Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte betreurt onrust rond richtlijn mondkapjes in ouderenzorg

Rutte betreurt onrust rond richtlijn mondkapjes in ouderenzorg

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte betreurt de onrust die is ontstaan bij zorgmedewerkers over de wijziging van de richtlijn over medische mondkapjes in de verpleeghuizen. Het RIVM adviseerde in het voorjaar die niet te gebruiken bij vluchtige contacten met patiƫnten binnen de 1,5 meter, maar trok die richtlijn op 17 augustus stilletjes in. De oppositie in de Tweede Kamer was daar woedend over.

Rutte zei aan het eind van het debat dat het RIVM al heeft gezegd dat dit "niet bewust is nagelaten, maar dat het niet zo had moeten gebeuren. Er is ook gezegd in de briefing dat dit buitengewoon ongelukkig was. En ik denk dat dat ook zo is, Dat had niet zo gemoeten", aldus Rutte. Deze wijziging heeft bij mensen in de zorg onnodig geleid tot onrust. "Ik realiseer me dat en betreur dat."

Het motiveert volgens de premier extra om met het RIVM samen te kijken hoe "betekenisvolle wijzigingen van richtlijnen in de toekomst expliciet onder de aandacht worden gebracht."

Eerder in het debat had Rutte de Kamer bezworen dat de richtlijn om geen medische mondkapjes te gebruiken bij 'vluchtige contacten' was gebaseerd op een medische beoordeling en niet op de schaarste aan mondkapjes die er toen was. De hele oppositie meende dat het toch door het tekort aan beschermingsmiddelen kwam en dat het kabinet niet eerlijk was op dit punt. De premier bleef dat tegenspreken.

Meer uit Binnenland

Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

13 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

16 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

17 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

18 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

19 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

19 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

20 uur geleden