Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: extra miljarden voor wapenfonds Oekraïne bijna rond

Rutte: extra miljarden voor wapenfonds Oekraïne bijna rond

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het bijna eens over het steken van nog eens 3,5 miljard euro in het fonds waaruit ze onder meer wapens voor Oekraïne betalen. "Ik denk dat we heel dicht bij besluitvorming zijn, zo niet al bijna rond", zegt premier Mark Rutte na afloop van de EU-top in Brussel.

EU-landen kunnen leveringen van wapens aan Oekraïne bij het fonds, de zogeheten Europese Vredesfaciliteit (EPF), declareren. Maar het dateert van voor de Russische inval in Oekraïne en is met ongeveer 5,7 miljard euro niet berekend op de vele miljarden die het land nodig heeft. De verhoging met 2 miljard van afgelopen najaar gaat helemaal op aan de extra artilleriemunitie waar Oekraïne om zit te springen.

"Je ziet hoe belangrijk dat EPF is", stelt Rutte. "We moeten er nog een definitieve beslissing over nemen", maar Nederland is vóór de nieuwe ophoging. "Dat is belangrijk, uiteraard breed voor Europa maar ook specifiek gericht op de situatie in Oekraïne."

Landen als Frankrijk en Italië onderstrepen al langer dat de vele hulp aan Oekraïne niet mag betekenen dat landen in bijvoorbeeld Afrika achter het net vissen. Volgens EU-buitenlandchef Josep Borrell spiegelen veel "partners" zich aan Oekraïne en kloppen er vele aan bij de EU voor militaire hulp. "Natuurlijk kijk je altijd als er concrete verzoeken zijn wat je kunt doen", aldus Rutte. Maar "niet op de schaal natuurlijk die nu aan de hand is met Oekraïne."

Meer uit Politiek

Petitie over weren Bosma op 1 juli ruim 20.000 keer ondertekend

AMSTERDAM (ANP) - Een petitie waarin wordt gepleit om Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma te weren van de herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark op 1 juli is ruim 20.000 keer ondertekend. Volgens psychiater Glenn Helberg, een van de initiatiefnemers, laat de oproep zien dat er "zeer veel steun is vanuit verschillende lagen in de samenleving" om het voormalige PVV-Kamerlid weg te houden van de nationale herdenking in Amsterdam.

31 minuten geleden
Nieuwe staatssecretaris Struycken vindt term omvolking 'riskant'

DEN HAAG (ANP) - Beoogd staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) noemt de term omvolking "riskant" en "verwerpelijk". Hij vindt zulke complottheorieën "onzin". Deze vindt hij "extra problematisch" omdat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een rapport heeft geschreven "dat deze complottheorie niet los te zien valt van geweld en zelfs rassenoorlog". De apirant-bewindsman roept ook anderen op deze term niet te gebruiken.

53 minuten geleden
Beoogd PVV-staatssecretaris Coenradie vindt 'niets' van omvolking

DEN HAAG (ANP) - De aspirant-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) weigert zich uit te spreken over de omstreden omvolkingstheorie. Herhaaldelijk weigert ze in haar hoorzitting in de Tweede Kamer uitspraken van andere aanstaand kabinetsleden hierover te "recenseren". Kamerleden willen weten of ze afkeurt dat aspirant-minister Marjolein Faber in het verleden in de Eerste Kamer heeft verwezen naar de theorie die wordt gebruikt in extreemrechtse kringen.

1 uur geleden
Ook Van Weel neemt afstand van uitspraken over omvolking

DEN HAAG (ANP) - Toekomstig justitieminister David van Weel neemt net als zijn VVD-partijgenoten afstand van uitspraken van PVV'ers over omvolkingstheorieën. "Dit staat heel ver af van waar ik sta", zei Van Weel tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer. Hij zei zich aan te sluiten bij partijgenote en beoogd vicepremier Sophie Hermans die eerder op de dag zei dat ze "een buitengewoon lage tolerantie" heeft voor dit soort uitspraken.

1 uur geleden
Zuid-Holland betaalt vrijwilligers voor hulp in landelijk gebied

DEN HAAG (ANP) - Boeren die meedenken over de aanpak van het landelijk gebied in de provincie Zuid-Holland, krijgen hier binnenkort geld voor. Zuid-Holland heeft, net als enkele andere provincies, besloten om 200.000 euro beschikbaar te stellen voor een zogeheten deelnamevergoeding. Omdat boeren en ook vrijwilligers van lokale natuur- en landschapsorganisaties vaak specifieke kennis hebben van bepaalde gebieden, wil Zuid-Holland hen hiervoor betalen.

2 uur geleden
Hermans belooft lage tolerantie voor omvolking-achtige uitspraken

DEN HAAG (ANP) - Als vicepremier van de VVD belooft Sophie Hermans een "buitengewoon lage tolerantie" te hebben voor uitspraken van PVV'ers zoals die over omvolkingstheorieën. Dat soort ideeën "staan heel ver van mij af", aldus de beoogde bewindsvrouw. "En straks zijn wij collega's in het kabinet. En daar zal ik heel scherp in de gaten houden wat er gebeurt."

3 uur geleden
Hermans houdt ook 'klimaatontkenners' in kabinet aan de afspraken

DEN HAAG (ANP) - Aankomend klimaatminister Sophie Hermans zal ook haar beoogd collega-ministers die niet geloven in door de mens veroorzaakte klimaatverandering, houden aan de afspraken in het hoofdlijnenakkoord. "Die afspraken staan en daar zal ik iedereen in het kabinet aan houden", zegt de VVD'er in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

3 uur geleden