Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

"Op korte termijn willen we de situatie in goede banen leiden", zei Rutte, daarbij wijzend op het pakket aan maatregelen dat staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) woensdag bekend heeft gemaakt. Deze kortetermijnmaatregelen moeten onder meer voorkomen dat mensen in het gras moeten slapen, zei Rutte. Tegelijkertijd "moeten we hard doorwerken aan maatregelen om de hele stroom van migratie in goed banen te leiden". Het gaat daarbij naast asielmigratie ook om arbeids- en kennismigratie.

Een deel van het kabinet - onder wie Rutte, Van der Burg en de ministers Sigrid Kaag (Financiën), Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) - overlegt al tijden over een strategisch migratiebeleid. De frequentie van dat overleg is recent opgeschroefd naar twee keer per week. Rutte denkt nog een aantal weken nodig te hebben voor het beleid kan worden gepresenteerd. Het is onduidelijk wat voor soort maatregelen in het beleid komen te staan.

Plan staatssecretaris Van der Burg

Ook Rutte wil daar niets over zegen. "De kans dat je er dan uitkomt, wordt daarmee geminimaliseerd." Ondanks de grote verschillen tussen de vier coalitiepartijen denkt Rutte dat het kabinet eruit gaat komen, "omdat alle partijen dat willen. Iedereen ziet dat het op alle aspecten vastloopt, maar aan de andere kant willen we dat dit een land blijft dat opvang biedt aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld."

In het plan dat Van der Burg woensdag naar de Tweede Kamer stuurde, staat onder meer dat gemeenten geen eisen mogen stellen aan het type asielzoeker dat ze willen opnemen. Als gemeenten dat toch blijven doen, worden asielzoekers in "het uiterste geval" toch geplaatst in de opvanglocaties waarin gemeenten bijvoorbeeld alleen maar vrouwen en kinderen willen opvangen. Asielzoekers kunnen ook "desnoods ongevraagd" in hotels worden ondergebracht.

Meer uit Politiek

Faber: zal mij binnen lijnen van akkoord en rechtstaat uiten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (PVV, Asiel en Migratie), die nog voor haar aantreden onder vuur ligt om eerder gedane uitspraken, schrijft op X zich als minister te uiten "binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtstaatverklaring". Faber tweette dat enkele minuten nadat een spoedoverleg van de vier coalitiepartijen over haar benoeming was afgelopen.

1 uur geleden
Faber nog steeds beoogd migratieminister na crisisoverleg

DEN HAAG (ANP) - PVV'er Marjolein Faber is nog steeds de beoogde minister van Asiel en Migratie, zegt formateur Richard van Zwol na crisisoverleg met de partijleiders van de vier coalitiepartijen. De beoogde minister-president Dick Schoof wilde alleen kwijt dat het een "nuttig gesprek" was, de partijleiders onthielden zich van commentaar.

2 uur geleden
Partijleiders verlaten crisisoverleg formatie zwijgend

DEN HAAG (ANP) - De leiders van PVV, VVD, NSC en BBB hebben het crisisoverleg over de formatie vrijdagmiddag verlaten zonder veel te zeggen. PVV-leider Geert Wilders zei dat formateur Richard van Zwol later het woord zou voeren. Die riep de leiders bijeen om de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen, zei hij eerder. Volgens een betrokkene is het overleg met een sisser afgelopen, zonder verder toelichting te geven.

2 uur geleden
Kabinet wil van provincies snel 1200 opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - De provincies moeten heel snel elk honderd opvangplekken realiseren. Die "dringende oproep" heeft de minister-president, samen met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), deze week aan de provincies gedaan.

3 uur geleden
Van Zwol roept partijleiders bijeen: neuzen moeten zelfde kant op

DEN HAAG (ANP) - De leiders van de formerende partijen en beoogd premier Dick Schoof komen vrijdag bijeen op verzoek van formateur Richard van Zwol. Hij wil fysiek om tafel zitten om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, aldus Van Zwol. Tussen de partijen is gedoe ontstaan over de teruggetrokken ministerskandidaat van de PVV en diens beoogde vervanger.

4 uur geleden
Vijlbrief legt aflossen ereschuld aan Groningen vast in wet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet legt de afspraken die het heeft gemaakt om de ereschuld aan het aardbevingsgebied in Groningen af te lossen vast in de wet. Dat meldt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Groningen) vrijdag na de ministerraad. Belangrijk is vooral dat wordt vastgelegd dat er "zolang als nodig" genoeg geld is om de schade ruimhartig te vergoeden en huizen veiliger te maken.

5 uur geleden
Transportbranche aan nieuwe ministers: houd Nederland bereikbaar

ZOETERMEER (ANP) - Transportbedrijven vinden dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener en minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening meer moeten investeren om Nederland bereikbaar te houden. Dit meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN) nadat de namen van de nieuwe bewindspersonen officieel naar buiten zijn gebracht.

5 uur geleden