Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: dagelijks aantal besmettingen kan oplopen tot 80.000

Rutte: dagelijks aantal besmettingen kan oplopen tot 80.000

DEN HAAG (ANP) - Met het versoepelde maatregelenpakket dat het kabinet vrijdag aankondigt, kan het dagelijks aantal besmettingen mogelijk oplopen tot 75.000 of 80.000 per dag. "Dat zijn enorme aantallen", erkent premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over corona. Vrijdag werden ruim 35.000 besmettingen gemeld.

Als ook de horeca- en de cultuursectoren nog opengaan, zou het aantal te ver oplopen, aldus de premier. Over tien dagen kijkt het kabinet of ook daar versoepelingen mogelijk zijn.

Ook als de regels die nog wel blijven staan niet goed worden opgevolgd, zal het aantal besmettingen "ongetwijfeld zo omhoog gaan dat we zaken terug moeten draaien", zegt zorgminister Ernst Kuipers. Met het pakket neemt het kabinet dus ook een risico. Wat kan gebeuren is dat "dusdanig veel mensen uitvallen" door een coronabesmetting dat "ontwrichting van relevante onderdelen van de maatschappij" dreigt. Dat geldt zelfs met de versoepelde quarantaineregels die Kuipers vrijdagavond aankondigde. Wie een booster heeft gehad of eerder een besmetting heeft doorgemaakt, hoeft niet meer in quarantaine.

7 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

SW12345 1 week geleden
C.J. de Loof. Ik ben ook naar Engeland geweest via de tunnel en een test in de UK is wel verplicht op de tweede dag. Dit moet besteld worden vooraf en de registratie nummer moet ingevuld worden en geupload samen met de passenger location form. Een hoop papierwerk en mogelijk gecontroleerd bij passport control maar voor de rest niet. Inderdaad je merkt er weinig van covid in de UK als alles was open. Wij waren ook even over de grens geweest naar Wales waar de regels anders zijn. Hier waren mondkapjes verplicht in de winkels.
C.J. de Loof 1 week geleden
Bangmakerij en leugens maar daar zijn we inmiddels aan gewend, kom net terug uit UK daar is bijna niks aan de hand! Je kan er via de tunnel zo naar toe geen testen meer nodig, als je terug komt (uit hoog risico gebied) zou je in Nederland in quarantaine moeten, maar niemand die ook maar iets controleert, de Franse en Belgen zal het een worst zijn natuurlijk en terug in Nederland staat er echt niet op mijn voorhoofd dat ik in Engeland was, dus allemaal flauwekul.
W.Melger 1 week geleden
Het Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt momenteel zo'n duizend meldingen per dag van mensen die een reactie krijgen na de boosterprik. Op sommige dagen is de piek met meldingen nog hoger, tot zo'n 2500 meldingen. Dat is fors, maar voorlopig is nog niet te zeggen of dat aantal in vergelijking met het aantal mensen dat een prik heeft gehaald, relatief ook veel is. Wat wel valt te concluderen: er wordt opvallend vaak melding gedaan van opgezette lymfeklieren na het krijgen van de boosterprik. "Dit valt echt op ja", vertelt directeur Agnes Kant. "We moeten al die meldingen nog verwerken, maar we krijgen hier zeker tientallen meldingen per dag over op dit moment. Voor ons is het daarom volstrekt helder dat deze bijwerking op dit moment meer speelt dan tijdens andere vaccinatierondes."
Louis53 1 week geleden
het KAN dat er 80.000 besmetting zijn maar het KAN ook de helft of minder zijn. Aan dit soort onzin heeft niemand iets Rutte en als je denkt de burger daar bang mee te maken kun je het ook vergeten want die laten zich niet bang maken voor een virus waar je nauwelijks ziek van wordt. Kom met een ZINNIG verhaal aub!!!!!!!!!
GebakkenBanaan 1 week geleden
Goed verhaal, kunnen we precies niks mee.
JoMePi 1 week geleden
Spreekt hij nu de waarheid of staat hij weer te liegen?? Wie het weet mag het zeggen
volijke 1 week geleden
Belachelijk, leest die man geen buitenlandse studies? Booster/vaccinaties/eerdere besmettingen betekent niet dat je niet besmettelijk kan zijn voor een ander!

Meer uit Gezond

Van Dissel: kans opname in ziekenhuis en ic lager met omikron

DEN HAAG (ANP) - De kans dat mensen met de omikronvariant in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, ligt 40 procent lager dan bij de deltavariant van het coronavirus. Van deze patiënten wordt ongeveer 10 procent zo ziek dat ze naar de intensive care moeten. Bij de eerdere variant was dat nog 20 procent, zo staat in de aannames van RIVM-directeur Jaap van Dissel, die hij de Tweede Kamer voorhield.

2 uur geleden
Coronatester wil GGD toch helpen, maar pas na betalen vergoeding

AMSTERDAM (ANP) - Het commerciële coronatestbedrijf HealthCheckCenter is alsnog bereid om tests uit te voeren voor de GGD'en. De testaanbieder komt terug op zijn eerdere weigering, maar wil wel een vergoeding voor het regelen van de testlocaties. Het bedrijf wijst daarvoor naar Stichting Open Nederland, de organisatie achter de commerciële toegangstesten. De stichting heeft het "voor ons onmogelijk gemaakt om in te gaan op de oproep om de GGD op deze wijze bij te staan", aldus HealthCheckCenter-topman Maarten Cuppen.

1 dag geleden
Halve dag eerder klachten door omikron, zien RIVM-onderzoekers

BILTHOVEN (ANP) - De omikronvariant van het coronavirus bezorgt mensen die besmet raken korter na elkaar klachten dan de deltavariant, melden onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.

1 dag geleden
GGD krijgt minder hulp van militairen in test- en prikstraten

DEN HAAG (ANP) - Defensie heeft het aantal militairen dat de GGD'en kan helpen bij de coronabestrijding teruggebracht van 1600 naar 750, aldus een woordvoerder. De militairen hebben hun "reguliere taken" weer opgepakt.

1 dag geleden
Extra maatregelen na ontdekking vogelgriep in Ede

EN HAAG (ANP) - Op een klein bedrijf met eenden in Ede is vogelgriep ontdekt, waarschijnlijk gaat het om de ernstige en zeer besmettelijke hoogpathogene variant van de ziekte. In de regio staan heel veel pluimveebedrijven. Daarom zijn er extra maatregelen door het ministerie van Landbouw afgekondigd.

1 dag geleden
Radboudumc: meeste coronapatiënten hebben klachten jaar na ic

NIJMEGEN (ANP) - Driekwart van de coronapatiënten die op de intensive care hebben gelegen, heeft een jaar na de opname last van lichamelijke, mentale en cognitieve klachten. Dat meldt het Radboudumc op basis van een onderzoek naar langdurige Covid-klachten, waarbij de gezondheid van 246 patiënten tot vijf jaar na ic-opname wordt onderzocht via vragenlijsten.

1 dag geleden
OMT dringt opnieuw aan op gratis zelftests voor iedereen

DEN HAAG (ANP) - Zelftests moeten gratis worden voor iedereen, vindt het Outbreak Management Team (OMT). De expertgroep adviseert dat onder meer jongeren veel vaker dagelijks een coronazelftest doen, en om dit te laten slagen zijn gratis tests nodig.

1 dag geleden