Rutte: dit is geen economische crisis, maar een kopersstaking
DEN HAAG (ANP) - De economische krimp die ontstaan is door de coronacrisis betekent niet dat er sprake is van een economische crisis, zegt premier Mark Rutte. Het gaat slechts om een "kopersstaking", aldus de minister-president. "Omdat we niets gekocht hebben maandenlang. Maar de economie is fundamenteel sterk."
Daarom wordt voor volgend jaar - ten opzichte van de barre situatie in 2020 - alweer een economische groei van 3,5 procent verwacht. Volgens Rutte is dat ook de voornaamste reden dat het kabinet nu besluit juist de knip te trekken, in plaats van te bezuinigen. "Bezuinigingen of belastingverhogingen zijn nu zo'n onzin. Dat is ook echt niet nodig."
Veel partijen in de Tweede Kamer zijn blij dat het kabinet besloten heeft zich 'uit de crisis te investeren'. Zij zien dat ook als een andere koers ten opzichte van het beleid na de financiële crisis in 2008 en de eurocrisis die daarop volgde. Op het zuinige beleid van voornamelijk de kabinetten onder leiding van Rutte zelf is veel kritiek geweest. Hij zit al sinds 2010 in het torentje.
Volgens Rutte was dat niet een foute keuze. "Nederland was de snelst groeiende economie van West-Europa in 2016, 2017 en 2018. Dat waren we naar mijn absolute overtuiging omdat we, toen we echt een economische crisis hadden - dus anders dan deze, het lef gehad hebben hier om diep te snijden." Was dat toen niet gebeurd, dan hadden we er "echt anders voorgestaan", volgens de premier. Bovendien, zo benadrukt het kabinet steevast, heeft het kabinet de coronaklap kunnen opvangen omdat de overheidsfinanciën er begin dit jaar juist zo goed voorstonden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat "heel snel" de vreemdelingenwet deels buiten werking stellen en crisismaatregelen nemen. Die voorstellen worden "voorgelegd aan de ministerraad" en kunnen dan vrijwel meteen van kracht worden.
13 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - De voedselverspilling van Nederlandse supermarkten is vorig jaar verder gedaald. Dat komt naar voren uit jaarlijks onderzoek door de Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van stichting Samen Tegen Voedselverspilling en brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Van de totale inkoop door supermarkten kwam 0,89 procent vorig jaar niet bij consumenten terecht. Dat percentage lag in 2022 nog boven de 1 procent.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft de ruimte om een waarschuwing te geven als een bedrijf werk laat doen door een zelfstandige dat in loondienst moet worden uitgevoerd. Vanaf 1 januari gaat de fiscus optreden tegen schijnconstructies, maar dat zal niet in alle gevallen direct tot naheffingen leiden, zegde staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit) toe aan de Tweede Kamer. Maar een waarschuwing (officieel een aanwijzing) wordt niet meer de norm, zoals nu nog het geval is.
16 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks-PvdA) is de nieuwe rapporteur voor de rechtstaat Hongarije. Vanuit die rol gaat ze zich onder meer inzetten voor het opschorten van het stemrecht van Hongarije binnen de Europese Unie. Volgens Strik heeft de Hongaarse minister-president Viktor Orbán "de bijl volledig in de rechtsstaat gezet" en keert Hongarije de Europese Unie steeds meer de rug toe.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Financiën houdt ook na 1 januari 2025 schijnzelfstandigen aan bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen. Deze organisatie regelt de compensatie voor gedupeerden van het toeslagenschandaal. Het inhuren van zelfstandigen voor werk dat eigenlijk door iemand in loondienst moet worden uitgevoerd, mag al niet. Maar de Belastingdienst zelf gaat hier vanaf 1 januari ook daadwerkelijk op handhaven.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland levert voor miljarden euro's aan wapens aan Oekraïne en die mogen wat het kabinet betreft ook tegen doelen in Rusland worden ingezet. Maar coalitiepartij PVV kan niet zeggen of die achter dat beleid staat, bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer. Tot verbazing van de VVD.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas dreigt de politiek te verlaten als de veestapel op een moment gedwongen moet krimpen. "Als er gedwongen krimp is, dan ben ik weg. Daar kan ik niet mee leven." Ze zegt dan "andere dingen" te gaan doen die goed zijn voor de boerensector. Ze sust wel gelijk dat gedwongen krimp "nu helemaal niet aan de orde is".
18 uur geleden