Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: crisisorganisatie voor aanpak vluchtelingenstroom Oekraïne

Rutte: crisisorganisatie voor aanpak vluchtelingenstroom Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat de opvang van grote aantallen vluchtelingen uit Oekraïne als een crisis behandelen. Dat betekent onder meer dat over de kwestie regelmatig overleg gaat plaatsvinden onder leiding van minister Dilan Yeşilgöz (Justitite en Veiligheid). Dat heeft minister-president Mark Rutte gezegd na afloop van kabinetsoverleg over de oorlog in Oekraïne.

De crisisaanpak betekent dat verschillende ministeries sneller met elkaar kunnen samenwerken om de opvang van Oekraïners in goede banen te leiden en allerlei vraagstukken op te lossen. Het gaat bijvoorbeeld ook om volkshuisvesting, onderwijs en zorg, aldus Rutte. Zij zullen ook samenwerken met de betrokken sectoren. Er komen vooral vrouwen en kinderen en zij moeten ook naar school. Ook zorg is nodig, bijvoorbeeld psychische hulp vanwege trauma's die de vluchtelingen mogelijk hebben opgelopen.

Rutte zei dat niet is in te schatten hoeveel Oekraïners uiteindelijk in Nederland terechtkomen. De meeste mensen gaan volgens hem naar buurlanden als Polen en Moldavië toe. Als het daar echt te veel wordt, zei Rutte, dan komen ze naar andere landen zoals Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Engeland.

Opvang

Tot nu toe hebben zich bijna 1400 Oekraïners in Nederland gemeld, schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) in een brief aan de Tweede Kamer. De verwachting is dat het er de komende tijd veel meer zullen worden. Volgens hem kan vooralsnog iedereen opgevangen worden. Afgelopen nacht ontstond in Harskamp een tekort aan bedden, maar elders in het land waren volgens de staatssecretaris nog honderden bedden vrij.

Er zijn volgens de staatssecretaris nu ongeveer 2000 opvangplekken beschikbaar voor Oekraïners. Met de veiligheidsregio's is afgesproken dat zij bij elkaar 50.000 plaatsen moeten regelen, waarvan de helft al op korte termijn. Daar moet ruimte voor gevonden worden terwijl er ook al een "acute vraag" is naar opvangcapaciteit voor groepen uit andere landen, onder wie kinderen en jongeren die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen.

In totaal zijn volgens de Verenigde Naties meer dan twee miljoen mensen voor het oorlogsgeweld in Oekraïne op de vlucht.

Meer uit Binnenland

OM: vier feiten in zedenzaak Ali B wettig en overtuigend bewezen

HAARLEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie zegt wettig en overtuigend bewijs te hebben voor de vier feiten waarvoor Ali B terechtstaat. Dat zei de officier van justitie vrijdag bij aanvang van zijn betoog, waarmee de derde zittingsdag in de rechtbank in Haarlem begon.

53 minuten geleden
Ali B bij aankomst rechtbank: verhaal heeft twee kanten

HAARLEM (ANP) - "Het verhaal heeft twee kanten." Dit verklaarde Ali B voorafgaande aan de derde zittingsdag van zijn zedenzaak. "Dit is de dag dat jullie voor het eerst mijn kant van het verhaal gaan horen."

1 uur geleden
Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

3 uur geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

5 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

6 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

6 uur geleden
Ali B hoort alsnog strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort vrijdag in de rechtbank van Haarlem alsnog welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. Oorspronkelijk zou dat donderdag al gebeuren maar de zaak liep vertraging op vanwege een nieuwe getuigenverklaring.

6 uur geleden