Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte beklaagt zich op EU-top over Hongaars veto tegen winsttaks

Rutte beklaagt zich op EU-top over Hongaars veto tegen winsttaks

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte heeft op de EU-top in Brussel zijn beklag gedaan over het plotselinge verzet van Hongarije tegen de invoering van een minimumtarief voor winstbelasting. Hij hoopt dat Frankrijk het obstakel komende week nog uit de weg weet te ruimen. Volgens president Emmanuel Macron zet zijn regering "alles op alles" om de Hongaren voor 1 juli, als Tsjechië het EU-voorzitterschap overneemt, mee te krijgen, zei hij in Brussel.

Vorige week vrijdag dwarsboomde Hongarije onverwacht en tot groot ongenoegen van de andere lidstaten een richtlijn over een Europees minimumtarief van 15 procent voor winstbelasting voor grote multinationals. Dat deed het land tijdens een vergadering van de EU-ministers van Financiën minuten nadat Polen na maanden zijn veto tegen de plannen juist introk. Voordien had Boedapest geen bezwaren opgeworpen. Diplomaten noemden de actie "schandalig".

Nederland vindt het "van groot belang", aldus Rutte, dat de minimumbelasting wordt ingevoerd, zoals eerder door 137 landen inclusief Hongarije is afgesproken. De premier zei geen begrip te hebben voor de plotse blokkade die Boedapest opwerpt. Maar hij had het er niet persoonlijk met premier Viktor Orban over gehad, zei hij. Parijs is volgens Macron in gesprek met Orban. Met de beoogde belastingrichtlijn moeten alle 27 lidstaten instemmen.

Meer uit Politiek

Ook Tweede Kamer bekritiseert 'haastige' coronawet

DEN HAAG (ANP) - Ook diverse Kamerleden hebben zich negatief uitgelaten over het inmiddels fel bekritiseerde wetsvoorstel om coronamaatregelen juridisch te verankeren. Het gaat om een eerste aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg), waarmee het kabinet bijvoorbeeld bij een opleving van corona het dragen van mondkapjes weer kan verplichten. Kamerleden vallen zowel over de haast als over de inhoud van het wetsvoorstel.

18 uur geleden
GroenLinks wil opheldering minister De Jonge over desinformatie

DEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie van de Eerste Kamer wil opheldering van minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) over het onjuist informeren van de Eerste Kamer over de Omgevingswet. In antwoorden op Kamervragen in mei stelde De Jonge dat de oplevering van het - voor de uitvoering van de wet cruciale - Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) op schema lag. Dat bleek niet het geval, en het ministerie wist dat.

22 uur geleden
Ministerie erkent dat permanente coronawet haastklus was

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft minder tijd kunnen nemen dan het eigenlijk wilde voor het opstellen van de nieuwe permanente coronawet. Dat erkent een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers naar aanleiding van een bericht in Trouw. Daarin klagen gemeenten dat de wet een "haastklus" is geworden waar zij onvoldoende bij zijn betrokken.

1 dag geleden
Burgemeesters praten opnieuw over opvang vluchtelingen

ARNHEM (ANP) - De opvang van vluchtelingen in Nederland blijft een gespreksonderwerp voor de burgemeesters. Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio heeft het maandagavond weer op de agenda staan.

1 dag geleden
Wethouder Simons Rotterdam doet aangifte van bekladding huis

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse wethouder Robert Simons heeft zaterdag aangifte gedaan van bekladding van zijn huis. Zijn woordvoerder bevestigt berichtgeving van Rijnmond daarover. Op zijn huis staat onder andere KK (kanker) homo's en RJK gespoten. RJK staat voor Rotterdam Jongeren Kern, een deel van de harde kern van Feyenoordsupporters.

3 dagen geleden
Oud-staatssecretaris voor CDA Ton Frinking (91) overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-defensiestaatssecretaris voor het CDA Ton Frinking (91) is overleden, meldt CDA-partijleider Wopke Hoekstra op Twitter. Frinking was Kamerlid van 1977 tot 1993 en daarna ruim een jaar staatssecretaris in het derde kabinet-Lubbers.

3 dagen geleden
Rutte na gesprek melkveehouder: ik kan zorgen niet wegnemen

KOUDUM (ANP) - Premier Mark Rutte heeft donderdagmiddag een "goed gesprek" gehad bij een melkveehouder in het Friese Koudum, maar er is "grote bezorgdheid". Net zoals de twee gesprekken die hij eerder voerde met agrariërs elders in het land was ook dit gesprek heftig, maar de "zorgen zijn ook groot en die kan ik niet wegnemen". Op het gesprek van vrijdag met een deel van het kabinet en boerenorganisaties wil hij niet vooruitlopen.

4 dagen geleden