Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte bezoekt Oekraïense havenstad Odesa, zegt meer materieel toe

Rutte bezoekt Oekraïense havenstad Odesa, zegt meer materieel toe

ODESA (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte is vrijdag opnieuw afgereisd naar Oekraïne waar hij de regering van president Volodymyr Zelensky meer militair materieel heeft toegezegd. Nederland gaat Oekraïne helpen om vier patrouilleboten te verkrijgen en zal meer raketten leveren die worden gebruikt voor het Patriot-luchtverdedigingssysteem. Ook herhaalde Rutte dat Nederland Oekraïne blijft steunen.

Rutte bracht sinds het uitbreken van de oorlog al twee keer een bezoek aan de hoofdstad Kyiv, maar dit keer ging hij alleen naar Odesa, een belangrijke havenstad in het zuiden aan de Zwarte Zee. Van hieruit vindt nog veel transport plaats van belangrijke goederen. De patrouilleboten moeten ervoor zorgen dat de export van graan naar het buitenland kan blijven doorgaan, zei Rutte tijdens een persbijeenkomst met Zelensky. Details over de boten wilde hij niet geven.

Omdat de winter in aantocht is "en de Russen er alles aan zullen doen om Oekraïne zo hard mogelijk te blijven raken" gaat Nederland meer Patriot-luchtafweerraketten leveren. Over aantallen wilde Rutte niets kwijt. Eerder heeft Nederland samen met Duitsland een Patriot-systeem geleverd om Russische luchtaanvallen te kunnen afslaan. De raketten raken op vanwege de aanhoudende aanvallen. Ook andere landen leveren het Oekraïense leger Patriot-raketten. Daarnaast levert Nederland een nieuw humanitair ondersteuningspakket.

Bewondering

De premier sprak zijn bewondering uit voor de kracht van de inwoners van Oekraïne die proberen in moeilijke omstandigheden te leven en werken. Hij benadrukte dat Nederland het land "zal blijven steunen, en dit is cruciaal, ook wanneer elders andere crises ontstaan". Hij doelde op Israël dat na de bloedige aanval vorig weekend in oorlog is met Hamas in Gaza. Volgens Rutte laat Nederland zich hier niet door afleiden. "Het moet én-én zijn en niet de een boven de ander." Bij beide conflicten worden vooral onschuldige burgers geraakt, aldus Rutte.

"Oekraïne is niet alleen", zei de premier. Volgens hem rekent de Russische president Vladimir Poetin erop dat de steun uit het westen afneemt, naarmate de oorlog langer duurt. "Nou, hij zit duidelijk verkeerd. Een brede coalitie van landen staat stevig achter Oekraïne. En onze afspraak van vandaag is niet alleen een antwoord op Poetin. Het is een teken van eenheid."

Nederland leverde al militair materieel aan Oekraïne ter waarde van inmiddels ruim 2 miljard euro. In totaal bedraagt de Nederlandse steun aan het Oost-Europese land ongeveer 3,7 miljard euro, haalde Rutte aan.

Meer uit Politiek

Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

DEN HAAG (ANP) - Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

6 uur geleden
Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won zaterdag de openingsrit waarin Pogacar als derde finishte.

6 uur geleden
Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

10 uur geleden
Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

1 dag geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

2 dagen geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

2 dagen geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

2 dagen geleden