Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte en Hoekstra vallen elkaar aan op bezuinigingen en uitgaven

Rutte en Hoekstra vallen elkaar aan op bezuinigingen en uitgaven

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra vielen elkaar in het eerste grote verkiezingsdebat aan op de overheidsfinanciën. Volgens premier Rutte belooft het CDA van Hoekstra (tevens minister van Financiën) te veel, bijvoorbeeld door de verhuurdersheffing af te schaffen. Hoekstra vindt het op zijn beurt juist weer onverantwoord dat de VVD'er zegt niet te gaan bezuinigen.

Rutte zegt wel dat het lastig wordt niet te bezuinigen, met alle dure beloftes die het CDA volgens hem doet. "De teller staat al op 2,5 miljard, en we krijgen het RTL-debat nog. De teller loopt wel op", zei de premier en VVD-voorman in het NOS-debat op NPO Radio 1.

In zijn verkiezingspamflet schreef Rutte al: "we gaan de komende jaren niet bezuinigen". Ook Hoekstra wil eerst investeren in de economie. Als de economie genoeg aantrekt, vult de schatkist zich vanzelf genoeg op, verwacht de christendemocraat. Dan zijn besparingen niet nodig. Maar volgens Hoekstra is het niet goed om te beloven dat bezuinigingen uitgesloten zijn. Dat is een "fabeltje", zegt de CDA'er.

Dat debat was het eerste van de campagne waar Rutte, maar ook D66-lijsttrekker Sigrid Kaag aan meededen. In twee uur behandelden de lijsttrekkers van dertien partijen onderwerpen als de zorg, veiligheid en de overheidsfinanciën. Over dat laatste thema debatteerde Rutte met Hoekstra en PVV-leider Geert Wilders. Volgens de PVV-voorman moet vooral het geld dat wordt gestoken in de Europese Unie juist naar de Nederlanders gaan. Rutte wierp terug dat een vertrek uit de Unie, zoals de PVV voorstaat, Nederland veel meer geld zou kosten.

Meer uit Politiek

Adema noemt motie uitfasering bio-industrie 'belangrijk signaal'

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de Tweede Kamer om de bio-industrie uit te faseren is een "belangrijk signaal", schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema dinsdag in een reactie. Maar het gaat ook om "zeer complexe opgaven" die één kabinet niet zomaar kan oplossen.

1 dag geleden
Ontslag marechaussee die zelfmoord pleegde niet zorgvuldig genoeg

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft steken laten vallen rond het ontslag begin vorig jaar van onderofficier Lennart Bantema, die zich kort daarna van het leven beroofde. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de zaak heeft onderzocht, meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Experts en ervaren bestuurders praten Putters deze week bij

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters laat zich deze week bijpraten door een uiteenlopende groep deskundigen en ervaren bestuurders. De informateur hoopt zo goed voorbereid te beginnen als hij volgende week in gesprekken met politiek leiders de impasse in de formatie probeert te doorbreken. Dinsdag heeft hij een telefoongesprek met Sybilla Dekker, minister van Staat en voormalig minister van Volkshuisvesting. Later in de week spreekt Putters onder meer met ervaren oudgedienden in de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

1 dag geleden
Nog twee jaar extra ruimte voor ongediplomeerden in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties krijgen langer de ruimte om op iedere werknemer ook een medewerker in te zetten die nog in opleiding is. Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil een regeling die dat mogelijk maakt verlengen tot medio 2026.

1 dag geleden
Bruins Slot wil Israëlische kolonisten zelf sancties opleggen

BRUSSEL (ANP) - Nederland gaat kijken of het eigen, nationale sancties kan ontwikkelen tegen Israëlische kolonisten die geweld plegen tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot gezegd na overleg met haar EU-collega's in Brussel.

1 dag geleden
Putters zoekt uit hoe parlement en kabinet moeten samenwerken

DEN HAAG (ANP) - Gesprekken met hoogleraren hebben voor Kim Putters duidelijk gemaakt dat hij antwoord nodig heeft op de vraag hoe kabinet en parlement met elkaar moeten samenwerken. De informateur vindt dat deze vraag niet alleen de partijen aangaat die - in wat voor vorm dan ook - met elkaar in een coalitie stappen. Daarom wil hij volgende week van de politiek leiders van alle partijen horen hoe zij hier tegenaan kijken.

2 dagen geleden
Aantal nieuwe asielzoekers blijft in zelfde tempo stijgen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal asielzoekers in Nederland blijft in hetzelfde tempo toenemen. Vorige week hebben ongeveer negenhonderd mensen asiel aangevraagd. Dat is vergelijkbaar met de weken ervoor.

2 dagen geleden