Rutte en De Jonge tegenover kritische Kamer in nieuw coronadebat
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert dinsdag opnieuw over het coronavirus en premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge staan een kritische ontvangst te wachten. Het virus is sinds het laatste coronadebat begin deze maand bezig aan een flinke opmars.
Vrijdag kondigde het kabinet regionale maatregelen af in zes regio's waar het aantal besmettingen het hardst oploopt. Daar moeten kroegen eerder dicht. Regio's nemen zelf ook aanvullende stappen. Maar verschillende partijen, waaronder D66, vragen zich af of dit wel genoeg is om het tij te keren. Fractievoorzitter Rob Jetten wil weten of het kabinet aanvullende maatregelen overweegt, omdat het eerder sluiten van kroegen volgens hem de opmars van het virus niet gaat stoppen.
Ook piept en kraakt de Nederlandse testcapaciteit. De Jonge waarschuwde eerder deze maand al dat de krapte nog wel even aanhoudt, ofschoon er wordt gewerkt aan verdere opschaling. Sinds maandag kunnen mensen uit de zorg en het onderwijs voorrang krijgen bij het testen, maar de daarvoor ingerichte telefoonlijn was binnen een uur al overbelast. De Kamer wil al maanden meer duidelijkheid over de testcapaciteit.
En dan kwam er vorige week nog berichtgeving van Nieuwsuur bij, over de mondkapjesrichtlijn in de ouderenzorg. Volgens dat voorschrift, dat gold sinds het begin van de crisis, was een mondkapje bij kort contact met (verdachte) coronapatiënten niet nodig. Het kabinet stelde dat dit advies op veiligheid was gebaseerd, maar schaarste bleek wel degelijk een rol te spelen. De richtlijn werd vorige maand aangepast, en het RIVM zei vrijdag nooit te hebben ontkend dat de richtlijn was gebaseerd op schaarste. Vrijdag reageerde een groot deel van de oppositie verbolgen, ook coalitiepartijen D66 en de VVD willen opheldering van De Jonge.
Ook de uitwerking van de zorgbonus krijgt kritiek. Zorgaanbieders kunnen voor hun mensen vanaf 1 oktober de bonus van 1000 euro aanvragen. Vrijdag werd bekend voor welke zorgberoepen er wél en voor welke er geen coronabonus komt. Die keuze valt niet in goede aarde. Als het aan de SP ligt, wordt elke zorgmedewerker beloond die tijdens de coronacrisis werkte.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) leidt begin februari een handelsmissie naar Saudi-Arabië. Het streng islamitische koninkrijk biedt "zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven", volgens de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitie en de christelijke oppositiepartijen praten maandagmiddag verder over de onderwijsbegroting, en manieren om bezuinigingen daarop te verzachten. Een definitief akkoord valt evenwel nog niet te verwachten, ook omdat PVV-leider Geert Wilders nog in Israël is voor een bezoek.
11 uur geledenEIJSDEN (ANP) - Asielminister Marjolein Faber bestrijdt dat de inzet op grenscontroles een symboolmaatregel is. "Ik zie het helemaal niet als symboolpolitiek." De bewindsvrouw wijst vooral op het bredere "mandaat" dat de Koninklijke Marechaussee heeft gekregen om "efficiënter te gaan werken". Extra marechaussees worden niet ingezet.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De financieel specialisten van de coalitiepartijen praten met hun collega's uit het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 over geld om een deel van de onderwijsbezuinigingen tegen te houden. Vrijdag bleek dat de partijen het over de onderwijsbegroting zo goed als eens zijn, de vraag is alleen waar het geld vandaan moet komen.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is bezorgd over de gevolgen van de snelle opkomst van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) voor de minderheden in Syrië. Het "wrede regime" van Bashar al Assad kwam zondag ten val na een opmars van opstandelingen die ruim een week geleden werd ingezet door HTS.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De omstreden motie van VVD'er Bente Becker over het bijhouden van gegevens van mensen met een migratieachtergrond heeft bij staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) de "alarmlampen" doen afgaan, zei hij in het tv-programma Dit is Tijs. "Ik schrok daar wel van."
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Het vertrek van de Syrische dictator Bashar al Assad is een kans om in Syrië en de regio "iets" van stabiliteit te krijgen, zei minister Ruben Brekelmans van Defensie in WNL op Zondag. In het land woedt al meer dan tien jaar een burgeroorlog waar veel landen bij betrokken zijn.
1 dag geleden