Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte en Schouten praten door met verdeelde boerenlobby

Rutte en Schouten praten door met verdeelde boerenlobby

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten vervolgen woensdag de gesprekken met het Landbouw Collectief, de organisatie van diverse belangenbehartigers van boeren. Farmers Defence Force (FDF), een van de organisaties die zijn aangesloten, riep boeren eerder op om met trekkers en protestborden naar het gesprek te komen, maar trok die oproep later in.

Tijdens de ontmoeting wordt het stikstofprobleem opnieuw besproken. In december bereikte het kabinet hierover een akkoord met het collectief, dat namens zowel traditionele lobbyorganisaties als nieuwe actiegroepen spreekt.

Het kabinet hoopt nog deze week met stikstofmaatregelen voor de agrarische sector naar buiten te treden. Maandag lekte al uit dat er honderden miljoenen worden gestoken in het uitkopen van boeren die willen stoppen in ruil voor een zak geld. Ook wordt flink geïnvesteerd in verduurzaming.

Hoe de maatregelen precies worden vormgegeven, moet nog duidelijk worden. Deze week spreekt het kabinet onder meer met provincies over de besluiten.

Intussen is het Landbouw Collectief niet meer zo verenigd. Mark van den Oever, de voorman van FDF, een van de radicalere actiegroepen, haalde in een persoonlijk persbericht recent hard uit naar boerenorganisatie LTO. De traditionele belangenbehartiger zou zich niet aan de afspraken hebben gehouden, en het Collectief zelfs "gijzelen", beweert FDF. LTO reageerde hier weer op met een eigen bericht dat een interne strijd en onderlinge beschuldigingen het Landbouw Collectief "verzwakken en onze gezamenlijke onderhandelingspositie bepaald niet sterker maken".

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Veiligheidsberaad vergadert digitaal, met andere voorzitter

UTRECHT (ANP) - Het Veiligheidsberaad vergadert maandagavond digitaal. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) schuift online aan bij de vergadering van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s. Op de agenda staan de coronamaatregelen die horen bij de nieuwe, tweede stap van het openingsplan. Ook bespreken de burgemeesters of zij vinden dat Nederland toe is aan die nieuwe stap of niet.

18 uur geleden
Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

DEN HAAG/PORTO (ANP) - Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat het in andere lidstaten een stuk langer duurt.

2 dagen geleden
50PLUS beschuldigt Den Haan vals na grap van cabaretier

DEN HAAG (ANP) - 50PLUS dacht bewijs in handen te hebben dat de net opgestapte partijleider Liane den Haan al voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart plannen maakte om de partij de rug toe te keren. Maar niet zij liet begin maart de domeinnamen groepdenhaan.nl en lijstdenhaan.nl registreren, maar cabaretier Tom Lash.

2 dagen geleden
Vedelaar stopt na de zomer als voorzitter PvdA

DEN HAAG (ANP) - Nelleke Vedelaar, de voorzitter van de PvdA, zal zich na de zomer niet verkiesbaar stellen voor een volgende termijn. Dat schrijft ze in een verklaring op de website van de partij.

3 dagen geleden
Nagel beticht 'onfatsoenlijke' Den Haan van 'ultieme zetelroof'

HILVERSUM (ANP) - Voorzitter Jan Nagel van 50PLUS noemt het besluit van Liane den Haan om de partij te verlaten en de enige Tweede Kamerzetel zelf te behouden "onfatsoenlijk en de ultieme zetelroof". Hij vindt het zeer onterecht dat ze haar zetel niet aan de partij afstaat, omdat ze "deze zetel niet zelf heeft veroverd, maar heeft te danken aan de ijzersterke merknaam 50PLUS."

4 dagen geleden
Den Haan stapt uit 50PLUS, neemt enige Kamerzetel mee

DEN HAAG (ANP) - Fractievoorzitter Liane den Haan van 50PLUS verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee. Dat laat ze donderdag weten in een filmpje op Twitter. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur.

4 dagen geleden
FVD-Kamerlid Van Haga: 5 meiposter was ongepast

DEN HAAG (ANP) - De vergelijking die Forum voor Democratie deze week trok tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen was onnodig en onverstandig. Dat vindt FVD-Kamerlid Wybren van Haga. Hij zei dat donderdag in een debat over de inzet van coronatesten om delen van de samenleving weer eerder te kunnen openen.

4 dagen geleden