Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte denkt dat olieboycot Rusland 'vrij snel' mogelijk is

Rutte denkt dat olieboycot Rusland 'vrij snel' mogelijk is

DEN HAAG (ANP) - Een olieboycot van Rusland kan "vrij snel", verklaarde minister-president Mark Rutte in een debat in de Tweede Kamer over de komende top van EU-leiders. De Tweede Kamer pleit voor zo'n ban. Volgens Rutte zal het effect echter niet groot zijn.

De EU heeft Rusland massieve sancties opgelegd voor de inval in Oekraïne. Het wordt steeds ingewikkelder om tot nieuwe strafmaatregelen te komen, maakte Rutte duidelijk. EU-leiders praten donderdag en vrijdag over nieuwe strafmaatregelen in de hoop zo de oorlog te stoppen.

Het kabinet heeft "geen taboes" als het gaat om sancties. Maar een boycot van Russisch gas zit er voorlopig niet in omdat de EU nog te afhankelijk is van Rusland. Er moeten eerst elders gasleveranciers worden gevonden en tegelijk moet de EU snel minder afhankelijk worden van Russisch gas.

Sluiten van havens

De invoer van olie verbieden is lastig voor Oost-Europa omdat hun raffinaderijen afhankelijk zijn van Russische olie, zei Rutte. Hij noemde een olieboycot het "laagst hangende fruit". Het levert niet zoveel op omdat Russen volgens Rutte de olie makkelijk elders kunnen wegzetten bijvoorbeeld in India.

Ook wordt in de EU nog gesproken over het sluiten van de havens voor Russische schepen. Dat moet dan wel EU-breed gebeuren, vindt Rutte. Bovendien moet dan volgens hem ook gekeken worden wat er moet gebeuren met schepen die voedsel van of naar Rusland brengen.

Uitbreiding sanctiewetgeving

De Kamer wil een boycot omdat met oliegeld het Russische leger wordt gefinancierd. "We moeten de oorlogskas van Poetin raken", zei Mustafa Amhaouch (CDA). Een motie van PvdA'er Kati Piri waarin het kabinet wordt opgeroepen om zich in EU-verband in te zetten voor een olieboycot of afbouw van Russische olie-importen, kreeg een ruime meerderheid achter zich.

Ook vindt de volksvertegenwoordiging dat de sanctiewetgeving moet worden uitgebreid. Nu moeten alleen trustkantoren en financiële instellingen melden dat ze tegoeden bevriezen. De Kamer wil ook dat er gekeken wordt naar een meldplicht voor bedrijven. Daarover moet binnen twee maanden duidelijkheid komen, vraagt een motie van D66.

Meer uit Binnenland

Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

35 minuten geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

52 minuten geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

3 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

3 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

3 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

3 uur geleden
Waterschap Limburg telt honderden verboden sleuven op boerenland

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren hebben massaal sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden zulke afwateringskanalen aan te leggen, maar volgens het Waterschap Limburg zijn er na de vele regenval van de afgelopen maanden vele honderden gegraven. "We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang", aldus een woordvoerster.

3 uur geleden