Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: coronagelden uit Europa moeten nu economie versterken

Rutte: coronagelden uit Europa moeten nu economie versterken

ROTTERDAM (ANP) - De miljarden die Nederland ontvangt uit het Europese coronaherstelfonds moeten de komende jaren hun werk gaan doen voor de Nederlandse economie. Dat zei premier Mark Rutte bij de bekendmaking van Ursula von der Leyen dat de Nederlandse aanvraag voor de gelden is goedgekeurd. De voorzitter van de Europese Commissie kwam hiervoor naar Rotterdam.

"In de geest van het motto van deze stad gaan we de woorden omzetten in daden. Niet alleen op het gebied van huisvesting en arbeidsmarkt, maar ook voor de digitale en energietransitie. Vooral dat laatste is urgent", aldus Rutte.

Von der Leyen onderschreef dat, ook gezien de droogte en de uitzonderlijke hitte van de afgelopen zomer. "Maar ook omdat we echt moeten loskomen van de Russische fossiele brandstoffen, of liever nog alle fossiele brandstoffen." Ze zei dat het fonds aanvankelijk bedoeld was om de economie er weer bovenop te helpen na de coronacrisis, maar dat het nu ook bijdraagt aan het beperken van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Weerbaarder en duurzamer

Vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag zei dat de Nederlandse plannen voor het geld de economie ook weerbaarder en duurzamer moeten maken. "Sommige maatregelen komen misschien tien jaar te laat", zei ze zonder uit te wijden. "Maar we hebben het gehaald en zijn klaar om een vliegende start te maken." Het is volgens haar "echt een nationaal plan van hervormingen en investeringen".

Nederland diende een dik pakket voorstellen bij de Europese Commissie in. Daarin stonden 49 voorstellen die samen 4,7 miljard euro moeten kosten. Ongeveer de helft van de plannen heeft betrekking op het tegengaan van klimaatverandering en een kwart op digitalisering. Beide percentages zijn hoger dan de Europese Commissie had geëist, stelde Von der Leyen tevreden vast.

Meer uit Binnenland

Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

1 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

8 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

9 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

9 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

9 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

9 uur geleden
Twee verdachte pakketten in Zoutkamp, omgeving afgezet en ontruimd

ZOUTKAMP (ANP) - In het Groningse Zoutkamp is maandagmiddag de omgeving van de Marneweg/N361 en Strandweg afgezet omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. In eerste instantie kreeg de politie aan het begin van de middag melding van één verdacht pakket, maar na onderzoek blijkt dat het om twee pakketten gaat, aldus de politie. Een deel van een kazerne binnen het afgezette gebied is ontruimd.

9 uur geleden