Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte belooft Iraanse Nederlanders druk op Teheran te houden

Rutte belooft Iraanse Nederlanders druk op Teheran te houden

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal de druk op Iran blijven opvoeren zolang het bewind de protesten keihard onderdrukt. Dat maakten premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) duidelijk in een gesprek met Iraanse Nederlanders in het Torentje.

Rutte zei na afloop dat het kabinet zal blijven overleggen met de Iraanse Nederlanders. "We hebben heel goed geluisterd naar hun ervaringen." De premier verklaarde te hebben toegelicht wat het kabinet doet en zal "nauw contact" houden met de Iraanse Nederlanders.

Zij kwamen volgens de premier met "veel praktische ideeën" wat nog meer gedaan kan worden tegen het Iraanse regime. Hun suggesties worden de komende dagen met Buitenlandse Zaken in kaart gebracht, beloofde hij. Maar Rutte maakte ook duidelijk niet aan alle wensen te kunnen voldoen.

Uitzetten ambassadeur Iran

Het kabinet ziet niets in het voorstel om de Iraanse ambassadeur het land uit te zetten. Dat is "heel onverstandig", aldus Rutte. Het kabinet wil zijn zorgen steeds aan de Iraanse ambassadeur duidelijk kunnen blijven maken. Ook wil Nederland zijn ambassadeur in Teheran houden als "ogen en oren".

Nederland is voor het aanscherpen van sancties tegen Iran. Daar is volgens Rutte ook steun voor in Europa. De EU heeft al drie sanctiepakketten tegen Iran afgekondigd. Er wordt ook gekeken om de Revolutionaire Garde op de terreurlijst van de EU te krijgen, al is dat wel "juridisch ingewikkeld".

Geen effect sancties

De strafmaatregelen hebben er niet toe geleid dat het bewind zijn koers aanpast. Brede economische sancties zijn niet mogelijk onder de huidige afspraken van het nucleaire akkoord met Iran. Bovendien is de handelsstroom tussen Iran en de EU beperkt en zou het effect dus gering zijn, aldus het kabinet.

Iraniërs gaan al maanden de straat op om te betogen voor meer vrijheid in het streng islamitische land. Aanleiding was de dood van de 22-jarige Mahsa Amini op een politiebureau. Zij zou de kledingvoorschriften voor vrouwen niet goed hebben nageleefd. Er zijn bij de protesten die werden begonnen door vrouwen, al meer dan 18.000 mensen opgepakt en enkelen van hen zijn al geëxecuteerd.

Gesprek met Iraanse Nederlander

De Iraanse Nederlander Bijan Moshaver, die al veertig jaar in Nederland woont, liet weten "positief" terug te kijken op het gesprek met Rutte en Hoekstra. "We hebben onze wensen en zorgen gedeeld met het kabinet." Hij hoopt dat in vervolggesprekken meer concrete resultaten kunnen worden bereikt.

Moshaver vindt dat er meer sancties moeten komen en meer bescherming voor Iraanse Nederlanders. Die worden bedreigd en geïntimideerd. Ook worden familieleden in Iran onder druk gezet. Minister Hoekstra kondigde vorig jaar aan harder te willen optreden tegen landen die hun (voormalige) burgers in Nederland lastigvallen. Er komt een meldpunt om de intimidatie in beeld te brengen.

Meer uit Politiek

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

4 uur geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

9 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

10 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden