
Rutte: Azië met antikolonialisme winnen voor strijd tegen Rusland
BRUSSEL (ANP) - Door Rusland voor te stellen als kolonisator en Oekraïne als slachtoffer van zijn veroveringsdrang kan de Europese Unie Zuidoost-Aziatische landen winnen voor de strijd tegen Rusland, denkt premier Mark Rutte. Dat raakt een snaar, want de landen van de zogeheten ASEAN hebben zelf "te maken gehad met een koloniaal verleden", zegt Rutte bij aankomst op de EU-ASEAN-top in Brussel.
Indonesië en de Filipijnen hebben de Russische inval in Oekraïne veroordeeld, maar dat geldt lang niet voor alle tien de ASEAN-landen. Laat staan dat ze de sancties tegen Rusland steunen of het speciale Oekraïne-tribunaal waarvoor onder meer Nederland pleit.
"Dit is natuurlijk in feite gewoon een kolonisatie-oorlog van Rusland richting Oekraïne", zegt Rutte. Als de EU dat uitlegt, zijn Aziatische en ook Afrikaanse landen daar volgens hem ontvankelijk voor. Hij hoopt hen zo "in ieder geval om te beginnen" zover te krijgen de VN-resolutie te steunen die de Russische invasie veroordeelt. "Het zal vandaag niet lukken om heel veel verder te komen. Dat gaat natuurlijk stap voor stap."
Grote speler
Nederland heeft zelf ook een koloniaal verleden in met name Indonesië, het voormalige Nederlands-Indië, maar dat zit volgens Rutte niet in de weg. "De relaties zijn heel erg goed en Indonesië laat op geen enkele manier merken dat dat een thema is." Nederland kan juist een belangrijke rol spelen in de verstandhouding tussen de EU en de ASEAN, want het is "echt een grote speler" in Zuidoost-Azië. "Dus in die zin moet ik mijzelf misschien ook niet te klein maken", zei Rutte met een knipoog.
De EU-leiders hopen op de top ook hun afhankelijkheid van vooral China te verminderen door de economische banden met Zuidoost-Azië aan te halen. Rutte verwijst naar de jacht op mondkapjes en handschoenen tijdens de coronapandemie, maar ook "bouwstenen voor medicijnen, hightech - daarvoor zijn die internationale waardeketens van groot belang. Daar is deze regio heel groot en belangrijk in en dat wordt ook steeds groter."
De leiders van de 27 EU-landen en tien ASEAN-landen zijn voor het eerst op een top bijeen. Ze vieren dat de beide regionale samenwerkingsverbanden 45 jaar betrekkingen onderhouden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
3 uur geleden