Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte en ministers bespreken opstand Wagner

Rutte en ministers bespreken opstand Wagner

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft zaterdagmiddag de opstand van huurlingenleger Wagner besproken met enkele ministers. Hij sprak met ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Kajsa Ollongren (Defensie) en Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) over de ontwikkelingen in Rusland. Ook inlichtingendiensten waren bij het gesprek.

"We blijven de situatie nauwgezet monitoren", meldt Rutte op Twitter. Eerder zaterdag liet ook Ollongren al weten dat haar ministerie de situatie "op de voet" volgt. Zij gaf wel aan dat het nu nog te vroeg is voor conclusies.

Het huurlingenleger Wagner heeft zich tegen de Russische legertop gekeerd en zou de zuidelijke Russische stad Rostov in handen hebben. "Onenigheid tussen de Wagner-huurlingen en de Russische legertop is natuurlijk slecht nieuws voor Poetin", reageerde Ollongren. De oorlog verloopt sowieso al niet hoe de Russische president het graag zou zien, benadrukte zij.

Veel aandacht

Ook Hoekstra volgt "met veel aandacht de binnenlandse ontwikkelingen in Rusland", schrijft hij op Twitter. "Daarnaast ben ik in nauw contact met de ambassade, die er alles aan doet om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie."

Wagner-leider Jevgeni Prigozjin zou willen optrekken naar de Russische hoofdstad Moskou. Mogelijk heeft hij 25.000 huurlingen in dienst.

Vrijdag werd bekend dat Prigozjin strafrechtelijk wordt vervolgd wegens een poging tot gewapende opstand. Daar kan hij twintig jaar celstraf voor krijgen.

Meer uit Politiek

Fiscus kan nieuwe vermogensheffing mogelijk niet tijdig invoeren

DEN HAAG (ANP) - De invoering van een nieuw stelsel voor de belasting op het rendement op vermogen (box 3) dreigt verdere vertraging op te lopen. De Belastingdienst heeft laten weten voorlopig erg druk te zijn met de compensatie van mensen die de dupe werden van ernstige weeffouten in deze heffing. Daardoor blijft onvoldoende capaciteit over om het nieuwe stelsel "in zijn huidige vorm" in 2027 volledig in te voeren.

7 uur geleden
Wiersma wil af van verbod op stroomstootapparaten in veehandel

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) wil toch niet dat er een verbod komt op stroomstootapparaten in de veehandel. Haar ministerie bevestigt na berichtgeving door RTL Nieuws dat Wiersma daarover wil praten met de sector. Haar voorganger Piet Adema (ChristenUnie) had juist geregeld dat het verbod er zou komen, omdat nog te veel dieren mishandeld worden met stroomschokken.

7 uur geleden
Dat ook NSC om stukken vroeg, vond Schoof buitengewoon verrassend

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof vond het "buitengewoon verrassend" dat ook tijdelijk NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven zich aansloot bij het verzoek van de oppositie om adviezen over het asielnoodrecht te vragen. "Maar goed, iedereen maakt zijn eigen afweging", voegde de premier toe in zijn wekelijkse persconferentie.

10 uur geleden
Uitermark: besluit over noodwet is 'deels ook politieke afweging'

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet uitsluitend op basis van juridische adviezen van ambtenaren beslissen of er een grond is voor noodwetgeving om de asielinstroom te beteugelen. "Dat is voor een deel een juridische afweging, maar voor een deel ook een politieke afweging", zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken).

11 uur geleden
Asielspoedwet geeft Kamer mogelijkheid te treuzelen, denkt Faber

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) blijft erbij dat het kabinet asielmaatregelen makkelijker via het noodrecht kan regelen dan via een spoedwet. Een spoedwet geeft de Tweede Kamer volgens haar de mogelijkheid om het proces te vertragen, al dan niet bewust. "Men kan daar gewoon veel langer over doen."

12 uur geleden
Keijzer (BBB) schrok van NSC-grap over motie van wantrouwen

DEN HAAG (ANP) - De opmerking van NSC-vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven over het naar huis sturen van het kabinet viel niet goed bij Mona Keijzer, vicepremier van de BoerBurgerBeweging. "Daar schrok ik wel van", zei Keijzer na de ministerraad op vrijdag. "Zo licht moet je niet over het zwaarste instrument van de Kamer spreken."

12 uur geleden
Staat verwacht dit jaar minder te hoeven lenen dan voorspeld

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat hoeft dit jaar waarschijnlijk miljarden euro's minder te lenen dan eerder voorspeld. Dat komt vooral doordat de overheid niet alle uitgaven kan doen die gepland stonden, meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën. Daarnaast leveren belastingen de schatkist waarschijnlijk meer op dan verwacht.

13 uur geleden