
Rutte belooft Moldavië steun bij hervormingsagenda
CHISINAU (ANP) - Nederland gaat de Moldavische regering helpen het land te hervormen. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) toegezegd aan de pro-Europese president Maia Sandu.
Nederland zal ondersteuning bieden bij de bestrijding van corruptie, versterking van de rechtsstaat en hervorming van de energievoorziening, zei Rutte tijdens een persconferentie met Sandu. Dat laatste kan ook helpen Moldavië minder afhankelijk te maken van gasleveringen uit Rusland, is het idee. Eind mei komt er een handelsmissie naar het land.
Hoe die ondersteuning er concreet uit zal zien is nog niet vastgesteld, ook omdat Moldavië zelf daar nog naar moet kijken. Gedacht kan worden aan het invliegen van Nederlandse adviseurs, of deskundigen die trainingen kunnen geven.
Warm ontvangen
Sandu’s beloften om hervormingen door te voeren in het land zijn in Europa warm ontvangen. Premier Rutte heeft Sandu ook laten weten bereid te zijn om te helpen in het contact met de Europese Unie. "Bel ons en we proberen u te helpen om kwesties op te lossen." Sandu zei blij te zijn met de steun van Nederland als een van de staten die betrokken was bij de oprichting van de unie.
Rutte, Hoekstra en Sandu spraken ook over de spanningen tussen Oekraïne en Rusland. Moldavië is een buurland van Oekraïne en in de afgescheiden regio Transnistrië in het grensgebied bevinden zich Russische militairen. Het bezoek van Rutte en Hoekstra duurde slechts enkele uren.
Diplomatieke oplossing
Net als in Kiev benadrukte Rutte in Chisinau dat hij vooral hoopt op een politieke en diplomatieke oplossing zodat sancties en eventuele militaire steun uit het Westen vermeden kunnen worden. "We hopen dat uw bezoek de vreedzame dialoog op gang zal brengen waar we allemaal op hopen", aldus Sandu.
Na de ontmoeting met Sandu bezocht de Nederlandse delegatie het parlement. Parlementsvoorzitter Igor Grosu sprak daarbij steun uit voor de hervormingsagenda van de president. De avond werd afgesloten met een werkdiner met president Sandu en een aantal leden van het kabinet.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.
11 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.
41 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming, NSC) gaat onderzoeken of het mogelijk is om in Nederland eenzelfde maatregel in te voeren als in Groot-Brittannië om genitale verminking, uithuwelijking of achterlating in het land van herkomst aan te pakken. Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar D66, VVD, GroenLinks-PvdA en NSC aandrongen op meer en snellere actie van het kabinet om vrouwen en meisjes beter hiertegen te beschermen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.
1 uur geleden