Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte heeft spijt van 'de olifant die de visie ontneemt'

Rutte heeft spijt van 'de olifant die de visie ontneemt'

DEN HAAG (ANP) - "Visie is als de olifant die het uitzicht belemmert. Als visie een blauwdruk voor de toekomst betekent, dan verzet alles wat liberaal is in mij zich daartegen", zei Mark Rutte zeven jaar geleden. Hij had die opmerking liever niet niet gemaakt, zei hij zondag in het SBS6⁻programma Linda's Wintermaand.

De VVD-leider en minister-president noemt het nu "een hele stomme opmerking". Het is hem jaren blijven achtervolgen en politieke tegenstanders hebben hem er regelmatig mee geconfronteerd. Hij weet niet waar hij met het land heen wil, is de kritiek van onder anderen PVV'er Geert Wilders. "Voor de helft heeft hij gelijk", aldus Rutte.

Hij probeert namelijk te voorkomen "dat ik zo bezig ben met wat ik wil dat ik niet meer kan samenwerken met een ander". Volgens de liberale leider moet je "altijd in staat zijn iets te relativeren van je eigen standpunten en te zoeken naar compromissen".

Verkiezingskoorts

Maar hij zegt wel degelijk "heel precies" te weten hoe Nederland eruit moet zien. Hoe het verder moet met het land na de coronacrisis. "Wat zijn de enorme kansen en uitdagingen die we hebben en daarom wil ik ook door". Maar die uitspraak over visie "had ik niet moeten doen. Die is zo blijven hangen."

Rutte's optreden past binnen de stijgende verkiezingskoorts op het Binnenhof. Over ruim drie maanden wordt de nieuwe Tweede Kamer gekozen. Rutte zei overigens vorige maand nog toen hij zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap bekendmaakte in verband met de coronacrisis dit jaar geen campagne meer te zullen voeren.

Meer uit Binnenland

Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

4 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

5 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

9 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

10 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

10 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

11 uur geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

11 uur geleden