Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Rutte had koning moeten behoeden voor omstreden vakantie'

'Rutte had koning moeten behoeden voor omstreden vakantie'

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte had koning Willem-Alexander moeten waarschuwen dat zijn vakantie naar Griekenland gezien de aangescherpte coronamaatregelen beter niet kon doorgaan. Dat vinden verscheidene partijen in de Tweede Kamer. Dat de koning zijn vakantie afbreekt, kan op instemming rekenen.

Kamerlid Joost Sneller van D66 noemt het "een verstandig besluit" dat de koning direct terugkeert. "Het is goed dat de koning zich rekenschap geeft van alle Nederlanders die zich inspannen om samen corona te overwinnen. Het was beter geweest als de premier de koning hiervoor behoed had."

PvdA'er Attje Kuiken is blij dat de koning nu ook inziet dat zijn vakantie "geen goed voorbeeld" was. "De vraag is nu waarom de premier in zijn ministeriële verantwoordelijkheid de koning hier niet voor heeft behoed, terwijl hij deze week alle Nederlanders nog opriep om terughoudend te zijn met vakanties."

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil van Rutte weten of die wist van de vakantieplannen van de koning, en zo ja, waarom hij die niet heeft ontraden. Dat de koning naar Griekenland vertrok noemt hij "een inschattingsfout", zijn onmiddellijke terugkeer het "enige juiste besluit".

SP-Ḱamerlid Ronald van Raak spreekt van "een wijs besluit van de koning en een les voor de toekomst". Hij hekelde eerder al de "geheimzinnigheid" rond de reis van het staatshoofd naar zijn vakantiehuis in Griekenland.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

V.v.C. 1 week geleden
Het koningshuis weet de ware reden wat achter dit opgeklopte virus schuilt.
Kwek 1 week geleden
Ik snap werkelijk niet waarom mensen zich druk maken omdat iemand op vakantie gaat. Griekenland is code geel, hij vliegt met een apart vliegtuig....Gewoon een vader die met zijn gezin op een veilige manier een weekje weggaat in de herfstvakantie en in een éigen woning verblijft.
mieke16 1 week geleden
Je moet nu eenmaal maar het schijt hebben aan je medemens en denken dat je overal boven kan staan en Mark Rutte is ban g om ruzie met zijn vriendje te krijgen.
Boemerang 1 week geleden
met alle respect: Mark Rutte heeft genoeg aan zijn hoofd nu, de koning begrijpt dit toch zelf ook wel dat op vakantie gaan nu geen optie is...

Meer uit Binnenland

Rutte: voor acute strijd tegen virus heeft EU geen meerwaarde

BRUSSEL (ANP) - Het overleg van de EU-leiders over de strijd tegen het opnieuw razendsnel oprukkende coronavirus gaat niet op korte termijn verschil maken. "Bij de bestrijding van de acute epidemie heeft Europa geen meerwaarde", zegt premier Mark Rutte na afloop van een videovergadering met zijn collega's over de dramatische opmars van het virus. "Dat is echt een nationale zaak."

1 uur geleden
Aantal overledenen 600 hoger dan gewoonlijk in een week

DEN HAAG (ANP) - Vorige week zijn naar schatting 3450 mensen overleden in Nederland, bijna 600 meer dan gebruikelijk voor deze periode. Vergeleken met de voorgaande week zijn er 250 mensen meer doodgegaan, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

2 uur geleden
Aantal asielzoekers en nareizigers begint weer toe te nemen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal asielaanvragen is in het derde kwartaal weer gaan stijgen, maar ligt nog steeds lager dan voor de uitbraak van het coronavirus. Vooral Syriërs vroegen hier asiel aan. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

3 uur geleden
Halverwege 2020 doet 1 op de 12 jongeren beroep op jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Ruim 1 op de 12 jongeren heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een beroep gedaan op enige vorm van jeugdzorg, zoals jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

3 uur geleden
Nabestaanden Smit starten procedure tegen Maleisische politie

SITTARD (ANP) - De nabestaanden van Ivana Smit starten een procedure tegen de Maleisische politie vanwege de ernstige fouten die in het onderzoek naar de dood van het fotomodel zijn gemaakt. Advocaat Sébas Diekstra heeft dit bevestigd naar aanleiding van een bericht van L1 Radio. In een gesprek met de zender zegt de vader van Smit dat de politie heeft nagelaten 'fatsoenlijk, deugdelijk onderzoek te doen'.

5 uur geleden
Verpleegkundigen: Nederland stevent af op zorginfarct

UTRECHT (ANP) - Vele duizenden verpleegkundigen en verzorgenden willen dat per direct strengere maatregelen worden genomen in de strijd tegen het coronavirus. Uit een peiling van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland komt naar voren dat 85 procent van de ruim 13.000 ondervraagden wil dat het kabinet ingrijpt.

7 uur geleden
Vijf jongeren aangehouden voor fatale mishandeling in Arnhem

ARNHEM (ANP) - De politie heeft vijf jongeren aangehouden voor de fatale mishandeling van een 73-jarige man in de Spijkerstraat in Arnhem. De man werd woensdagavond belaagd op straat. Hij overleed enkele uren daarna aan zijn verwondingen.

7 uur geleden