Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: breed besef dat EU corona-aanpak beter moet afstemmen

Rutte: breed besef dat EU corona-aanpak beter moet afstemmen

BRUSSEL (ANP) - Het besef groeit bij Europese leiders dat ze hun aanpak van de coronapandemie beter met elkaar moeten afstemmen. Daarover zijn nog geen concrete afspraken gemaakt, maar het blijkt wel "de persoonlijke overtuiging" van "heel veel leiders", zei premier Mark Rutte na afloop van de Europese top in Brussel.

Toen het coronavirus afgelopen voorjaar in Europa om zich heen greep, koos iedere lidstaat zijn eigen koers, bracht Rutte in herinnering. Sommige sloten halsoverkop hun grenzen of draalden juist lang met maatregelen. Dat moet anders nu een tweede golf het continent lijkt te overspoelen.

Veel regeringsleiders en staatshoofden willen in de strijd tegen het virus in het vervolg "strakker" samen optrekken, constateerde Rutte. Althans, ze willen "coördinatie tussen de lidstaten", niet "Europa als de Europese Commissie die macht naar zich toetrekt". Duitse ziekenhuizen die Nederlandse patiënten overnamen toen in Nederland de intensivecareafdelingen overliepen zijn een goed voorbeeld, zei de premier.

Spontane discussie

Op de volgende EU-toppen zal de gezamenlijke aanpak van de pandemie telkens op de agenda staan. Nu was dat niet zo en kwamen de Europese leiders nog niet verder dan een spontane discussie, zei Rutte.

De Europese ministers van Volksgezondheid en de EU-ambassadeurs gaan nu verder praten "in de geest van meer coördinatie". Dat moet bijvoorbeeld voorkomen dat grenzen opnieuw dichtgaan, dat ze heel verschillend oordelen over het besmettingsgevaar in een gebied of dat arme Balkanlanden het straks zonder vaccins moeten stellen. Maar dan moeten ze het onder meer eens worden over cijfers en definities, tekent Rutte aan.

Meer uit Politiek

Partijleiders praten maandag verder over premierskandidaat

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten maandagochtend verder over de premierskandidaat voor een nieuw kabinet. Dat doen ze met formateur Richard van Zwol. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de partijen een kandidaat presenteren.

1 dag geleden
Ledengroei bij zowel GroenLinks als PvdA

NIJMEGEN (ANP) - Zowel bij de PvdA als bij GroenLinks stijgt het aantal leden. Samen hebben de twee partijen, die in de Tweede Kamer een fractie vormen, nu 86.372 leden. De PvdA is daarvan met 44.385 leden de grootste. Volgens beide partijen is hun samenwerking en de opkomst van radicaal-rechts de "aanjager" voor de ledengroei.

1 dag geleden
Ex-landbouwminister Veerman: sla in Brussel niet met vuist op tafel

AMSTERDAM (ANP) - Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) waarschuwt voor een al te grote mond van een nieuwe landbouwminister in Brussel. Nederland moet bij de Europese Commissie niet met de vuist op tafel slaan om op die manier te proberen uitzonderingen voor Nederlandse boeren af te dwingen. Een nieuwe landbouwminister moet "met de pet in de hand" vragen om in goed overleg bepaalde maatregelen te mogen verzachten. Dat zei Veerman in het tv-programma WNL op Zondag.

2 dagen geleden
Rutte vindt dat premierschap niet te groot moet worden gemaakt

NIEUWEGEIN (ANP) - Het premierschap moet niet te groot worden gemaakt, zei demissionair premier Mark Rutte in de wandelgangen van het VVD-congres. Hij ging niet in op vragen van de pers over wie de premier moet worden in het nieuwe kabinet van de liberalen met PVV, NSC en BBB. "Ik ga daar helemaal niets over zeggen."

2 dagen geleden
Dijkstra hoopt dat nieuw kabinet oog houdt voor vrouwengezondheid

UTRECHT (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra roept het nieuwe kabinet op om oog te blijven houden voor vrouwengezondheid. Daarbij moet breder worden gekeken dan naar zorg alleen, zei Dijkstra op de eerste editie van de Dag van de Vrouwengezondheid in Utrecht.

2 dagen geleden
Yeşilgöz wilde persoonlijk geen samenwerking met PVV, NSC, BBB

NIEUWEGEIN (ANP) - VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelingen voor een nieuw kabinet met PVV, NSC en BBB "echt zwaar" waren. "Maar het is gelukt. Niet omdat ik deze samenwerking persoonlijk graag wilde, dat is niet aan de orde", zei ze tijdens haar toespraak op de algemene ledenvergadering van de liberalen in Nieuwegein.

2 dagen geleden
Man die Baudet sloeg in België komt niet voor de rechter

GENT (ANP) - De Oekraïner die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar sloeg met een paraplu in België, hoeft volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad niet voor de rechter te verschijnen. De 33-jarige man krijgt wel een waarschuwing en mag de komende tijd geen andere strafbare feiten plegen.

3 dagen geleden