
Rutte: amper opties voor ingreep in najaar tegen koopkrachtpijn
DEN HAAG (ANP) - Ondanks de "historisch slechte koopkrachtcijfers" die vrijdag naar buiten zijn gekomen, zijn de mogelijkheden "uitermate beperkt, zo niet afwezig" om dit jaar nog meer te doen voor huishoudens, zegt premier Mark Rutte. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam met uiterst zorgwekkende cijfers over de gevolgen van de inflatie.
De coalitie praat de komende weken over een koopkrachtpakket. Maar de maatregelen waartoe wordt besloten, zullen pas op zijn vroegst vanaf 1 januari ingaan, aldus Rutte.
Al sinds het voorjaar waarschuwt het kabinet weinig middelen te hebben om nog dit jaar iets te doen aan de slechte koopkracht. "We sluiten het niet helemaal uit, maar het is toch zo dat we vooral kijken naar 2023", zegt Rutte in zijn eerste persconferentie na de zomerperiode. Hij benadrukt dat het kabinet al 7 miljard euro heeft uitgetrokken voor dit jaar, waaronder 1300 euro aan steun voor de armste huishoudens. Maar een groot deel van die groep dreigt ook dit jaar al in de problemen te komen. Een op de tien kinderen belandt volgens het CPB in armoede. De koopkracht gaat gemiddeld met 6,8 procent achteruit dit jaar. Dat zijn unieke en "dramatische cijfers", aldus het CPB.
Koele cijfers
Achter die "koele cijfers" gaan schrijnende situaties schuil, erkent Rutte. Hij begrijpt de zorgen van veel Nederlanders die vrezen niet meer rond te kunnen komen. De oppositie verwijt het kabinet al langer veel te weinig te doen aan de geldproblemen waar steeds meer Nederlanders mee te maken krijgen. Rutte benadrukt dat veel voorgestelde maatregelen voor dit najaar problemen zouden opleveren in de uitvoering.
Ook in 2023 kan het kabinet de pijn niet helemaal wegnemen, maar de effecten van de hoge prijzen op zijn hoogst verzachten, benadrukt Rutte. De coalitiepartijen kwamen de afgelopen tijd al een paar keer bijeen, maar de inzichten van het CPB geven een startschot voor de daadwerkelijke onderhandelingen over het koopkrachtpakket. Dat zal een "omvangrijk pakket" zijn, zeggen coalitieleiders. CDA-voorman Wopke Hoekstra sprak in een interview over investeringen van zeker 10 miljard euro in de financiële situatie van huishoudens.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA heeft zich als eerste officieel gemeld om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. De volksvertegenwoordiging kiest volgende week donderdag een nieuwe voorzitter.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.
1 dag geleden