Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: breed besef dat EU corona-aanpak beter moet afstemmen

Rutte: breed besef dat EU corona-aanpak beter moet afstemmen

BRUSSEL (ANP) - Het besef groeit bij Europese leiders dat ze hun aanpak van de coronapandemie beter met elkaar moeten afstemmen. Daarover zijn nog geen concrete afspraken gemaakt, maar het blijkt wel "de persoonlijke overtuiging" van "heel veel leiders", zei premier Mark Rutte na afloop van de Europese top in Brussel.

Toen het coronavirus afgelopen voorjaar in Europa om zich heen greep, koos iedere lidstaat zijn eigen koers, bracht Rutte in herinnering. Sommige sloten halsoverkop hun grenzen of draalden juist lang met maatregelen. Dat moet anders nu een tweede golf het continent lijkt te overspoelen.

Veel regeringsleiders en staatshoofden willen in de strijd tegen het virus in het vervolg "strakker" samen optrekken, constateerde Rutte. Althans, ze willen "coördinatie tussen de lidstaten", niet "Europa als de Europese Commissie die macht naar zich toetrekt". Duitse ziekenhuizen die Nederlandse patiënten overnamen toen in Nederland de intensivecareafdelingen overliepen zijn een goed voorbeeld, zei de premier.

Spontane discussie

Op de volgende EU-toppen zal de gezamenlijke aanpak van de pandemie telkens op de agenda staan. Nu was dat niet zo en kwamen de Europese leiders nog niet verder dan een spontane discussie, zei Rutte.

De Europese ministers van Volksgezondheid en de EU-ambassadeurs gaan nu verder praten "in de geest van meer coördinatie". Dat moet bijvoorbeeld voorkomen dat grenzen opnieuw dichtgaan, dat ze heel verschillend oordelen over het besmettingsgevaar in een gebied of dat arme Balkanlanden het straks zonder vaccins moeten stellen. Maar dan moeten ze het onder meer eens worden over cijfers en definities, tekent Rutte aan.

Meer uit Politiek

‘Nederlandse’ VN-Waterconferentie eindigt met 700 toezeggingen

NEW YORK (ANP) - Tijdens de VN-Waterconferentie van de afgelopen dagen, mede georganiseerd door Nederland, hebben landen en organisaties ongeveer zevenhonderd toezeggingen gedaan voor hoe zij beter omgaan met water. De toezeggingen zijn gebundeld in een "actieagenda", die als inbreng dient voor de klimaattop in de Verenigde Arabische Emiraten later dit jaar.

16 uur geleden
Yeşilgöz na advies: geen reden voor vervolging collega Wiersma

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz geeft geen opdracht om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Procureur-Generaal (PG) bij de Hoge Raad Edwin Bleichrodt heeft gekeken naar de aangifte die tegen Wiersma was gedaan, en ziet geen aanknopingspunten voor vervolging. Het is nu aan de Tweede Kamer.

21 uur geleden
VVD boos: Rotterdamse terrassen niet open op Koningsdag

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdamse horecazaken kunnen tijdens Koningsdag op 27 april en ook tijdens de Rotterdam Marathon op zondag 16 april geen gasten op hun terrassen ontvangen. Ondernemers die bij de gemeente een terrasvergunning hebben aangevraagd en gekregen, bemerkten dat de vergunning pas vanaf 15 mei ingaat.

21 uur geleden
Yeşilgöz: begin aan transitie bij Landelijke Eenheid politie

DEN HAAG (ANP) - De politie kan beginnen met de grote verbouwing van de Landelijke Eenheid. Naar aanleiding van verschillende rapporten zijn plannen gemaakt voor de transitie en daar kan mee begonnen worden, schrijft minister van Justitie Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer. Ze spreekt van "een meerjarige, complexe en omvangrijke opgave".

21 uur geleden
60 uur taakstraf en week voorwaardelijk voor Gideon van Meijeren

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie is vrijdagmiddag veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week. Hij was niet bij zijn strafzaak aanwezig.

22 uur geleden
Minister Kaag ziet tegenvallers in aanloop naar voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - In het kabinet beginnen volgende week de gesprekken over de voorjaarsnota. Minister Sigrid Kaag (Financiën) spreekt dan met ministers over de lopende begroting. Ze zei vrijdag vooral tegenvallers te zien. "We leven in heel onzekere tijden."

22 uur geleden
FVD'er Gideon van Meijeren blijft weg bij politierechter

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie is vrijdagmiddag niet komen opdagen bij de politierechter in Den Haag. Hij heeft zich bij de rechtbank afgemeld, bleek bij aanvang van de zitting. De zaak wordt nu zonder hem behandeld.

22 uur geleden