Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: D66 moet sowieso in coalitie, liefst ook CDA

Rutte: D66 moet sowieso in coalitie, liefst ook CDA

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte denkt dat D66 als winnaar van de verkiezingen "sowieso" onderdeel zal zijn van een nieuwe coalitie, net als zijn eigen VVD. Na afloop van zijn overleg met informateur Mariëtte Hamer sprak hij bovendien de hoop uit dat er een combinatie mogelijk is met het CDA erbij. Verder wilde hij niet speculeren over "wie-met-wie", zei de demissionair premier dinsdagavond.

Volgens Rutte heeft Hamer opdracht gekregen om te kijken of er inhoudelijke overeenstemming gevonden kan worden, en moet nu niet vooruitgelopen worden op de precieze samenstelling van een nieuwe coalitie. Hij acht het wel van belang dat het nieuwe kabinet kan rekenen op een stabiele meerderheid in de Tweede Kamer. VVD, D66 en CDA zijn samen goed voor 73 van de 150 Kamerzetels - net geen meerderheid.

Voor de VVD is vooral het brede herstel van de economie van belang, zo zei Rutte. Er moeten oplossingen gevonden worden voor de schulden en geslonken eigen vermogens van bedrijven. Ook moet de middenklasse gesteund worden.

Bestuurscultuur

Ook de bestuurscultuur is bij deze formatie een belangrijk issue, evenals de vraag of Rutte daar wel verbetering in kan aanbrengen. Alle partijen op de huidige coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie na zegden begin vorige maand het vertrouwen in Rutte op. Aangezien D66 de voorkeur heeft uitgesproken voor een progressieve coalitie met GroenLinks en PvdA, zal waarschijnlijk een van de oppositiepartijen overtuigd moeten worden.

Partijen die samenwerking met Rutte nu nog niet uitsluiten, vroegen hem met concrete voorstellen te komen waarmee hij het vertrouwen zou kunnen herstellen en een bestuurscultuurverandering zou kunnen aanjagen. Rutte heeft inmiddels een aantal voorstellen gedaan, en vindt dat nu ook andere partijen hun bijdrage moeten leveren. Daarbij riep hij het beeld op van leunstoelcritici in een studeerkamer. Het is tijd om "de bel cognac" neer te zetten, zei de premier dinsdag.

Meer uit Politiek

Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

10 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

16 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

19 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

1 dag geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

1 dag geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

1 dag geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

1 dag geleden