Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: Azië met antikolonialisme winnen voor strijd tegen Rusland

Rutte: Azië met antikolonialisme winnen voor strijd tegen Rusland

BRUSSEL (ANP) - Door Rusland voor te stellen als kolonisator en Oekraïne als slachtoffer van zijn veroveringsdrang kan de Europese Unie Zuidoost-Aziatische landen winnen voor de strijd tegen Rusland, denkt premier Mark Rutte. Dat raakt een snaar, want de landen van de zogeheten ASEAN hebben zelf "te maken gehad met een koloniaal verleden", zegt Rutte bij aankomst op de EU-ASEAN-top in Brussel.

Indonesië en de Filipijnen hebben de Russische inval in Oekraïne veroordeeld, maar dat geldt lang niet voor alle tien de ASEAN-landen. Laat staan dat ze de sancties tegen Rusland steunen of het speciale Oekraïne-tribunaal waarvoor onder meer Nederland pleit.

"Dit is natuurlijk in feite gewoon een kolonisatie-oorlog van Rusland richting Oekraïne", zegt Rutte. Als de EU dat uitlegt, zijn Aziatische en ook Afrikaanse landen daar volgens hem ontvankelijk voor. Hij hoopt hen zo "in ieder geval om te beginnen" zover te krijgen de VN-resolutie te steunen die de Russische invasie veroordeelt. "Het zal vandaag niet lukken om heel veel verder te komen. Dat gaat natuurlijk stap voor stap."

Grote speler

Nederland heeft zelf ook een koloniaal verleden in met name Indonesië, het voormalige Nederlands-Indië, maar dat zit volgens Rutte niet in de weg. "De relaties zijn heel erg goed en Indonesië laat op geen enkele manier merken dat dat een thema is." Nederland kan juist een belangrijke rol spelen in de verstandhouding tussen de EU en de ASEAN, want het is "echt een grote speler" in Zuidoost-Azië. "Dus in die zin moet ik mijzelf misschien ook niet te klein maken", zei Rutte met een knipoog.

De EU-leiders hopen op de top ook hun afhankelijkheid van vooral China te verminderen door de economische banden met Zuidoost-Azië aan te halen. Rutte verwijst naar de jacht op mondkapjes en handschoenen tijdens de coronapandemie, maar ook "bouwstenen voor medicijnen, hightech - daarvoor zijn die internationale waardeketens van groot belang. Daar is deze regio heel groot en belangrijk in en dat wordt ook steeds groter."

De leiders van de 27 EU-landen en tien ASEAN-landen zijn voor het eerst op een top bijeen. Ze vieren dat de beide regionale samenwerkingsverbanden 45 jaar betrekkingen onderhouden.

Meer uit Politiek

Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

17 uur geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

1 dag geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

1 dag geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

1 dag geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

1 dag geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

1 dag geleden
Van Gennip blij dat coalitie door wil met hervorming kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is "ontzettend blij" dat het nieuwe kabinet in wording verder wil met haar plannen voor hervorming van de kinderopvang. Dat is "heel goed voor alle ouders in Nederland", vindt zij, al is nog onzeker hoeveel ouders straks nog zelf moeten betalen.

1 dag geleden