Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte heeft geen moeite met hoorzitting kandidaat-ministers

Rutte heeft geen moeite met hoorzitting kandidaat-ministers

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft er geen moeite mee als kandidaat-bewindslieden van een nieuw kabinet voor een hoorzitting in de Tweede Kamer moeten verschijnen. "Ik heb geen principiële bezwaren", zei de demissionaire regeringsleider vrijdag op zijn laatste wekelijkse persconferentie van zijn derde kabinet. "Daar gaat de Kamer over."

De Tweede Kamer stemt binnenkort over een nieuw reglement van orde, in feite de parlementaire spelregels. D66 en GroenLinks willen hierin de mogelijkheid opnemen om de formateur uit te nodigen om in de Kamer te praten over de nieuwe ministers en staatssecretarissen van het kabinet voordat zij worden benoemd. Ter voorbereiding zou de Kamer dan hoorzittingen met de kandidaten kunnen hebben.

De procedure om een kabinet te vormen is het afgelopen decennium veranderd. De rol van het staatshoofd is teruggebracht. Die wordt alleen nog op de hoogte gehouden. De Tweede Kamer neemt het voortouw en wijst een informateur aan die moet gaan kijken welke coalitie mogelijk is. Als de informateur klaar is, gaat de formateur - de toekomstige premier - een kabinet samenstellen.

Transparanter

Paul van Meenen van D66 en Nevin Özütok van GroenLinks willen met hun voorstel het formatieproces transparanter maken. Dat is "nog altijd zeer gesloten en omgeven door geheimzinnigheid", schrijven ze in hun voorstel. "Dat past niet bij de tijdgeest." Met een hoorzitting van toekomstige bewindslieden kan de Kamer onder meer kijken of mensen geschikt zijn voor hun functie.

Volgens de indieners worden toekomstige wethouders in veel gemeenteraden al gehoord, voordat ze worden geïnstalleerd. Hetzelfde gebeurt met beoogd Europees Commissarissen. Die moeten in het Europees Parlement verschijnen voor ondervraging. Dat kan ertoe leiden dat een kandidaat het uiteindelijk niet redt en de kandidatuur wordt ingetrokken.

De kans is aanzienlijk dat Rutte met de nieuwe procedure te maken krijgt als de Kamer voor de nieuwe procedure stemt. Zijn VVD staat in de meeste peilingen ver voor. Wat betreft toekomstige bewindslieden wordt het dan dus nog "preciezer selecteren", aldus Rutte.

Meer uit Politiek

Schiphol in Kamer: help ons druk te houden op minister

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan Schiphol helpen om sneller orde op zaken te stellen bij de bagageafhandeling en het verbeteren van de werkomstandigheden op het platform. Dat zei topman Ruud Sondag van de luchthaven dinsdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer. Ook Jaap de Bie van vakbond FNV beaamde dat. De Kamerleden kunnen druk uitoefenen op ministers om regels aan te scherpen.

6 uur geleden
Tweede Kamer voorbereid op komst honderden Groningers voor debat

DEN HAAG (ANP) - Voor de Groningers die dinsdag het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de aardgaswinning willen bijwonen, zijn extra zalen gereserveerd. De medewerkers in het Kamergebouw weten niet op hoeveel mensen ze moeten rekenen, maar er is plek voorbereid voor zo'n 250 Groningers.

10 uur geleden
Senaatslid voor BBB Tamara Monzon trekt zich terug

DEN HAAG (ANP) - Tamara Monzon, de nummer 16 van de BoerBurgerBeweging (BBB) voor de Eerste Kamerfractie, heeft zich vanwege privéredenen teruggetrokken. Dat bevestigt BBB-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Ilona Lagas, na berichtgeving door NRC. In plaats daarvan wordt Math Goossen uit Limburg op 13 juni als Senaatslid geïnstalleerd.

11 uur geleden
Minister Hoekstra veroordeelt opblazen stuwdam in Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) veroordeelt het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne. Hij laat weten "ernstig bezorgd" te zijn over de verwoesting van de Nova Kachovka-stuwdam en spreekt van een "opzettelijke en roekeloze daad".

11 uur geleden
Senaat stemt in met basisbeurs, aanmeldingen starten half juni

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft unaniem ingestemd met de herinvoering van de basisbeurs. Daardoor ontvangen ongeveer 435.000 studenten op universiteiten en hogescholen vanaf september deze tegemoetkoming voor de studiekosten. Zij kunnen zich hiervoor vanaf maandag 19 jun aanmelden op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

11 uur geleden
Veiligheidsberaad praat met bewindsman over crisisnoodopvang

ARNHEM (ANP) - Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praat dinsdagavond in Utrecht met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over de crisisnoodopvang. Ook andere zaken rondom de asielopvang en de opvang van gevluchte Oekraïners komen aan de orde.

15 uur geleden
Nederlandse politici wijzen naar Russen na instorten dam Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De oorzaak van en verantwoordelijkheid voor het instorten van de dam bij de Oekraïense stad Nova Kachovka zijn niet duidelijk, maar Nederlandse politici kijken vooral verontwaardigd naar Rusland. Als de Russen hier inderdaad achter zitten "dan laat het absoluut zien hoever de Russen bereid zijn te gaan, ook ten koste van de burgerbevolking", zei staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) dinsdag in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

16 uur geleden