
Rutte denkt dat overleg over chipexport goed kan worden afgerond
DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte denkt dat het overleg over de Amerikaanse wens om de export van chipmachines naar China te beperken "op een goede manier kan worden afgerond". Dat zei hij dinsdag tegen media na een gesprek in het Witte Huis met president Joe Biden.
De Amerikaanse regering nam in oktober eenzijdige maatregelen om de export van zeer geavanceerde halfgeleiders en halfgeleidertechnologie naar China te beperken. Dat mag niet meer door Amerikaanse bedrijven aan China worden geleverd. Amerikanen mogen hier ook niet meer aan meewerken.
De maatregel treft onder meer ASML. Washington wil de export van chipmachines door het bedrijf uit Veldhoven naar China verder beperken. De export van de meest moderne chipmachines naar China staat al een paar jaar op pauze, maar Biden wil ook de uitvoer van oudere machines met DUV-technologie stoppen.
ASML
China heeft inmiddels de tweede economie van de wereld en onder leiding van Xi Jinping stelt Beijing zich veel assertiever op. De Amerikanen vrezen dat de Chinezen ook chips van oude chipmachines van ASML goed kan gebruiken in het leger. Nederland snapt de bezwaren, maar heeft grote economische belangen in China. Vorig jaar bedroeg de handel tussen beide landen 73 miljard euro.
"In de kern wil je als het Westen je technologische leiderschap behouden, je wilt voorkomen dat ze (chips) toegepast worden in defensie", zei Rutte na afloop van het overleg op het Witte Huis. Maar je moet ook zorgen dat waardeketens niet te erg worden verstoord omdat dat "grote gevolgen" voor de economie kan hebben, aldus de premier.
Groene technologie
Een ander pijnpunt is de Amerikaanse IRA-wet. Daarmee komt een paar honderd miljard dollar aan belastingvoordelen en subsidies vrij voor groene technologie die in de VS is geproduceerd. Het is goed nieuws volgens Rutte dat de VS de uitstoot van CO2 wil beperken, maar er "kunnen ook onbedoelde gevolgen inzitten die ook handelspartners en bondgenoten raken".
Rutte pleitte met het oog op de IRA-wetgeving onder meer voor een gelijk speelveld in zijn gesprek met Biden. "Ik merk wel dat dat resoneert", zei hij daarover.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
22 uur geleden