Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: 'heel terughoudend' om basisscholen eerder te openen

Rutte: 'heel terughoudend' om basisscholen eerder te openen

DEN HAAG (ANP) - Verscheidene partijen hebben dinsdag tijdens het coronadebat opgeroepen om al eerder te kijken of basisscholen voor 18 januari weer open kunnen, maar daar is premier Mark Rutte "heel terughoudend" in. Hij wil eerst weten welk effect oud en nieuw op de besmettingscijfers heeft en dat kan het kabinet pas halverwege januari weten.

Maar zodra er iets open kan, dan is de basisschool "sowieso" de eerste, verzekert Rutte. "Het onderwijs is een prioriteit en daarbinnen het basisonderwijs."

GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt de onderbouwing te missen waarom basisscholen dicht moeten. "Alles wat ik van het OMT lees, gaat over middelbare scholen." Het effect van gesloten basisscholen zou gering zijn. Als het OMT zou adviseren dat het nodig was, "dan sta ik daar vol achter", aldus Klaver.

Onverstandig

Rob Jetten, fractieleider van coalitiepartij D66, vindt het "echt onverstandig" als de premier er pas half januari meer over kan zeggen. "Elke dag telt."

Rutte vindt de inbreng van Klaver "echt te makkelijk". Het sluiten van de basisscholen leidt volgens hem namelijk tot veel minder reisbewegingen van ouders. Bovendien zou het OMT dit wel degelijk adviseren, mits het past in een "breed pakket" van maatregelen.

Verder wil hij niet "hard nee" zeggen tegen de Kamer en best proberen of het een week eerder kan, "maar word niet boos als het niet lukt".

Meer uit Binnenland

Rutte na tweede kabinetsberaad: denk dat we eruit kunnen komen

DEN HAAG (ANP) - "Ik dénk dat we hieruit kunnen komen." Met die woorden verliet premier en VVD-leider Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag zijn ministerie na opnieuw een beraad van de kabinetstop. "We zijn nog steeds in gesprek", zei D66-vicepremier Sigrid Kaag, die eerder het ministerie van Algemene Zaken verliet.

1 uur geleden
Minister wil maximumstraffen voor drugsdelicten verhogen

DEN HAAG (ANP) - De wettelijke maximumstraffen voor grootschalige in- en uitvoer, productie en bezit van harddrugs worden verhoogd. Justitieminister Dilan Yeşilgöz gaat hiertoe de Opiumwet aanpassen, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Volgens de minister wordt met dit plan om de strafmaat te verhogen vanuit de overheid "een belangrijk signaal afgegeven" dat dit type criminaliteit "niet getolereerd wordt".

1 uur geleden
Top kabinet 'nog steeds in gesprek' over signaal kiezer

DEN HAAG (ANP) - "We zijn nog steeds in gesprek", zegt D66-vicepremier Sigrid Kaag na afloop van een laat overleg op het ministerie van Algemene Zaken. De top van het kabinet was daar bijeen gekomen om opnieuw te spreken over hoe het kabinet gehoor geeft aan het "signaal van de kiezer" bij de provinciale verkiezingen van twee weken geleden.

2 uur geleden
Agractie: beter geen landbouwakkoord dan een slecht akkoord

PUTTEN (ANP) - Boerenactiegroep Agractie is vooralsnog niet van plan om terug te keren naar de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Volgens Agractie zit er tot nu toe "nul komma nul beweging" in de standpunten van het kabinet over hoe de landbouw hervormd moet worden. De boerenactiegroep vindt dat het akkoord zo "halfbakken" is en stelt dat er beter geen akkoord kan komen dan een slecht akkoord. Dat heeft voorman Bart Kemp donderdagavond gezegd tijdens een informatieavond van Agractie in Putten.

4 uur geleden
Man uit Apeldoorn schiet met vuurwapen op Apache-helikopter

APELDOORN (ANP) - Een man uit Apeldoorn wordt ervan verdacht donderdagochtend met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter te hebben geschoten. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee, die de verdachte aan het einde van de middag in zijn woning heeft aangehouden.

6 uur geleden
Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer

DEN HAAG (ANP) - Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.

9 uur geleden
Blauw start kort geding tegen softwareleverancier om datalek

ROTTERDAM (ANP) - Marktonderzoeksbureau Blauw is een kort geding gestart vanwege het datalek waardoor het bedrijf en klanten mogelijk zijn getroffen. Het lek komt van softwareleverancier Nebu, maar die geeft volgens topman van Blauw Jos Vink nauwelijks informatie. In het kort geding eist het bureau meer informatie van Nebu over het lek. Het kort geding dient komende dinsdag.

9 uur geleden