Rutte: gesloten gelederen NAVO belangrijker dan afspraken
BRUSSEL (ANP) - Het belangrijkste van de NAVO-top is dat de lidstaten hun eensgezindheid hebben bewaard en getoond, zegt premier Mark Rutte. Dat is van nog grotere waarde dan bijvoorbeeld de afgesproken versterking van de oostgrens of de levering van extra wapens aan Oekraïne.
De regeringsleiders van de dertig NAVO-landen, onder wie ook de Amerikaanse president Joe Biden, kwamen donderdagochtend bijeen op het hoofdkwartier in Brussel voor overleg over de Russische oorlog tegen Oekraïne. Ze spraken af de druk op Rusland vol te houden, Oekraïne meer steun te bieden en extra troepen te posteren in oostelijke lidstaten die Rusland dichtbij zien komen.
Maar "het belangrijkste was met welke houding iedereen daar zat", zei Rutte na afloop. "We moeten met elkaar de eenheid bewaken en bewaren en je merkt dat iedereen dat wil."
Battlegroups
Voor aanvang zeiden diplomaten al dat de NAVO-leiders op hun ingelaste top Moskou vooral een boodschap van eenheid en vastberadenheid wilden afgeven. En een signaal aan de oostelijke lidstaten dat ze op de bescherming van hun machtige alliantie kunnen rekenen en aan Oekraïne dat het er niet alleen voorstaat.
De NAVO-leiders bekrachtigden de stationering van vier nieuwe bataljons, zogenoemde battlegroups, in Hongarije, Slowakije, Bulgarije en Roemenië. Nederland wil aan die laatste gevechtsgroep wel militairen leveren en werkt dat uit met Frankrijk, dat het bevel op zich wil nemen.
Meer hulp
Nederland heeft al militairen in Litouwen gelegerd en gaat met een Patriot-eenheid het luchtruim in Slowakije verdedigen.
Oekraïne kan ook meer militaire en andere hulp verwachten, kwamen de NAVO-leiders overeen. Maar toch zal de Oekraïense president Volodimir Zelenski "niet tevreden zijn", zegt Rutte. Zelenski deed per telefoon een klemmend beroep op de dertig leiders om Russische gevechtsvliegtuigen boven Oekraïne te weren en zwaarder wapentuig te leveren. Dat eerste gaat niet gebeuren, zegt Rutte. En over het tweede wil hij niets kwijt. Hij wijst er wel op dat Polen bijvoorbeeld heeft afgezien van het leveren van gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne omdat dat de NAVO de oorlog in zou kunnen zuigen.
Dat gevaar ligt ook op de loer als de NAVO rode lijnen trekt, zeggen diplomaten. Bijvoorbeeld uitspreekt dat zij het niet over haar kant laat gaan als Rusland chemische, biologische of kernwapens inzet. Rutte wil dat dan ook niet doen. Het bondgenootschap moet op alles bedacht zijn, maar "dat niet uitspellen op televisie". Het kan de Russische president Vladimir Poetin beter laten raden naar wat hem te wachten staat als hij weer een stap verder gaat.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De meeste Nederlandse kranten zijn het er dinsdag over eens dat de inauguratiespeech van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump hard en zwaarmoedig klonk. In opiniestukken staat dat de lancering van Trumps eigen cryptomunt de weg vrijmaakt voor zelfverrijking van een kleine elite.
32 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het vak van leraar heeft onterecht een imagoprobleem, vindt staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs). Dat hoopt ze recht te zetten met een grote overheidscampagne van meerdere jaren. Die is vanaf dinsdag onder meer te zien op abri's met digitale schermen, in radiospotjes en online.
40 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Om de filedruk op dinsdagen en donderdagen te verlichten, roept minister Barry Madlener (Infrastructuur) automobilisten op die dagen zoveel mogelijk de auto te laten staan tijdens de spits. Werknemers kunnen dan bijvoorbeeld thuis starten en later naar hun werk gaan, oppert de minister. Sinds corona wordt er meer thuisgewerkt, maar de meeste mensen gaan op dinsdag of donderdag nog wel naar kantoor.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de pas ingezworen Amerikaanse president Donald Trump en zijn vicepresident J.D. Vance gefeliciteerd met hun inauguratie. Schoof benadrukt dat Nederland en de Verenigde Staten een sterke historische band hebben en al lange tijd bondgenoten zijn.
11 uur geledenVELSEN-NOORD (ANP) - De actie van Extinction Rebellion op het terrein van Tata Steel is afgelopen. De activisten zijn door de politie verplaatst naar een andere locatie. Ze zijn niet aangehouden. De activisten stonden op een "uiterst gevaarlijke locatie", liet een woordvoerder van Tata Steel weten. In het gebied rijden onder meer grote machines.
12 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De herstart van de computersystemen en het onderwijs op de TU Eindhoven na de cyberaanval van vorige week verloopt "naar wens". De universiteit laat dat weten. Systemen werken weer naar behoren en studenten ondervinden volgens de TU "geen noemenswaardige hinder" meer.
12 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Een slepende juridische kwestie rond overheidssubsidies op grondaankopen door Natuurmonumenten en de twaalf Provinciale Landschappen wordt door een schikking definitief afgesloten. De organisaties die jarenlang de subsidies ontvingen, storten 80 miljoen euro in een fonds van de particuliere grondbezitters die het oneerlijk vonden dat zij geen aanspraak op die staatssteun hadden. Natuurmonumenten laat dat weten en noemt het goed nieuws voor de natuur en alle natuurliefhebbers.
12 uur geleden