Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte bij herdenking Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië

Rutte bij herdenking Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zijn dinsdagavond aanwezig bij de Nationale Herdenking in het teken van de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië. De bewindsmannen zullen een krans leggen om stil te staan bij de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de bezetting door dat land. De herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag wordt dinsdagavond live uitgezonden door de NOS.

Japan gaf zich precies 78 jaar geleden over, kort nadat de Verenigde Staten de steden Hiroshima en Nagasaki hadden aangevallen met atoombommen. Daarmee kwam ook een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Duitsland capituleerde drie maanden eerder al.

Tijdens de herdenking is aandacht voor de verhalen van Indische Nederlanders, Indonesiërs en Nederlanders die slachtoffer waren van de Japanse bezetting. Zo zal een vrouw vertellen over de tijd die ze als kind doorbracht in het Japanse interneringskamp Tjideng op Java. Auteur Reggie Baay vertelt over de koloniale geschiedenis en de gevolgen daarvan. Ook Boudewijn de Groot legt een krans, samen met zijn dochter en kleindochter. De moeder van de zanger is overleden tijdens de Japanse bezetting. De plechtigheid begint even na 19.00 uur.

Bergkamp en Paternotte

Voorzitters Vera Bergkamp en Jan Anthonie Bruijn van de Eerste en Tweede Kamer zijn ook aanwezig en zullen eveneens een krans leggen.

Dinsdagochtend zal op de Dam in Amsterdam ook een lokale herdenking worden gehouden die is georganiseerd door een andere organisatie, de Stichting Het Indisch Platform 2.0. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet vorige week weten af te zien van haar toespraak bij deze herdenking omdat er sprekers waren uitgenodigd die "pleiten voor ‘eerherstel en erkenning’ voor Raymond Westerling". Westerling is oud-strijder van het KNIL die onder meer leiding gaf aan massa-executies van Indonesiërs, zo luidde het bezwaar van Halsema. In plaats daarvan woont de burgemeester een dag later een andere herdenking bij op het Olympiaplein.

Meer uit Politiek

Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

4 uur geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

6 uur geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

8 uur geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

9 uur geleden
Eurocommissaris Hoekstra krijgt uitbreiding van zijn taak

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra krijgt er tijdelijk een taak bij. De portefeuille 'Transport' wordt toegevoegd aan zijn functie als Klimaatcommissaris. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft dat beslist omdat de Eurocommissaris voor Transport, Adina Valean, met haar taak stopt.

14 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

15 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

19 uur geleden