Rutte: coronagelden uit Europa moeten nu economie versterken
ROTTERDAM (ANP) - De miljarden die Nederland ontvangt uit het Europese coronaherstelfonds moeten de komende jaren hun werk gaan doen voor de Nederlandse economie. Dat zei premier Mark Rutte bij de bekendmaking van Ursula von der Leyen dat de Nederlandse aanvraag voor de gelden is goedgekeurd. De voorzitter van de Europese Commissie kwam hiervoor naar Rotterdam.
"In de geest van het motto van deze stad gaan we de woorden omzetten in daden. Niet alleen op het gebied van huisvesting en arbeidsmarkt, maar ook voor de digitale en energietransitie. Vooral dat laatste is urgent", aldus Rutte.
Von der Leyen onderschreef dat, ook gezien de droogte en de uitzonderlijke hitte van de afgelopen zomer. "Maar ook omdat we echt moeten loskomen van de Russische fossiele brandstoffen, of liever nog alle fossiele brandstoffen." Ze zei dat het fonds aanvankelijk bedoeld was om de economie er weer bovenop te helpen na de coronacrisis, maar dat het nu ook bijdraagt aan het beperken van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.
Weerbaarder en duurzamer
Vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag zei dat de Nederlandse plannen voor het geld de economie ook weerbaarder en duurzamer moeten maken. "Sommige maatregelen komen misschien tien jaar te laat", zei ze zonder uit te wijden. "Maar we hebben het gehaald en zijn klaar om een vliegende start te maken." Het is volgens haar "echt een nationaal plan van hervormingen en investeringen".
Nederland diende een dik pakket voorstellen bij de Europese Commissie in. Daarin stonden 49 voorstellen die samen 4,7 miljard euro moeten kosten. Ongeveer de helft van de plannen heeft betrekking op het tegengaan van klimaatverandering en een kwart op digitalisering. Beide percentages zijn hoger dan de Europese Commissie had geëist, stelde Von der Leyen tevreden vast.
Meer uit Binnenland
ASSEN (ANP) - De politie heeft tot nu toe meer dan vijftig tips ontvangen over de kunstroof uit het Drents Museum in Assen in de nacht van vrijdag op zaterdag. De gouden tip zit er nog niet tussen, meldde de politie zondagmiddag.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het is "bitter" dat antisemitisme tachtig jaar na de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz alsmaar aanweziger, zichtbaarder en tastbaarder lijkt te worden, zei premier Dick Schoof tijdens de Nationale Holocaustherdenking in het Wertheimpark in Amsterdam.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Honderden mensen zijn zondagochtend na een stille tocht door Amsterdam aangekomen bij het Wertheimpark. Daar begint om 11.30 uur de Nationale Holocaust Herdenking.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Zes klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) zitten nog vast, nadat ze zaterdag blokkades hadden veroorzaakt op de A10 en nabijgelegen A4. Volgens een woordvoerster van de politie is de rest van de 44 opgepakte betogers, die betrokken waren bij de blokkades, na verhoor inmiddels weer vrij. Het Openbaar Ministerie beslist later of ze worden vervolgd. De zes actievoerders zitten vast voor overtreding van de Wegenverkeerswet.
6 uur geledenASSEN (ANP) - Behalve de gouden helm en drie gouden armbanden zijn niet meer objecten gestolen uit het Drents Museum in Assen. Dat meldde een woordvoerder van het museum zondag. In het museum werd in de nacht van vrijdag op zaterdag ingebroken.
6 uur geledenLOS ANGELES (ANP) - De film Babygirl van de Nederlandse regisseur Halina Reijn heeft wereldwijd inmiddels meer dan 35 miljoen dollar opgeleverd. Dat melden The Numbers en Box Office Mojo, twee websites die de opbrengsten van films bijhouden. Babygirl ging een maand geleden draaien in de Amerikaanse bioscopen, de meeste andere landen volgden de week daarna.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Minister-president Dick Schoof en burgemeester Femke Halsema houden zondag een toespraak tijdens de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.
12 uur geleden