Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: diep bedroefd over heengaan EP-voorzitter Sassoli

Rutte: diep bedroefd over heengaan EP-voorzitter Sassoli

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte condoleert op Twitter de familie van de voorzitter van het Europees Parlement (EP) David Sassoli met diens overlijden in de nacht van maandag op dinsdag. In zowel het Italiaans als in het Engels zegt Rutte "diep bedroefd" te zijn door het heengaan van de Italiaanse sociaaldemocraat. Sassoli stierf op 65-jarige leeftijd in een Italiaans ziekenhuis.

Volgens Rutte was Sassoli "altijd hard werkend voor het welzijn van Europa en een sterke verdediger van zijn waarden en principes. En vooral een aardige en zachte man. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie en dierbaren."

Sassoli was vanaf 3 juli 2019 voorzitter van het EP. Rutte heeft hem meermaals meegemaakt bij de EU-toppen van regeringsleiders, die traditioneel beginnen met een gesprek met de parlementsvoorzitter.

Zwarte dag voor Europa

Ook Eurocommissaris Frans Timmermans, zelf sociaaldemocraat, reageerde op Twitter. "Ik heb er geen woorden voor. Zijn vriendelijkheid was een inspiratie voor iedereen die hem kende", aldus de vicevoorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Nederlandse Europarlementariërs hebben eveneens ontdaan gereageerd op het overlijden. Malik Azmani (VVD) noemt het overlijden van Sassoli "een zwarte dag voor Europa". "Een Europese leider en vooral ook een aimabele man is vannacht van ons heengegaan", laat hij weten. Sophie in 't Veld (D66) zei diep bedroefd te zijn. "Hij was jarenlang een collega, een vriendelijke man, en een gepassioneerd pleitbezorger voor een sterk Europa." CDA'er Esther de Lange stelde via Twitter geschokt en bedroefd te zijn. "Onze gedachten en gebeden zijn bij zijn familie en dierbaren."

Meer uit Buitenland

Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

26 minuten geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

47 minuten geleden
Oekraïne neemt wetgeving aan om EU-gesprekken op gang te brengen

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft een drietal wetten aangenomen die nodig zijn om toetredingsgesprekken met de Europese Unie op gang te brengen. Een van de wetten ziet toe op de rechten van minderheden in Oekraïne.

1 uur geleden
Israël: in afgelopen etmaal aanvallen op 450 doelen in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zeggen in het afgelopen etmaal meer dan 450 doelen in de Gazastrook te hebben getroffen. Dat is het grootste aantal sinds het aflopen van een tijdelijk bestand tussen Israël en Hamas vorige week.

3 uur geleden
AfD ook in Saksen aangemerkt als rechts-extremistisch

DRESDEN (ANP/DPA) - Een Duitse veiligheidsdienst heeft de afdeling van Alternative für Deutschland (AfD) in Saksen aangemerkt als een rechts-extremistische organisatie. Het is daarmee de derde Duitse deelstaat die een dergelijk besluit neemt. In de peilingen doet AfD het desondanks nog altijd goed.

3 uur geleden
Journalistenorganisatie: dit jaar 94 journalisten gedood

BRUSSEL (ANP) - Dit jaar zijn 94 journalisten en andere mediamakers gedood, zegt de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ). Met name in de oorlog in Gaza zijn veel journalisten tijdens hun werk omgekomen. Het is het dodelijkste conflict voor journalisten sinds de IFJ in 1990 begon met het bijhouden van cijfers.

3 uur geleden
Media: Poetin doet mee aan presidentsverkiezingen van 2024

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin doet mee aan de presidentsverkiezingen van 2024, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Hoewel Poetins deelname verwacht werd, liet de officiële bevestiging op zich wachten. "Er is geen andere manier", aldus Poetin.

4 uur geleden