinet pas halverwege januari weten.

Maar zodra er iets open kan, dan is de basisschool "sowieso" de eerste, verzekert Rutte. "Het onderwijs is een prioriteit en daarbinnen het basisonderwijs."

GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt de onderbouwing te missen waarom basisscholen dicht moeten. "Alles wat ik van het OMT lees, gaat over middelbare scholen." Het effect van gesloten basisscholen zou gering zijn. Als het OMT zou adviseren dat het nodig was, "dan sta ik daar vol achter", aldus Klaver.

Onverstandig

Rob Jetten, fractieleider van coalitiepartij D66, vindt het "echt onverstandig" als de premier er pas half januari meer over kan zeggen. "Elke dag telt."

Rutte vindt de inbreng van Klaver "echt te makkelijk". Het sluiten van de basisscholen leidt volgens hem namelijk tot veel minder reisbewegingen van ouders. Bovendien zou het OMT dit wel degelijk adviseren, mits het past in een "breed pakket" van maatregelen.

Verder wil hij niet "hard nee" zeggen tegen de Kamer en best proberen of het een week eerder kan, "maar word niet boos als het niet lukt".

Meer uit Binnenland

Minderjarige beroofd en mishandeld door jonge mannen in Purmerend

PURMEREND (ANP) - Een minderjarige is zaterdagavond beroofd, bedreigd en mishandeld in Purmerend, meldt de politie zondag. Het 17-jarige slachtoffer werd naar de grond gewerkt en geschopt door zijn belagers.

51 minuten geleden
Weer te veel asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - De afgelopen twee nachten hebben opnieuw te veel mensen de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zaterdag op zondag ging het om 2295 asielzoekers, de nacht ervoor om 2264, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag.

4 uur geleden
Actie XR in Rotterdamse haven tegen cruiseschiptoerisme

ROTTERDAM (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zondagochtend geprotesteerd tegen cruisetoerisme in Rotterdam. Ze wilden de aanleg verhinderen van cruiseschip Nieuw Statendam in Rotterdam. Een woordvoerder van het havenbedrijf zegt dat ze de aanleg enkele minuten hebben vertraagd, maar dat het schip daarna kon aanmeren.

7 uur geleden
Marineschip Karel Doorman op weg naar EU-missie in Rode Zee

DEN HELDER (ANP) - Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman vertrekt zondagmiddag naar de Rode Zee om daar deel te nemen aan de EU-missie Aspides. Aan boord zijn meer dan 250 bemanningsleden. De Europese missie is bedoeld om het internationale scheepvaartverkeer in de regio te beschermen. De Karel Doorman gaat vooral andere schepen van brandstof voorzien.

10 uur geleden
Schietpartij vanuit auto op ander voertuig in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is op zaterdagavond rond 23.20 uur een auto beschoten vanuit een ander voertuig, meldt de politie. De schietpartij vond plaats op de Slinge in de wijk Charlois. Beide voertuigen zijn na de schietpartij weggereden volgens de politie, die vooralsnog geen melding maakt van gewonden.

13 uur geleden
Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.

13 uur geleden
Bussen, trams, treinen en metro's staan drie minuten stil

DEN HAAG (ANP) - Door heel Nederland hebben treinen, stads- en streekbussen, metro's en trams zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgestaan. Winkels op stations sloten ook de deuren. Daarmee werd geprotesteerd tegen het geweld dat regelmatig tegen ov-personeel wordt gebruikt.

15 uur geleden