Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: gesloten gelederen NAVO belangrijker dan afspraken

Rutte: gesloten gelederen NAVO belangrijker dan afspraken

BRUSSEL (ANP) - Het belangrijkste van de NAVO-top is dat de lidstaten hun eensgezindheid hebben bewaard en getoond, zegt premier Mark Rutte. Dat is van nog grotere waarde dan bijvoorbeeld de afgesproken versterking van de oostgrens of de levering van extra wapens aan Oekraïne.

De regeringsleiders van de dertig NAVO-landen, onder wie ook de Amerikaanse president Joe Biden, kwamen donderdagochtend bijeen op het hoofdkwartier in Brussel voor overleg over de Russische oorlog tegen Oekraïne. Ze spraken af de druk op Rusland vol te houden, Oekraïne meer steun te bieden en extra troepen te posteren in oostelijke lidstaten die Rusland dichtbij zien komen.

Maar "het belangrijkste was met welke houding iedereen daar zat", zei Rutte na afloop. "We moeten met elkaar de eenheid bewaken en bewaren en je merkt dat iedereen dat wil."

Battlegroups

Voor aanvang zeiden diplomaten al dat de NAVO-leiders op hun ingelaste top Moskou vooral een boodschap van eenheid en vastberadenheid wilden afgeven. En een signaal aan de oostelijke lidstaten dat ze op de bescherming van hun machtige alliantie kunnen rekenen en aan Oekraïne dat het er niet alleen voorstaat.

De NAVO-leiders bekrachtigden de stationering van vier nieuwe bataljons, zogenoemde battlegroups, in Hongarije, Slowakije, Bulgarije en Roemenië. Nederland wil aan die laatste gevechtsgroep wel militairen leveren en werkt dat uit met Frankrijk, dat het bevel op zich wil nemen.

Meer hulp

Nederland heeft al militairen in Litouwen gelegerd en gaat met een Patriot-eenheid het luchtruim in Slowakije verdedigen.

Oekraïne kan ook meer militaire en andere hulp verwachten, kwamen de NAVO-leiders overeen. Maar toch zal de Oekraïense president Volodimir Zelenski "niet tevreden zijn", zegt Rutte. Zelenski deed per telefoon een klemmend beroep op de dertig leiders om Russische gevechtsvliegtuigen boven Oekraïne te weren en zwaarder wapentuig te leveren. Dat eerste gaat niet gebeuren, zegt Rutte. En over het tweede wil hij niets kwijt. Hij wijst er wel op dat Polen bijvoorbeeld heeft afgezien van het leveren van gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne omdat dat de NAVO de oorlog in zou kunnen zuigen.

Dat gevaar ligt ook op de loer als de NAVO rode lijnen trekt, zeggen diplomaten. Bijvoorbeeld uitspreekt dat zij het niet over haar kant laat gaan als Rusland chemische, biologische of kernwapens inzet. Rutte wil dat dan ook niet doen. Het bondgenootschap moet op alles bedacht zijn, maar "dat niet uitspellen op televisie". Het kan de Russische president Vladimir Poetin beter laten raden naar wat hem te wachten staat als hij weer een stap verder gaat.

Meer uit Binnenland

Voor vijfde nacht op rij minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel verbleven in de nacht van dinsdag op woensdag 1962 asielzoekers. Het is de vijfde nacht op rij dat het aantal onder de 2000 blijft, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De organisatie hoeft daarom geen dwangsom te betalen.

10 minuten geleden
Advocaten van Inez Weski reageren niet op vervolging door OM

ROTTERDAM (ANP) - De advocaten van Inez Weski reageren niet op de beslissing van het Openbaar Ministerie om hun cliënt te vervolgen voor deelname aan een criminele organisatie. "Geen commentaar", zegt haar raadsman Rob Baumgardt, die met Fébe Schoolderman de verdediging voert.

19 minuten geleden
Politie: explosies Amsterdam mogelijk om doodschieten Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - De recherche houdt er rekening mee dat drie explosies in de nacht van dinsdag op woensdag in Amsterdam te maken hebben met de schietpartij afgelopen weekend in de hoofdstad, waardoor rapper Bigidagoe omkwam. De ontploffingen houden vermoedelijk verband met elkaar, aldus de politie woensdag.

20 minuten geleden
Provincies mogen sommige PAS-melders ontzien van Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Provincies zijn niet altijd verplicht om op te treden tegen zogeheten PAS-melders, bedrijven die zonder natuurvergunning zitten en daardoor formeel in overtreding zijn. Tot medio 2025 krijgen ze de ruimte om in sommige gevallen af te zien van handhaving, zo heeft de Raad van State bepaald. Ze moeten dan wel "motiveren dat er een redelijk evenwicht is tussen de belangen van PAS-melders aan de ene kant en het natuurbelang aan de andere kant".

34 minuten geleden
Extinction Rebellion wil derde blokkade A10 Zuid

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) kondigt opnieuw een blokkade aan op de A10 Zuid, bij het voormalige hoofdkantoor van ING. De klimaatactivisten willen op zaterdag 30 maart vanaf 12.00 uur daar weer actievoeren, zoals dat afgelopen zaterdag en op 30 december ook gebeurde.

2 uur geleden
Helft daders uitbuiting en mensenhandel begint jonger dan 25 jaar

DEN HAAG (ANP) - Daders van seksuele uitbuiting van kinderen en mensenhandel beginnen daarmee vaak al op jonge leeftijd. Ook zijn negatieve omgevingsfactoren op hen veel meer van invloed dan op andere criminelen. Van de daders is 52 procent jonger dan 25 als ze met hun criminele activiteiten beginnen. Een kwart heeft dan al twee delicten gepleegd.

4 uur geleden
Raad stemt over tweede termijn Halsema als burgemeester Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse gemeenteraad stemt woensdag over de tweede termijn van burgemeester Femke Halsema. Zij liet in september weten nog zes jaar burgemeester van de hoofdstad te willen zijn. Het debat en de stemming hierover zijn niet openbaar, maar doet de raad in het geheim.

6 uur geleden