
Rutte en Hoekstra verklaren onder ede over toeslagenaffaire
DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte en minister van Financiën Wopke Hoekstra staan centraal op de laatste dag van de verhoren over het toeslagenschandaal bij de Belastingdienst. De bewindspersonen zullen elk zeker twee en een half uur onder ede worden gehoord door de ondervragingscommissie.
De vragen die de commissie zal hebben voor Rutte, zullen vooral betrekking hebben op zijn rol als voorzitter van de 'ministeriële commissie fraude'. De Kamer wil al veel langer duidelijkheid over de rol die deze commissie heeft gespeeld, en de ondervragers hebben al meer informatie over de MC Fraude. Hoeveel wist de fraudecommissie en waartoe heeft ze opdracht gegeven, zullen de ondervragers willen weten.
Bovendien ging het vooral mis de afgelopen jaren, waarin Rutte in het Torentje zat. Hij werd ook betrokken bij de afhandeling van de toeslagenaffaire, toen de eerste slachtoffers in beeld kwamen. Hoewel veel namen van bewindspersonen de afgelopen weken al langskwamen tijdens de verhoren, werd Rutte pas prominent genoemd tijdens het verhoor van oud-staatssecretaris Menno Snel. De commissie vroeg naar hun onderlinge contact over de compensatie voor gedupeerde ouders.
Wopke Hoekstra is als minister van Financiën uiteindelijk verantwoordelijk voor de Belastingdienst, dat onder zijn departement valt. De commissie zal willen weten wanneer hij signalen van Snel of van ambtenaren heeft ontvangen over wat er zich afspeelde bij Toeslagen. Hoekstra greep overigens na het vertrek van Snel ook in bij de fiscus, en begon aan een reorganisatie, maar dat valt buiten de periode die de commissie onderzoekt.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Achter een deel van de explosies die Amsterdam de afgelopen maanden teisterden, zitten vermoedelijk uitgebuite jongeren. De politie heeft signalen die duiden op criminele uitbuiting, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.
9 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De afgelopen dagen hebben honderden dakloze en thuisloze mensen overnacht in de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De extra voorziening voor daklozen in de vier grote steden ging op maandag 27 november open omdat de temperatuur in de periode daarna in de buurt van het vriespunt zou komen. De winterkoudeopvang is nog tot en met vrijdagochtend open, laten woordvoerders van de gemeenten weten.
25 minuten geledenVALKENBURG (ANP) - Het Rijk geeft de gemeente Valkenburg aan de Geul 2,3 miljoen euro voor de schade als gevolg van de overstromingen in 2021. Het bedrag is toegekend door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maakte het gemeentebestuur woensdag bekend. Het geld is bedoeld voor de kosten die de gemeente maakte bij het herstel van onder meer gebouwen, wegen, stoepen, parkeerterreinen, bruggen, riolering en groenvoorzieningen.
43 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.
45 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het is nog onduidelijk hoe het DNA van de tweede aangehouden verdachte in het onderzoek naar de dodelijke schietpartijen in Rotterdam op een van de wapens is terechtgekomen. Het OM denkt niet dat de maandag aangehouden 21-jarige verdachte uit Den Haag rechtstreeks betrokken was bij de schietpartijen die eind september drie levens eisten. "Maar omdat het DNA van deze persoon is gevonden op het wapen, hopen we meer te weten te komen over de herkomst ervan", zegt een woordvoerder.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Een jongen van 15 jaar oud is woensdagmiddag gewond geraakt bij een steekincident in de Spartastraat in Rotterdam. Een ruzie met een andere 15-jarige jongen liep volgens de politie uit de hand.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Tegen vier mannen die zich in de beginfase van de coronapandemie schuldig zouden hebben gemaakt aan oplichting met mondkapjes en witwassen zijn woensdag straffen geëist uiteenlopend van acht tot twintig maanden cel. Voor de rechtbank op Schiphol verweet de aanklaagster de verdachten "misbruik te hebben gemaakt van een mondiale crisis, waarin een tekort was aan mondkapjes".
1 uur geleden