Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: coronaregels eerder loslaten dan routekaart voorschrijft

Rutte: coronaregels eerder loslaten dan routekaart voorschrijft

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte wil eerder coronamaatregelen gaan versoepelen dan de 'coronaroutekaart' van het kabinet voorschrijft. Die routekaart, begin deze maand gepresenteerd, geeft aan bij welke aantallen ziekenhuisopnamen en besmettingen versoepelingen mogelijk zijn. "Als je echt gaat kijken wat de deskundigen zeggen, heb je hele lage aantallen. Maar dat kan ook niet. Dus je moet al eerder dingen los gaan laten" zegt Rutte, die voor de campagne als VVD-lijsttrekker sprak met belangenclub ONL voor Ondernemers. "We moeten wel iets."

Rutte sprak onder anderen met voormalig VVD-campagneleider Frits Huffnagel. Die vroeg naar bijvoorbeeld de kermisbranche, die zegt met protocollen het aantal besmettingen op kermissen te kunnen beperken. Volgens Rutte hebben veel sectoren hun protocollen best in orde. Maar "iedere beweging is een risico voor het overspringen van het virus. Ja, zo kun je ook geen samenleving hebben, want we moeten ook bewegen en je wil elkaar zien. Dat is ook niet te doen."

Nu lijken de coronacijfers weer de verkeerde kant op te gaan, ziet Rutte. "Tegelijkertijd voel je ook met de hele samenleving: zo wil je ook niet verder. Dus je moet ook weer kijken: wat kan er." Volgens de routekaart, gebaseerd op het advies van de deskundigen naar wie Rutte verwijst, mogen evenementen pas echt georganiseerd worden op het niveau 'zorgelijk', bij minder dan tien ic-opnames per dag. Op dat niveau mogen de restaurants ook pas open voor gasten.

"Op dit moment, met 100.000 besmette mensen, met 550 mensen vandaag op de intensive care met een reproductiefactor die op één ligt en die weer aan het stijgen is, moet je het voorzichtig doen. Kan er dan niets? Nee, want dan word je ook gek."

Dinsdagavond kondigen Rutte en coronaminister Hugo de Jonge een aantal versoepelingen aan tijdens hun persconferentie. Zo mogen kappers en schoonheidsspecialisten hun deuren weer openen, en mogen middelbare scholieren en mbo'ers weer naar school.

Meer uit Binnenland

Nederlandse militairen aangehouden door Hezbollah in Beiroet

DEN HAAG (ANP) - Drie leden van het defensieteam dat momenteel de Nederlandse ambassade in Beiroet ondersteunt, zijn aangehouden door de militante beweging Hezbollah. Dat gebeurde in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad. De militairen zijn inmiddels via het Libanese leger teruggekeerd op de ambassade en maken het goed.

57 minuten geleden
Honderden bij afscheidsdienst doodgeschoten rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Op het afscheid in Amsterdam-Zuidoost van de doodgeschoten rapper Bigidagoe zijn vrijdagavond zes- à zevenhonderd mensen afgekomen. Dat laat de uitvaartplanner en organisator van de afscheidsbijeenkomst weten. "Het was emotioneel en zoals verwacht erg druk."

1 uur geleden
Nog meer gedupeerden melden zich bij meldpunt Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Ruim 8500 bezitters van een Babboe-bakfiets hebben zich als gedupeerde gemeld bij de website bakfietsclaim.nl. Dat is zo'n 2200 meer dan afgelopen zondag, toen er nog ongeveer 6300 claims lagen bij het door advocatenkantoor Birkway gelanceerde meldpunt. Birkway heeft inmiddels ook een Engelstalige site gelanceerd voor niet-Nederlandse gedupeerden. Enkele honderden buitenlandse Babboe-bakfietsers hebben zich al gemeld, stelt het advocatenkantoor.

3 uur geleden
Luchtalarm maakt na 2025 plaats voor NL-Alert op mobiele telefoon

DEN HAAG (ANP) - Het luchtalarm om de bevolking te waarschuwen voor calamiteiten wordt volgend jaar afgeschaft en vervangen door NL-Alert, een melding die via de mobiele telefoon binnenkomt. Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft dat besloten. Ze schrijft in een Kamerbrief dat het landelijk systeem met de sirenes, die elke eerste maandag van de maand worden getest, weinig voordelen biedt en nauwelijks grote successen had. Ook is de dekking van deze alarmering veel lager dan die van NL-Alert.

4 uur geleden
Slachtoffers Thijs Römer 'opgelucht' na intrekken hoger beroep

ASSEN (ANP) - De drie slachtoffers van Thijs Römer zijn "opgelucht" dat de 45-jarige acteur afziet van het hoger beroep in de onlinezedenzaak waarbij hij betrokken is. "We hadden het niet zien aankomen", laat hun advocaat Maartje Schaap weten.

5 uur geleden
Ouders overleden baby Helvoirt twee weken langer vast

HELVOIRT (ANP) - De ouders van de overleden baby die maandag werd gevonden in een woning in Helvoirt blijven twee weken langer vast, meldt het Openbaar Ministerie. De 34-jarige moeder en de 39-jarige vader werden maandagavond aangehouden omdat ze mogelijk een rol hebben gespeeld bij de dood van het jongetje.

6 uur geleden
Acteur Thijs Römer trekt hoger beroep onlinezedenzaak in

ASSEN (ANP) - Acteur Thijs Römer gaat toch niet in hoger beroep tegen de straf die hij vorig jaar kreeg opgelegd voor het online misbruiken van drie minderjarige meisjes. Dat meldt zijn advocaat Bénédicte Ficq op X. Daarmee gaat de 45-jarig Römer akkoord met de maand gevangenisstraf die hij uit moet zitten.

6 uur geleden