Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: geen werkgarantie, wel stevige inspanningsverplichting

Rutte: geen werkgarantie, wel stevige inspanningsverplichting

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt ook dat bedrijven die een beroep doen op coronasteun, hun uiterste best moeten doen om werknemers die hun baan kwijtraken naar ander werk te begeleiden. Maar de werkgarantie waar PvdA-leider Lodewijk Asscher voor pleit, gaat premier Mark Rutte een stap te ver. "Ik denk dat 100 procent garantie ingewikkeld is."

Asscher wil dat bedrijven die gebruikmaken van het nieuwe steunpakket, dat geldt vanaf oktober, ervoor verantwoordelijk worden gemaakt dat hun werknemers aan de slag blijven. "Dat mag niet vrijblijvend zijn", vindt hij. "Als je dat nu niet hard opschrijft, dan raken werknemers die aanspraak kwijt."

Rutte stuurt liever aan op een "inspanningsverplichting", die wat hem betreft overigens best stevig mag zijn. De premier wijst erop dat garanties moeilijk te geven zijn, omdat de werkloosheid hoe dan ook oploopt. Ook merkt hij op dat het niet altijd het beste is om direct naar een andere baan te gaan. "Werknemers kunnen er ook bij gebaat zijn om wat langere tijd te investeren in scholing, bijvoorbeeld als zij willen veranderen van vakgebied."

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) praat volgende week weer met vakbonden en werkgevers over de precieze uitwerking van het steunpakket. Rutte stelt voor dat zo'n inspanningsverplichting daar op tafel wordt gelegd. Er is volgende week ook een Kamerdebat over het nieuwe steunpakket.

Meer uit Binnenland

Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

1 uur geleden
Mark Rutte wenst Nederlandse televisie 'veel Matthijs' toe

HILVERSUM (ANP) - Mark Rutte vindt het "mooi" dat Matthijs van Nieuwkerk weer terugkomt op de Nederlandse televisie. Dat heeft de demissionair minister-president gezegd in gesprek met Jaïr Ferwerda, in de RTL-talkshow Beau.

2 uur geleden
Burgemeester: volgend jaar schadefonds voor ondernemers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.

5 uur geleden
Lab: kwart van de schapen bij bedrijven met blauwtong stierf

DEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.

6 uur geleden
Aboutaleb wil met XR in gesprek over vergroening haven Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil met activisten van Extinction Rebellion (XR) in gesprek over vergroening van de Rotterdamse haven. De burgemeester heeft dat vrijdagmiddag toegezegd, bevestigt een woordvoerster van de gemeente.

8 uur geleden
Queen voor de 20e keer bovenaan in Top 2000, Danny Vera op 2

HILVERSUM (ANP) - Queen staat voor de twintigste keer met Bohemian Rhapsody bovenaan de Top 2000 van NPO Radio 2. Danny Vera, in 2020 nog de nummer 1 met Roller Coaster, is net als de afgelopen twee jaar op de tweede plek te vinden. De nummer 3 is wederom voor de Eagles met Hotel California, zo werd vrijdag bekendgemaakt in het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum.

8 uur geleden
SWOV: succes 30 km-wegen hangt af van inrichting rijbanen

DEN HAAG (ANP) - Het succes van de nieuwe maximumsnelheid in Amsterdam hangt af van de inrichting van de wegen zelf, zegt het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid SWOV. Dan gaat het bijvoorbeeld om klinkers in plaats van asfalt of een aanpassing van de breedte van de weg. "Dat kan niet van de ene op de andere dag in een stad zoals Amsterdam", zegt een woordvoerder. Vrijdag ging de maximumsnelheid op de meeste wegen in de hoofdstad van 50 naar 30 kilometer per uur.

10 uur geleden