
Rutte: boete voor Grapperhaus hét bewijs tegen klassenjustitie
DEN HAAG (ANP) - Dat justitieminister Ferd Grapperhaus bijna een maand na zijn bruiloft waarop de coronaregels zijn geschonden hiervoor alsnog wordt beboet, is volgens premier Mark Rutte "hét bewijs dat er geen klassenjustitie is". Grapperhaus heeft zich volgens de premier niet bemoeid met de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om hem toch een boete op te leggen.
"Het OM heeft gezegd: omdat dit een minister betreft die in het bijzonder verantwoordelijk is voor de handhaving van de regels, vinden we dit een bijzondere situatie en hebben we daarom besloten dit te doen", zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Het Openbaar Ministerie schrijft zelf in een persbericht "dat met het opleggen van de geldboete de geloofwaardigheid van de handhaving van de coronaregels, waarvan de minister van Justitie en Veiligheid het boegbeeld is, gediend is".
De boete werd aangekondigd in de week van de belangrijkste politieke debatten, waarin PVV-leider Geert Wilders fel van leer trok tegen Rutte en Grapperhaus en de gang van zaken rond de bruiloft 'klassenjustitie' noemde. Dat heeft niets met elkaar te maken, bezweert Rutte, die benadrukte dat het OM onafhankelijk is.
Verlaging coronaboete en strafblad
Wel heeft de minister van justitie "op systeemniveau" contact met het Openbaar Ministerie over bepaalde zaken. Grapperhaus zou zich nu juist verre van de zaak moeten houden, vindt Rutte. Datzelfde geldt voor zijn collega-minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).
Dat Grapperhaus straks mogelijk een besluit neemt over de verlaging van de coronaboete, en er waarschijnlijk voor zal zorgen dat het ontvangen van zo'n boete niet automatisch tot een strafblad leidt, is volgens Rutte ook nu geen probleem. Die discussie loopt immers al langer, betoogt de premier. De Kamer gaf in het debat over de bruiloft van Grapperhaus al aan af te willen van de aantekening bij de coronaboete.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kost het kabinet langer dan gepland om met plannen te komen om uit de stikstofcrisis te komen. Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) verwacht bij de voorjaarsnota de "eerste contouren" af te hebben, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. "Het kabinet is in volle vaart bezig."
13 uur geledenCASTRICUM (ANP) - Woonminister Mona Keijzer is begroet door tientallen demonstranten bij een werkbezoek in Castricum aan een opvanglocatie voor vluchtelingen met verblijfspapieren. "Kijk maar goed hoe het niet moet", scandeerden zij. De bewindsvrouw van BBB ging meteen bij aankomst met betogers in gesprek.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De grenscontroles die het kabinet vorig jaar invoerde om illegale immigratie tegen te gaan, hebben tot "bemoedigende" resultaten geleid en worden daarom de komende maanden zoals gepland voortgezet. Dat heeft asielminister Marjolein Faber gemeld aan de Tweede Kamer.
23 uur geledenMARKELO (ANP) - Voedselzekerheid is de afgelopen tijd onderbelicht, vindt landbouwminister Femke Wiersma (BBB). "We zien nu in tijden van geopolitieke spanningen dat de focus heel erg ligt op defensie en op veiligheid, maar uiteindelijk begint het allemaal bij voedsel", zei Wiersma. "Als je dat niet voor elkaar hebt, dan krijg je pas echt onrust en een ontwrichte samenleving."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het wordt in Nederland "lastig" om Europees geld voor arme regio's naar defensie te geleiden. Voor "99 procent" is het geld al vastgelegd, zei minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken, PVV) donderdag in de Tweede Kamer. Hij wees erop dat deze zogeheten cohesiemiddelen wel al mogen worden ingezet voor veiligheid.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC en oppositiepartijen GroenLinks-PvdA en D66 vinden dat migratieminister Marjolein Faber meer moet doen om opvangplekken te regelen voor Oekraïners. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat gemeenten binnenkort niet meer in staat zijn om alle gevluchte Oekraïners op te vangen door een tekort aan plekken. Tijdens een debat hierover kondigde de PVV-minister ondanks aandringen van Kamerleden geen extra maatregelen aan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) richt een fonds op om buitenlandse topwetenschappers naar Nederland te halen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Bruins dat "tientallen topwetenschappers" van alle nationaliteiten naar Nederland moeten komen. Het fonds moet zo snel mogelijk operationeel zijn.
1 dag geleden