Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte en Schouten praten door met verdeelde boerenlobby

Rutte en Schouten praten door met verdeelde boerenlobby

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten vervolgen woensdag de gesprekken met het Landbouw Collectief, de organisatie van diverse belangenbehartigers van boeren. Farmers Defence Force (FDF), een van de organisaties die zijn aangesloten, riep boeren eerder op om met trekkers en protestborden naar het gesprek te komen, maar trok die oproep later in.

Tijdens de ontmoeting wordt het stikstofprobleem opnieuw besproken. In december bereikte het kabinet hierover een akkoord met het collectief, dat namens zowel traditionele lobbyorganisaties als nieuwe actiegroepen spreekt.

Het kabinet hoopt nog deze week met stikstofmaatregelen voor de agrarische sector naar buiten te treden. Maandag lekte al uit dat er honderden miljoenen worden gestoken in het uitkopen van boeren die willen stoppen in ruil voor een zak geld. Ook wordt flink geïnvesteerd in verduurzaming.

Hoe de maatregelen precies worden vormgegeven, moet nog duidelijk worden. Deze week spreekt het kabinet onder meer met provincies over de besluiten.

Intussen is het Landbouw Collectief niet meer zo verenigd. Mark van den Oever, de voorman van FDF, een van de radicalere actiegroepen, haalde in een persoonlijk persbericht recent hard uit naar boerenorganisatie LTO. De traditionele belangenbehartiger zou zich niet aan de afspraken hebben gehouden, en het Collectief zelfs "gijzelen", beweert FDF. LTO reageerde hier weer op met een eigen bericht dat een interne strijd en onderlinge beschuldigingen het Landbouw Collectief "verzwakken en onze gezamenlijke onderhandelingspositie bepaald niet sterker maken".

Meer uit Politiek

Rijna wordt speciaal economisch gezant voor Caribisch Nederland

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft Edison Rijna benoemd tot speciaal gezant voor Caribisch Nederland voor EU-fondsen, VN-fondsen en economische betrekkingen met Latijns Amerika. De huidige gezaghebber van Bonaire treedt op 18 april af; op die dag begint Rijna in zijn nieuwe functie.

14 uur geleden
Rutte: Nederland en Duitsland eensgezind tegen agressie Rusland

ROTTERDAM (ANP) - Minister-president Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz staan eensgezind in hun steun aan Oekraïne, in de wat Rutte noemt de "verschrikkelijke agressieoorlog" tegen dat land. De regeringsleiders van beide landen zijn het volgens Rutte "helemaal eens over de wapen- en munitieleveringen aan Oekraïne en andere vraagstukken zoals ontvoeringen van Oekraïense kinderen door Rusland".

17 uur geleden
Minister Bruins Slot: overheid moet dienstbaar en dichtbij zijn

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid heeft zich te lang gericht "op alleen efficiëntie en doelmatigheid". Een overheid hoort juist ook "dienstbaar en dichtbij" te zijn. Dat zegt minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Ze reageert op een rapport dat drie adviesraden maandag gezamenlijk naar buiten hebben gebracht.

1 dag geleden
Adviesraden: overheid geeft niet genoeg aandacht aan zwakke regio

DEN HAAG (ANP) - De overheid heeft te weinig oog voor regio's met problemen in Nederland. De inwoners van zulke gebieden "voelen zich niet gezien, laat staan begrepen", en daar hebben ze "alle reden toe", constateren drie adviesraden maandag in een gezamenlijk advies aan de overheid.

1 dag geleden
BBB in Drenthe zoekt brede coalitie

ASSEN (ANP) - De BBB in Drenthe zoekt brede samenwerking bij de samenstelling van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Dat heeft de Drentse BBB-leider Gert-Jan Schuinder laten weten tijdens het eerste gesprek met verkenner Astrid Nienhuis afgelopen weekend. "Drenthe is geen provincie waarin een groot machtsblok werkt", meent Schuinder. "Ik zie zo’n coalitie als een as met twee wielen. Met twee rechterwielen of twee linkerwielen kom je niet vooruit."

1 dag geleden
Weer honderden miljoenen naar basisvaardigheden: subsidiepot open

DEN HAAG (ANP) - Scholen kunnen weer subsidieaanvragen indienen om de basisvaardigheden van hun leerlingen te verbeteren. Onderwijsminister Dennis Wiersma verdeelt voor het komende schooljaar 332 miljoen euro en een jaar later staat een net zo grote subsidiepot klaar. Dat is fors meer dan de 224 miljoen euro die voor dit jaar is verdeeld. Deze keer wordt de subsidie niet verdeeld door te loten, waar scholen de vorige keer kritisch op waren.

1 dag geleden
Van Rij: politiek had twintig jaar onvoldoende oog voor uitvoering

DEN HAAG (ANP) - De politiek heeft twintig jaar lang te weinig gelet op de uitvoering van wetten en is daarop afgestraft met de recente verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging, zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) bij het tv-programma Buitenhof. Daarmee wijst hij ook naar zijn eigen partij CDA die het grootste deel van die tijd in het kabinet zat. Als verantwoordelijke voor de Belastingdienst loopt de bewindsman tegen veel van die uitvoeringsproblemen op.

1 dag geleden