Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: coronafonds voorgesteld in Europa

Rutte: coronafonds voorgesteld in Europa

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft in Europa voorgesteld een speciaal fonds op te richten om landen te helpen de coronacrisis te bestrijden. "Nederland wil daar substantieel aan bijdragen", zei premier Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer.

"We hebben het initiatief genomen richting de Europese Commissie en de lidstaten, voor een coronafonds met bijdragen uit lidstaten", aldus Rutte. Landen die er economisch slechter aan toe zijn, zouden met dat geld hun medische zorg overeind kunnen houden.

Sommige landen hebben voorgesteld het Europees noodfonds ESM te gebruiken voor zwaar getroffen landen. Maar geld "uit het ESM is een lening", benadrukte Rutte. Met een apart coronafonds zoals het kabinet dat voor zich ziet, zouden landen de steun niet terug hoeven te betalen.

Felle kritiek

Nederland kreeg de afgelopen week felle kritiek te verduren in Europa. Diverse landen vinden dat het kabinet zich te star opstelt waar het financiële steun aan hard getroffen landen zoals Italië en Spanje betreft.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra erkende dinsdag al dat Nederland zich weinig empathisch had getoond. "Wat hij zei, was ook 100 procent namens mij", aldus Rutte. De toon was volgens hem niet effectief.

Ook coalitiepartners D66 en ChristenUnie waren kritisch over de opstelling van Rutte en Hoekstra in Europa. Rob Jetten (D66) zei nu blij te zijn met het voorstel voor een coronafonds. Hij wil dat het kabinet er snel mee aan de slag gaat.

Italië en Spanje

Rutte wil dat ook, maar zegt afhankelijk te zijn van landen als Italië en Spanje die iets anders voor ogen hebben. "Het lastige daarbij is dat ik dat wel wil, maar dat Zuid-Europa heel erg blijft inzetten op eurobonds." Hij hoopt dat die discussie over eurobonds "geparkeerd" kan worden.

Het kabinet staat niet alleen in zijn verzet tegen eurobonds. "Die eurobonds zijn ook in creatieve vormen echt een no-go in Wenen, in Berlijn, in Helsinki en daarmee blijft de discussie ook klem zitten", aldus Rutte.

Meer uit Politiek

Partijen stellen koopkrachtambities bij om tegenvallende dekking

DEN HAAG (ANP) - Het minimumloon gaat volgend jaar met een extra 1,2 procent omhoog, in plaats van de door een Kamermeerderheid voorgestelde 1,7 procent. Dit gebeurt per 1 juli. De partijen die de verhoging eerder deze maand voorstelden, hebben hun ambities op het gebied van koopkracht moeten bijstellen omdat de belastingmaatregelen waarmee zij deze extraatjes wilden betalen, niet genoeg opleveren.

2 uur geleden
CDA mist eigen financiële voorstellen van het kabinet

DEN HAAG (ANP) - De harde kritiek van het kabinet op de manier waarop partijen hun koopkrachtplannen willen financieren is terecht, maar wat het CDA betreft had het kabinet daar best wat eigen alternatieven tegenover kunnen zetten. Het demissionaire kabinet mist volgens CDA-Kamerlid Inge van Dijk het signaal "dat de Kamer het verstandig vindt meer te doen".

2 uur geleden
D66 opteert voor lagere verhoging minimumloon dan gehoopt

DEN HAAG (ANP) - Het minimumloon gaat met een extra 1,2 procent omhoog in plaats van de door een Kamermeerderheid voorgestelde 1,7 procent. Dat is althans het voorstel van D66, nu is gebleken dat de voorstellen van politieke partijen om dit plan te betalen, minder opleveren dan gedacht. Vooral het plan om de inkoop van eigen aandelen te belasten is minder lucratief dan de partijen, onder aanvoering van GroenLinks en PvdA, hadden gehoopt.

3 uur geleden
Onderzoeksraad start studie naar veiligheid van arbeidsmigranten

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start een onderzoek naar de veiligheid van arbeidsmigranten in Nederland. De onderzoekers focussen zich op meerdere voorvallen op werkplekken van de arbeidsmigranten. De OVV richt zich verder op hun huisvesting en het vervoer van en naar het werk.

3 uur geleden
VVD houdt vast aan 'graai' uit groeifonds voor accijnsverlaging

DEN HAAG (ANP) - De VVD blijft erbij dat het Nationaal Groeifonds kan worden aangesproken om de brandstofaccijnzen volgend jaar niet te laten stijgen. Dat deze steunmaatregel voor autorijders volgens critici ten koste gaat van investeringen in toekomstige economische groei, neemt Kamerlid Eelco Heinen voor lief. "Er ligt geld op de plank, er zitten mensen klem en die gaan we nu helpen."

4 uur geleden
BBB: opgestapte gedeputeerde neemt zo kort mogelijk wachtgeld

DEN HAAG (ANP) - De opgestapte BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg in Flevoland zal volgens zijn partij "zo kort als mogelijk gebruikmaken van de wachtgeldregeling". Volgens een verklaring van de partij gaat Van den Berg snel op zoek naar nieuw werk, waardoor hij geen wachtgeld meer nodig heeft.

5 uur geleden
'EU-parlement steunt Hoekstra als klimaatman Europese Commissie'

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra is nagenoeg verzekerd van zijn benoeming als klimaatman van de Europese Commissie. De klimaatspecialisten van het Europees Parlement hebben zich woensdagochtend achter hem geschaard. De steun van de christendemocraten, sociaaldemocraten, liberalen en groenen en daarmee het parlement is daardoor binnen.

6 uur geleden