Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte bedankt kinderen: jullie zijn voorbeeld voor volwassenen

Rutte bedankt kinderen: jullie zijn voorbeeld voor volwassenen

HILVERSUM (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte heeft dinsdagavond alle kinderen van Nederland bedankt omdat zij volhouden in deze moeilijke coronaperiode. Hij deed dit tijdens een speciale coronapersconferentie van het Jeugdjournaal.

"Ik realiseer mij dat corona jullie leven volledig op de kop heeft gezet, alles is anders dan normaal", aldus Rutte. "Je kon heel lang niet naar school, veel leuke dingen gingen niet door. Je kan niet sporten, misschien moest je in quarantaine of is er iemand in je familie of die je kende ziek geworden of zelfs overleden."

Het valt de premier op dat de meeste kinderen erg zoeken naar wat er nog wel kan, in plaats van te focussen op wat er niet kan. "Jullie zijn een voorbeeld voor de volwassenen in Nederland. Recht uit mijn hart zeg ik: dank jullie wel. Het is niet gemakkelijk, maar jullie houden vol."

'Het is af en toe heel lastig'

Kinderen mochten vragen voor Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid insturen. Zo vroeg een meisje of er binnen het kabinet wel eens ruzie was over de maatregelen die genomen moeten worden. "Het is af en toe heel lastig", vertelde Rutte. "En er zijn wel eens heftige gesprekken. Soms bellen we elkaar heel laat nog even op om te praten. Maar altijd op een prettige manier. Er is niets dat een koekje of een beetje lasagne niet goed kan maken."

Rutte zei zich heel goed voor te kunnen stellen dat veel kinderen het zwaar hebben omdat alles op scholen anders is dan normaal. "Er zijn geen schooluitjes, je werkt in kleine groepjes en kan soms niet elke dag naar school. Er is geen eindmusical met een volle zaal vol familie en vrienden - ik weet zelf nog hoe leuk dat was."

Meer uit Binnenland

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

AMSTERDAM (ANP) - Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

33 minuten geleden
Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

DEN HAAG (ANP) - Noodopvang voor asielzoekers kost Nederland twee keer zoveel geld als reguliere opvang. Dat concludeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het financiële eindrapport van 2022. Vorig jaar moest het COA door een chronisch tekort aan opvangplekken flink investeren in tijdelijke opvangplekken. Dat is terug te zien in de eindafrekening: de kosten voor asielopvang stegen van ongeveer 725 miljoen in 2021 naar ruim 1,5 miljard euro in 2022.

54 minuten geleden
Openstelling Haringvlietbrug voor scheepvaart duurt nog maanden

UTRECHT (ANP) - De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

1 uur geleden
Nabestaanden noemen verdachte dubbele moord leugenaar

ZWOLLE (ANP) - Nabestaanden van de twee slachtoffers van de schietpartij in een McDonald's in Zwolle in maart 2022 hebben de verdachte en anderen gevraagd te stoppen met leugens over de familie. Volgens verdachte Veysel Ü. werd hij door de twee slachtoffers bedreigd en afgeperst. "Stop met deze valse beschuldigingen", zei de zoon van een van de slachtoffers dinsdag in de rechtbank.

1 uur geleden
Vermiste man Den Haag mogelijk ontvoerd

DEN HAAG (ANP) - De 27-jarige man uit Den Haag die sinds zondagochtend wordt vermist, is mogelijk ontvoerd. Dat meldt de politie dinsdag. Het onderzoeksteam "houdt er sterk rekening mee dat hij tegen zijn wil ergens wordt vastgehouden".

2 uur geleden
Kinderhulpfonds overspoeld met cadeau-aanvragen voor arme kinderen

DEVENTER (ANP) - Niet eerder stonden zoveel kinderen op de wachtlijst van het Nationaal Fonds Kinderhulp voor Actie Pepernoot, bedoeld om kinderen uit arme gezinnen toch een sinterklaascadeau te geven. Het fonds zegt dit jaar overspoeld te zijn met aanvragen. Dinsdag om 12.00 uur stonden er nog 18.684 kinderen op de wachtlijst. "Dat is superveel. Het is niet realistisch om te denken dat we ze allemaal kunnen blij maken", stelt een woordvoerster.

2 uur geleden
VAE als voorzitter bij klimaattop: risicovol maar ook een kans

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd hebben al veel organisaties zich uitgesproken tegen het voorzitterschap van de Verenigde Arabische Emiraten op de komende klimaattop. De kritiek zwol aan toen het land bekendmaakte dat de voorzitter van de COP28 klimaatgezant Sultan Ahmed al-Jaber moest worden, topman bij ADNOC, het staatsoliebedrijf van de VAE. Twee dagen voor het begin van de grote top zien experts het voorzitterschap als "risicovol, maar een potentiële kans".

2 uur geleden