Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte heeft geen moeite met hoorzitting kandidaat-ministers

Rutte heeft geen moeite met hoorzitting kandidaat-ministers

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft er geen moeite mee als kandidaat-bewindslieden van een nieuw kabinet voor een hoorzitting in de Tweede Kamer moeten verschijnen. "Ik heb geen principiële bezwaren", zei de demissionaire regeringsleider vrijdag op zijn laatste wekelijkse persconferentie van zijn derde kabinet. "Daar gaat de Kamer over."

De Tweede Kamer stemt binnenkort over een nieuw reglement van orde, in feite de parlementaire spelregels. D66 en GroenLinks willen hierin de mogelijkheid opnemen om de formateur uit te nodigen om in de Kamer te praten over de nieuwe ministers en staatssecretarissen van het kabinet voordat zij worden benoemd. Ter voorbereiding zou de Kamer dan hoorzittingen met de kandidaten kunnen hebben.

De procedure om een kabinet te vormen is het afgelopen decennium veranderd. De rol van het staatshoofd is teruggebracht. Die wordt alleen nog op de hoogte gehouden. De Tweede Kamer neemt het voortouw en wijst een informateur aan die moet gaan kijken welke coalitie mogelijk is. Als de informateur klaar is, gaat de formateur - de toekomstige premier - een kabinet samenstellen.

Transparanter

Paul van Meenen van D66 en Nevin Özütok van GroenLinks willen met hun voorstel het formatieproces transparanter maken. Dat is "nog altijd zeer gesloten en omgeven door geheimzinnigheid", schrijven ze in hun voorstel. "Dat past niet bij de tijdgeest." Met een hoorzitting van toekomstige bewindslieden kan de Kamer onder meer kijken of mensen geschikt zijn voor hun functie.

Volgens de indieners worden toekomstige wethouders in veel gemeenteraden al gehoord, voordat ze worden geïnstalleerd. Hetzelfde gebeurt met beoogd Europees Commissarissen. Die moeten in het Europees Parlement verschijnen voor ondervraging. Dat kan ertoe leiden dat een kandidaat het uiteindelijk niet redt en de kandidatuur wordt ingetrokken.

De kans is aanzienlijk dat Rutte met de nieuwe procedure te maken krijgt als de Kamer voor de nieuwe procedure stemt. Zijn VVD staat in de meeste peilingen ver voor. Wat betreft toekomstige bewindslieden wordt het dan dus nog "preciezer selecteren", aldus Rutte.

Meer uit Politiek

Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

31 minuten geleden
Yeşilgöz wacht af wat Wilders gaat zeggen op congres in Boedapest

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz wil niet vooruitlopen op de toespraak die PVV-leider Geert Wilders zal houden op een radicaal-rechts congres in Boedapest. "We zullen zien wat hij daar zegt. Ik zit zelf vandaag bij de ministerraad en ik heb andere dingen te doen, maar het is natuurlijk wel relevant", zegt ze voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Ze zal kijken wat Wilders daar "zegt en hoe we dat wegen".

36 minuten geleden
Weerwind: gesprek over Transgenderwet moet gevoerd worden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) blijft erbij dat het voorstel tot verruiming van de Transgenderwet verder moet worden behandeld in de Tweede Kamer. Hoewel een meerderheid hem gevraagd heeft het wetsvoorstel in te trekken, vindt hij dat "het gesprek gevoerd moet worden".

1 uur geleden
Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

16 uur geleden
Tweede Kamer wil lik-op-stuk bij verstoorders dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat antisemitisme harder wordt aangepakt. Om te beginnen moet op 4 mei het snelrecht worden toegepast als mensen de Nationale Dodenherdenking verstoren, zo willen diverse fracties. Hier zou ook meteen een afschrikwekkende werking van uitgaan, betoogden Kamerleden in een debat over antisemitisme. Bij snelrecht gaat justitie snel na het plegen van een strafbaar feit over tot vervolging. Het is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.

16 uur geleden
Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

17 uur geleden
Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost. Hij wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen.

19 uur geleden