Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: belangrijkst is dat Polen en Hongaren zin niet kregen

Rutte: belangrijkst is dat Polen en Hongaren zin niet kregen

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte is tevreden met de rechtstaattoets die de Europese leiders op de EU-top overeen zijn gekomen. Het is Polen en Hongarije niet gelukt om iets aan de regels te veranderen, stelt Rutte. "Dat is het belangrijkst."

De regeringsleiders wisten met wat aanvullende afspraken Polen en Hongarije zover te krijgen hun verzet op te geven. Daarmee trokken ze ook hun veto tegen de EU-meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds in. Aan de drie voorwaarden die Nederland stelde aan het compromis, is volgens Rutte voldaan.

De rechtstaattoets is een nieuw instrument waarmee de Europese Commissie lidstaten die de rechtstaat schenden financieel kan treffen. Brussel kan landen op hun EU-subsidies korten als de rechtstaat er zo beroerd aan toe is dat het geld niet goed terechtkomt. Hoe dat in de praktijk gaat werken is afwachten.

Meevaller

De Europese Commissie hoeft niet te wachten met de rechtstaattoets in stelling brengen tot de Europese rechter zich daarover heeft uitgesproken, stelt Rutte tevreden vast. En er is een meevaller voor de Europese belastingbetaler. De commissie blijkt zelfs in de tussentijd uitgekeerde subsidies te kunnen terugvorderen als er inderdaad iets niet in de haak is.

Hongarije en Polen vierden de aanvullende afspraken als een overwinning, omdat die de gewraakte rechtstaattoets zouden insnoeren. Maar dat kan helemaal niet, stelt Rutte. De raad van regeringsleiders is "natuurlijk een machtig interessant orgaan", maar hun afspraken zijn niet bindend. En een verordening zoals de rechtstaattoets wel.

Duidelijkheid

Omdat een gang naar de Europese rechter zomaar anderhalf jaar kan duren, vrezen critici van Hongarije en Polen dat Brussel nog lange tijd niet tegen hen zou kunnen optreden. Voor de Hongaarse premier Viktor Orbán bijvoorbeeld de gevolgen zou ondervinden, zou hij al herkozen kunnen zijn.

Rutte zou daarom graag zien dat het Europees Hof de zaak met spoed behandelt. "Omdat je gewoon duidelijkheid wilt. Dat zou echt voordelen hebben."

Meer uit Binnenland

Wilders en Van der Plas zwijgen vooral na gesprek met Putters

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas van BBB hebben na hun gesprek met informateur Kim Putters weinig woorden nodig. "Het was een goed gesprek", zegt Wilders meermaals. De politici zijn beiden voorstander van een coalitie met hun partijen, VVD en NSC. Maar de laatstgenoemde twee partijen denken verschillend over zo'n samenwerking.

1 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

4 uur geleden
Heijnen zegt meer onderzoek naar veilig gebruik staalslakken toe

OUWERKERK (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft blijvend onderzoek naar het zo veilig mogelijk toepassen van staalslakken voor kustverdediging toegezegd. Een totaalverbod op het gebruik van staalslakken is nu geen optie.

4 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

4 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

5 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

5 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

5 uur geleden