
Rutte: dit is geen economische crisis, maar een kopersstaking
DEN HAAG (ANP) - De economische krimp die ontstaan is door de coronacrisis betekent niet dat er sprake is van een economische crisis, zegt premier Mark Rutte. Het gaat slechts om een "kopersstaking", aldus de minister-president. "Omdat we niets gekocht hebben maandenlang. Maar de economie is fundamenteel sterk."
Daarom wordt voor volgend jaar - ten opzichte van de barre situatie in 2020 - alweer een economische groei van 3,5 procent verwacht. Volgens Rutte is dat ook de voornaamste reden dat het kabinet nu besluit juist de knip te trekken, in plaats van te bezuinigen. "Bezuinigingen of belastingverhogingen zijn nu zo'n onzin. Dat is ook echt niet nodig."
Veel partijen in de Tweede Kamer zijn blij dat het kabinet besloten heeft zich 'uit de crisis te investeren'. Zij zien dat ook als een andere koers ten opzichte van het beleid na de financiële crisis in 2008 en de eurocrisis die daarop volgde. Op het zuinige beleid van voornamelijk de kabinetten onder leiding van Rutte zelf is veel kritiek geweest. Hij zit al sinds 2010 in het torentje.
Volgens Rutte was dat niet een foute keuze. "Nederland was de snelst groeiende economie van West-Europa in 2016, 2017 en 2018. Dat waren we naar mijn absolute overtuiging omdat we, toen we echt een economische crisis hadden - dus anders dan deze, het lef gehad hebben hier om diep te snijden." Was dat toen niet gebeurd, dan hadden we er "echt anders voorgestaan", volgens de premier. Bovendien, zo benadrukt het kabinet steevast, heeft het kabinet de coronaklap kunnen opvangen omdat de overheidsfinanciën er begin dit jaar juist zo goed voorstonden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil ervoor zorgen "dat je op korte termijn resultaten ziet" als het gaat om de vergroening bij Tata Steel, zegt vicepremier Karien van Gennip namens het kabinet. Het demissionaire kabinet wil samen met de staalfabriek aan een oplossing werken, in reactie op een RIVM-rapport dat een direct verband duidelijk maakt tussen gezondheidsproblemen in de omgeving en de uitstoot van onder meer fijnstof en stikstofdioxide door Tata Steel. "Dat kan natuurlijk niet heel veel jaren gaan duren."
44 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een compromisvoorstel om de spreidingswet voor asielzoekers eenvoudiger en vooral uitvoerbaar te maken. Daarvoor hebben de 'oude' coalitiepartijen CDA en D66 samengewerkt met onder meer PvdA en GroenLinks. Belangrijkste wijziging is het vereenvoudigen van de methodiek om de benodigde opvangplekken voor asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gaskraan in Groningen gaat op 1 oktober helemaal dicht. Ook de productielocaties die nu nog uit voorzorg op de waakvlam staan, worden dan uitgezet. Een jaar later gaat het Groningenveld definitief dicht en worden de boorputten afgebroken. Het kabinet kondigde dat voornemen in juni al aan, nu staat het besluit ook echt vast.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer behandelt komende week de spreidingswet voor asielzoekers. Dinsdag en woensdag wordt gedebatteerd over het wetsvoorstel voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederland. Het ziet er naar uit dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zal steunen, maar wel met forse aanpassingen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - D66 wil werk minder gaan belasten en vermogen en grote vervuilers meer, zegt de partij die vrijdag haar verkiezingsprogramma presenteert. Het minimumloon moet omhoog van de liberale partij en ook de middeninkomens moeten erop vooruitgaan. Bovendien stelt D66 voor om een miljard euro per jaar in groene productie te investeren. Elke Nederlander krijgt daarnaast een jaarlijkse "klimaatbonus" van 250 euro.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet is gevallen over het inperken van de asielinstroom, maar de Tweede Kamer wil dat het kabinet "onverminderd" blijft werken aan het grip krijgen op asiel-, arbeids- en studiemigratie. Een motie van de VVD en eenpitter Pieter Omtzigt kreeg een ruime Kamermeerderheid achter zich op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State moet met spoed een advies geven, zodat de Tweede Kamer kan voorkomen dat de verkenning na de verkiezingen in november opnieuw in een chaos uitmondt. De vorige verkenning, na de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, leidde tot een grote vertrouwenscrisis in de Haagse politiek. Op initiatief van de SGP vraagt de Kamer advies van de Raad van State om daarbij ook "alle mogelijke stabiele varianten" van een verkenning te betrekken.
19 uur geleden