Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte heeft koning uur lang bijgepraat over kabinetsval

Rutte heeft koning uur lang bijgepraat over kabinetsval

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte heeft op Huis ten Bosch, het woonpaleis van koning Willem-Alexander, met de koning gesproken over de val van het kabinet. Rutte diende vrijdagavond schriftelijk al het ontslag van zijn vierde kabinet in, en sprak hier zaterdag ruim een uur over met de koning.

Bij aankomst op het paleis zei Rutte niet veel tegen de verzamelde pers. Hij reed snel door de poorten van het paleis naar de ingang, waar hij zijn auto parkeerde en de trap van het paleis opliep. De koning is voor het gesprek met Rutte teruggekomen uit het buitenland. Ook na afloop wilde de premier weinig kwijt: "Dit zijn vertrouwelijke gesprekken."

Het vierde kabinet van Rutte viel vrijdag na urenlange overleggen tussen de vier regeringspartijen. De coalitie kon niet tot een overeenstemming komen over het pakket aan migratiemaatregelen. Vooral Ruttes VVD en de kleinste regeringspartij ChristenUnie stonden daarbij lijnrecht tegenover elkaar. De demissionaire premier diende al twee keer eerder zijn ontslag in bij de koning: het eerste en derde kabinet-Rutte zaten ook de rit niet uit.

Geïnteresseerden bij paleis

Net als vrijdagavond op het Binnenhof waar het kabinet toen in crisisberaad was, waren zaterdag bij het paleis Huis ten Bosch ook enkele tientallen dagjesmensen aanwezig om een glimp van Rutte op te vangen.

Rutte staat maandag de Tweede Kamer te woord over de val van het kabinet.

Meer uit Politiek

Bikker: antisemitisme-overleg is 'belangrijke normerende stap'

DEN HAAG (ANP) - Het Catshuisoverleg over antisemitisme dat allerlei maatschappelijke partijen maandag hebben gevoerd, is een "belangrijke normerende stap", zegt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. In een motie, gesteund door nagenoeg de hele Tweede Kamer, had zij tot de bijeenkomst opgeroepen. "Het komt nu aan op de uitwerking van de afspraken, zodat de sectoren die zich uitspreken tegen antisemitisme er ook concreet werk van maken."

3 uur geleden
Dijkgraaf wil 'gezamenlijke lijn' universiteiten bij protesten

DEN HAAG (ANP) - Alle universiteiten moeten "gezamenlijk een lijn trekken" als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei de demissionaire bewindsman: "Een lijn trekken van hoe ze omgaan met demonstraties, wat wel en wat niet geaccepteerd wordt, is ook goed voor politie, OM en burgemeesters om te weten wanneer en hoe ze kunnen ingrijpen."

4 uur geleden
Wilders over laatste formatiedagen: het moet nu wel gebeuren

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel willen voorafgaand aan de onderhandelingen op maandag maar weinig kwijt. De deadline komt dichtbij: de informateurs moeten over twee dagen hun verslag inleveren. Maar of dat gepaard gaat met een concept-akkoord, is nog onduidelijk. Wel moeten er deze dagen knopen worden doorgehakt, aldus PVV-leider Geert Wilders. "Het moet nu wel gebeuren."

9 uur geleden
Rick Brink (38), eerste 'minister gehandicaptenzaken', overleden

HARDENBERG (ANP) - De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste 'minister van gehandicaptenzaken', een functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

1 dag geleden
Informateurs zijn 'iets optimistischer' geworden

DEN HAAG (ANP) - Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf zijn "iets optimistischer" over de kans van slagen van hun poging een rechts kabinet te smeden dan een dag eerder. Dat liet het tweetal weten na afloop van de onderhandelingen op zaterdag.

1 dag geleden
Timmermans wil bij klappen formatie niet alleen het voortouw

ROTTERDAM (ANP) - Politiek leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zal niet alleen het voortouw nemen in de kabinetsformatie als de huidige poging om tot rechtse samenwerking te komen mislukt. De verschillen in zetelaantal met VVD en NSC zijn zo klein, dat hij vindt dat de partijen het in dat geval samen moeten doen.

2 dagen geleden
Gräper: diskwalificatie Klein teleurstelling voor ons allemaal

DEN HAAG (ANP) - De diskwalificatie van de Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein is "een teleurstelling voor ons allemaal". Dat laat staatssecretaris Fleur Gräper van Cultuur en Media weten. Dat besluit valt "enorm zwaar. In de eerste plaats voor Joost."

2 dagen geleden