Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte heeft 'meeste buikpijn over de terrassen'

Rutte heeft 'meeste buikpijn over de terrassen'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte heeft "de meeste buikpijn" over de risico's die de heropening van de terrassen volgende week met zich meebrengt. Dat is ook de reden dat de de openingstijden beperkt zijn en de horeca aan strenge voorwaarden moet voldoen, zegt hij tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Het kabinet gaat ervan uit dat de heropening van de terrassen vanaf 28 april tot veel meer verplaatsingen van mensen zal leiden. Om dat binnen de perken te houden is gekozen voor openstelling alleen tussen 12.00 en 18.00 uur. "Omdat we het heel spannend vinden wat we doen."

Veel partijen hebben vragen over die sluitingstijd. "Ik snap dat je niet wil dat mensen om 22.00 uur nog aan het bier zitten", aldus VVD-Kamerlid Sophie Hermans. "Maar waarom kan ‘s morgens een kopje koffie met appeltaart niet?" D66'er Jan Paternotte oppert om 20.00 uur aan te houden, het tijdstip waarop ook de alcoholverkoop in winkels moet stoppen.

Averechts

Onder anderen PVV-leider Geert Wilders stelt dat de vroege sluiting juist averechts zal werken, omdat mensen dan alsnog bij elkaar thuis gaan borrelen. "Binnen, ongecontroleerd. Dat leidt eerder tot meer dan minder besmettingen."

Maar daar gaat Rutte niet in mee. Mensen gaan volgens hem niet de hele dag op een terras zitten. Ruimere openingstijden leiden er dan ook toe dat meer mensen gaan en daarmee tot meer bewegingen, aldus de premier. Hij zegde wel toe te kijken of de terrastijden bij de tweede stap versoepelingen verruimd kunnen worden. Die is op zijn vroegst op 11 mei.

Onvoldoende

Rutte vindt verder dat burgemeesters strenger moeten worden op terrassen en winkels waar het niet goed gaat. Afgelopen zomer is volgens hem onvoldoende opgetreden op plekken waar het te druk was. Wat hem betreft moet sneller tot sluiting worden overgegaan.

De VVD-leider zei eerder deze week dat bitterballen, een populaire snack op congressen van zijn eigen partij, er nog even niet inzitten. Maar daar komt hij nu wel op terug. "De vroege bitterbal, zeg ik tegen alle VVD-kiezers, blijft mogelijk op het terras."

7 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 3 weken geleden
Hij zou buikpijn moeten hebben van alle ellende en de puinhopen die hij de afgelopen 10 jaar veroorzaakt heeft maar dat doet die dictator helemaal niets!! En zo iemand wil nog geloofd worden in alle zijn leugens en bedrog om nog maar te zwijgen over zijn minachting naar het volk. De VVD zou wijzer moeten zijn maar blijkbaar zijn die bloedvaten in de hersenen volgevreten met cholesterol. En als hij van de terrassen buikpijn zou hebben dan zou het moeten zijn van de belachelijke openingstijden die uit zijn zieke hoofd gekomen zijn. Om 10 uur open betekent een gespreide vulling van het terras en op tot 22 uur zal een gespreid leeglopen hebben. Nu staan mensen te wachten om 12 uur en blijven tot het uiterste van 18 uur zitten. Een kind kan dat bedenken Rutte maar ja in jouw hoofd zit een behoorlijke schroef los en daarop kun jij niet komen. Schandalig
Hinkepink 3 weken geleden
Jo_Han Waarom? Hij spreekt Wat vele Nederlanders denken
Jo_Han 3 weken geleden
Waarom is er geen moderator die uitspraken zoals Piggel doet, verwijdert?
Breen Handel 3 weken geleden
@Piggel, in Rusland zou je de kogel voor zo'n uitspraak krijgen...
piggel 3 weken geleden
die grote klootzak is over de houdbaarheidsdatum hij moet zeer snel opdonderen uit ned politiek het beste zou zijn een behandeling als Pim Fortuin
2stroke4me 3 weken geleden
Bevolking heeft 'meeste buikpijn over Rutte'. Niet meer interessant meer wat die man zegt, totaal onbetrouwbaar. Ik zou 'm zelfs niet meer op m'n dode hortensia laten passen.
bung 87 3 weken geleden
van mij mag hij een maand de race-kak krijgen.

Meer uit Gezond

'Willekeur bij uitnodiging coronaprik bij medische indicatie'

ROTTERDAM (ANP) - De uitnodigingen voor coronavaccinaties op basis van een ‘medische indicatie’ lijken totaal willekeurig verstuurd te zijn. Sommige patiënten krijgen tot hun stomme verbazing een uitnodiging terwijl ze amper iets mankeren, terwijl anderen doodziek zijn en maar niets horen. Patiëntenorganisaties noemen de gang van zaken ‘absurd’ en willen dat ziekenhuizen bijspringen. Dat concludeert het AD na een rondgang langs patiëntenorganisaties en experts.

2 uur geleden
RIVM: 5608 nieuwe coronagevallen, weer lager dan weekgemiddelde

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM meldt dat tussen donderdag- en vrijdagochtend 5608 nieuwe coronagevallen aan het licht zijn gekomen. Dat zijn er voor de zesde dag op rij minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6220 nieuwe coronagevallen per dag gemeld.

19 uur geleden
WHO: geen kinderen inenten maar vaccins naar arme landen

GENÈVE (ANP) - Om de coronapandemie onder de duim te krijgen zouden rijke landen armere landen van vaccins moeten voorzien voordat ze overgaan tot het inenten van kinderen. De chef van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft dat gezegd.

19 uur geleden
Pfizer-vaccin kan een maand worden bewaard op koelkasttemperatuur

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kan volgens de fabrikant niet vijf dagen, maar een maand worden bewaard op 2 tot 8 graden celsius. Dat zei medisch directeur Marc Kaptein van de Nederlandse tak van Pfizer vrijdag in het radioprogramma 1 op 1. Dat zou betekenen dat het wellicht mogelijk wordt voor huisartsen om met Pfizer te gaan inenten.

19 uur geleden
6088 nieuwe coronabesmettingen, ruim onder weekgemiddelde

BILTHOVEN (ANP) - Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn er 6088 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen, volgens de cijfers van het RIVM. Dat is ruim onder het gemiddelde van 6498 besmettingen van de afgelopen zeven dagen.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opnieuw gedaald

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2231 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 26 maart.

1 dag geleden
Rutte: bibliotheken mogen op 20 mei open

DEN HAAG (ANP) - De bibliotheken gaan eerder open. Nadat de Tweede Kamer daar woensdag in een debat op had aangedrongen zei premier Mark Rutte dat de bibliotheken worden meegenomen in stap twee van het openingsplan.

2 dagen geleden