
Rutte denkt dat olieboycot Rusland 'vrij snel' mogelijk is
DEN HAAG (ANP) - Een olieboycot van Rusland kan "vrij snel", verklaarde minister-president Mark Rutte in een debat in de Tweede Kamer over de komende top van EU-leiders. De Tweede Kamer pleit voor zo'n ban. Volgens Rutte zal het effect echter niet groot zijn.
De EU heeft Rusland massieve sancties opgelegd voor de inval in Oekraïne. Het wordt steeds ingewikkelder om tot nieuwe strafmaatregelen te komen, maakte Rutte duidelijk. EU-leiders praten donderdag en vrijdag over nieuwe strafmaatregelen in de hoop zo de oorlog te stoppen.
Het kabinet heeft "geen taboes" als het gaat om sancties. Maar een boycot van Russisch gas zit er voorlopig niet in omdat de EU nog te afhankelijk is van Rusland. Er moeten eerst elders gasleveranciers worden gevonden en tegelijk moet de EU snel minder afhankelijk worden van Russisch gas.
Sluiten van havens
De invoer van olie verbieden is lastig voor Oost-Europa omdat hun raffinaderijen afhankelijk zijn van Russische olie, zei Rutte. Hij noemde een olieboycot het "laagst hangende fruit". Het levert niet zoveel op omdat Russen volgens Rutte de olie makkelijk elders kunnen wegzetten bijvoorbeeld in India.
Ook wordt in de EU nog gesproken over het sluiten van de havens voor Russische schepen. Dat moet dan wel EU-breed gebeuren, vindt Rutte. Bovendien moet dan volgens hem ook gekeken worden wat er moet gebeuren met schepen die voedsel van of naar Rusland brengen.
Uitbreiding sanctiewetgeving
De Kamer wil een boycot omdat met oliegeld het Russische leger wordt gefinancierd. "We moeten de oorlogskas van Poetin raken", zei Mustafa Amhaouch (CDA). Een motie van PvdA'er Kati Piri waarin het kabinet wordt opgeroepen om zich in EU-verband in te zetten voor een olieboycot of afbouw van Russische olie-importen, kreeg een ruime meerderheid achter zich.
Ook vindt de volksvertegenwoordiging dat de sanctiewetgeving moet worden uitgebreid. Nu moeten alleen trustkantoren en financiële instellingen melden dat ze tegoeden bevriezen. De Kamer wil ook dat er gekeken wordt naar een meldplicht voor bedrijven. Daarover moet binnen twee maanden duidelijkheid komen, vraagt een motie van D66.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Weggebruikers op de A4 moeten er vanaf maandagmiddag rekening mee houden dat ze tijdelijk langzamer moeten rijden als delegaties van de NAVO-top naar Den Haag worden vervoerd. Dat meldt Rijkswaterstaat.
41 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Zeventig militairen die vastzaten in Irak door de oorlog tussen buurland Iran en Israël, zijn onderweg naar Nederland. Dat laat het ministerie van Defensie weten. Ze zijn inmiddels in Jordanië en vliegen later maandag verder naar Nederland.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ochtendspits verloopt maandagochtend een stuk rustiger dan gebruikelijk, ondanks de diverse verkeersmaatregelen voor de NAVO-top. Op het drukste moment stond er volgens de ANWB 223 kilometer file, maandag een week geleden was dat 400.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In diverse gemeenten worden volgende week boetes uitgedeeld als bestelauto's en vrachtwagens een uitstootvrije zone binnenrijden als ze daar niet mogen komen. De waarschuwingsperiode eindigt dan, meldt het programma Op weg naar ZES (Zero Emissie Stadslogistiek). Dat is een initiatief van onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het verkeer rijdt maandagochtend vooralsnog goed door, ondanks de diverse wegafsluitingen door de NAVO-top. Dat ziet de ANWB Verkeersinformatie. Rond 07.40 uur stond er op de A- en N-wegen zo'n 180 kilometer file.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De veestapel krimpt naar verwachting tussen de 15 en 18 procent richting het einde van het decennium, meldt ABN AMRO in een onderzoeksrapport. Daardoor kunnen duizenden banen verloren gaan. De krimp is volgens de bank het gevolg van de beëindigings- en afromingsregelingen van de overheid, die door de stikstofcrisis genoodzaakt is hard in te grijpen in de veeteelt.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er wordt momenteel gewerkt aan het weghalen van een deel van de Nederlandse militairen uit Irak. Dat zei demissionair defensieminister Ruben Brekelmans aan tafel bij Café Kockelmann op NPO 1. De minister zei dat hij mogelijk op zeer korte termijn al meer kan melden, als de militairen veilig zijn geland.
14 uur geleden