Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: excuses slavernij te politiek controversieel voor Koning

Rutte: excuses slavernij te politiek controversieel voor Koning

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte vindt dat als er excuses worden aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden, het niet aan de koning is om dat te doen. De vorst is namelijk een "symbool van de eenheid van het land", redeneert Rutte. "Die wil je niet in het politieke debat trekken."

Rutte vindt het niet bij de rol van de koning passen om zich te mengen in een onderwerp "dat niet helemaal ontdaan is van controversialiteit". Op vrijdag meldde het onderzoeksbureau I&O Research dat de groep die voor excuses is voor het slavernijverleden weliswaar groter is geworden, maar nog in de minderheid is.

Eerder vrijdag meldden ingewijden na berichtgeving van de NOS dat op 19 december acht leden van het kabinet op verschillende plekken excuses aan zullen bieden. Zo zal Rutte dat doen in Nederland, minister Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in Suriname en staatssecretaris Alexandra Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) op Curaçao. Rutte wil dat niet bevestigen en zegt alleen dat er "iets" gebeurt op die datum. Als dan inderdaad excuses worden aangeboden, dan wil hij dat zelf doen als premier namens de regering. De koning maakt deel uit van de regering.

Verschillende deskundigen op het gebied van discriminatie en het Nederlandse slavernijverleden hebben de wens uitgesproken dat de excuses uit de mond van de koning komen, gezien hij staatshoofd is. Dat is onder meer het standpunt van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.

Meer uit Politiek

Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters spreekt vrijdag twee partijleiders: PVV-voorman Geert Wilders, en Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB. Wilders komt fysiek langs bij de informateur, met Van der Plas belt hij alleen. Putters is ruim twee weken bezig met zijn informateursopdracht en zal over iets minder dan twee weken zijn verslag moeten schrijven.

3 uur geleden
Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

4 uur geleden
Minister gaat 'puzzelen' na arbeidsongeschiktheidsrapport

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) laat de door een commissie voorgestelde alternatieven voor het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel uitwerken, zodat een nieuw kabinet er mogelijk mee aan de slag kan. Het gaat om drie varianten die de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel in een donderdag uitgekomen rapport oppert voor werkenden. De commissie vond geen oplossing voor vroeggehandicapten die nooit hebben gewerkt. Maar ook daar wil de minister op "puzzelen", zegt Van Gennip bij de overhandiging van het rapport.

4 uur geleden
Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

DEN HAAG (ANP) - Nadat het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het zwaarbevochten Europese asielbeleid, worden de regels twee jaar later van kracht. Nederland mag onderdelen van de Europese afspraken niet eerder, maar ook niet later invoeren, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een debat met de Tweede Kamer.

5 uur geleden
Omtzigt ziet twee opties: gedogen of extraparlementair kabinet

DEN HAAG (ANP) - Voor NSC liggen er twee opties op tafel voor een nieuw kabinet. Dat is gedogen of een extraparlementair kabinet, zei partijleider Pieter Omtzigt na een gesprek met informateur Kim Putters. Op een zakenkabinet zit volgens Omtzigt niemand te wachten.

6 uur geleden
Waarschuwing voor 'sluipende uitholling' budget lagere overheden

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies moeten steeds meer doen met te weinig geld. Daarvoor waarschuwt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) donderdag in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). De ROB spreekt van "sluipende uitholling van de financiële beleidsruimte".

8 uur geleden
Yeşilgöz heeft 'bouwstenen aangeleverd' voor samenwerking

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yeşilgöz heeft naar eigen zeggen "bouwstenen aangeleverd" voor mogelijke politieke samenwerking. Dat zei de VVD-leider donderdag na afloop van een nieuw gesprek met informateur Kim Putters. Wat die bouwstenen precies inhouden, hield Yeşilgöz voor zichzelf. "Ik ga niet onderhandelen voor de camera."

9 uur geleden