
Rutte: geen vertraging door heftige discussies binnen kabinet
DEN HAAG (ANP) - De "heftige discussies" die binnen het kabinet de afgelopen tijd zijn gevoerd over de aanpak van het coronavirus, hebben niet geleid tot vertraging in de besluitvorming, zegt premier Mark Rutte tijdens het coronadebat. De oppositie viel Rutte aan op berichten in de media over onderlinge ruzies en beschuldigingen aan onder meer het adres van zorgminister Hugo de Jonge, die "debiele, feitenvrije waanideeën" zou hebben.
PVV-leider Geert Wilders spreekt van "betonrot in het kabinet", vooral ook omdat het van binnenuit is gelekt naar journalisten. Hij snapt dat er ruzie kan ontstaan en met deuren wordt geslagen, maar het is nu niet goed en het is schadelijk voor het beeld bij het publiek. Ook de SP en PvdA maken zich daar zorgen over.
Rutte wil niet zeggen of de beweringen kloppen of niet, maar erkent dat kabinetsleden er nu eenmaal in staan als "mensen van vlees en bloed, met grote emoties". Dat er wordt gelekt, vindt Rutte ook niet goed, maar discussies onder de bewindslieden zijn volgens hem juist wenselijk. Het tegendeel zou erger zijn, dat de ministers alleen maar zouden luisteren en knikken naar De Jonge, Tamara van Ark en hemzelf, stelt Rutte. Hij benadrukt dat alle bewindspersonen er gewetensvol in zitten. Dat komt volgens hem niet alleen door de betrokkenheid bij de eigen beleidsterreinen, maar ook omdat de coronacrisis voor iedereen een persoonlijke impact heeft.
SP-leider Lilian Marijnissen meent dat de ruzies wel degelijk leiden tot een vertroebeling in de aanpak. Dat zou volgens haar verklaren dat sommige maatregelen tegenstrijdig zijn en daarom leiden tot verwarring bij de bevolking. Ook dat spreekt Rutte tegen. Hij wil niet weglopen voor discussies en ze leiden volgens hem ook niet tot onduidelijkheid. Het kabinet biedt de crisis gezamenlijk het hoofd, verzekerde de premier de Kamer. Dat het niet altijd helder is, komt volgens hem vooral omdat de "werkelijkheid zich niet laat kneden".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde te vervangen door uitstootdoelen. De BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
3 minuten geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan door met het geven van een omvangrijk steunpakket aan het noodlijdende Damen Naval. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is hiermee akkoord. Alleen SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en DENK waren donderdag tijdens de stemming een andere mening toegedaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over de vraag of ze zich voldoende geïnformeerd acht voor het geven van staatssteun aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen na berichtgeving van verschillende media dat het kabinet een overbruggingskrediet wil verschaffen aan scheepsbouwer Damen Naval.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
3 dagen geleden