
Rutte als voortrekker 'topjobs'-deal naar allerlaatste EU-top
BRUSSEL (ANP) - Scheidend premier Mark Rutte begint aan zijn laatste EU-top. Voordat hij met onder meer een afscheidsfilmpje wordt uitgezwaaid door zijn collega's, moet hij nog flink aan de slag. De 27 EU-leiders moeten het onder andere eens zien te worden over de verdeling van de EU-topfuncties voor de komende jaren.
Rutte is een van de twee onderhandelaars van de Europese liberalen die, met twee tegenvoeters bij de christendemocraten en bij de sociaaldemocraten, een voorakkoord hebben gesloten over die 'topbanen'. De Duitse Ursula von der Leyen zou de Europese Commissie mogen blijven leiden. De Portugese ex-premier António Costa gaat de EU-toppen voorzitten, en de Estse premier Kaja Kallas zou buitenlandchef worden.
Anderhalve week geleden stuitte die deal nog op te veel weerstand, maar inmiddels is die genoeg bezonken, denken hoge EU-diplomaten. Met toezeggingen over zware posten in Von der Leyens nieuwe commissie zijn volgens een van hen ook uiterst rechtse leiders ervoor gewonnen. Tot dusver klaagde bijvoorbeeld de Italiaanse premier Giorgia Meloni dat haar politieke familie wordt gepasseerd.
Verdeeldheid
Maar er wachten de regeringsleiders en staatshoofden van de 27 lidstaten nog veel meer moeilijke vraagstukken als ze donderdagmiddag in Brussel aankomen. Zo bespreken ze de oorlogen in Oekraïne en Gaza, waarover soms diepe verdeeldheid bestaat. Ook de weerbaarheid van het Europese bedrijfsleven, migratie en het opkrikken van de Europese defensie komen aan bod.
Als het er na vele tientallen toppen in bijna veertien jaar dan echt opzit voor de 57-jarige Rutte, zullen hem warme woorden wachten. Hij heeft zich tussen zijn collega-leiders volgens velen ontpopt van lastpost tot bruggenbouwer. Ze luiden hem uit met een kunstwerk en een compilatie van oude beelden.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Zo'n driehonderd mensen zijn vanaf het Schouwburgplein vertrokken voor een mars door Rotterdam, die onder meer langs het stadhuis gaat. Zij doen dit als protest tegen de strafbaarstelling van illegaliteit en hulp aan mensen zonder verblijfsvergunning. Voorafgaand aan de wandeling was er een podiumprogramma met verschillende sprekers.
30 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Zo'n driehonderd mensen zijn zondagmiddag bijeen op het Schouwburgplein in Rotterdam om te protesteren tegen de strafbaarstelling van illegaliteit en hulp aan mensen zonder verblijfsvergunning. "Schandalig! Het bestaan van tienduizenden mensen in Nederland wordt verboden en daarmee angstig", meldt organisator Bond Precaire Woonvormen (BPW) in de aankondiging van de demonstratie.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De stroomstoring in de Willemsspoortunnel in Rotterdam is verholpen, maar de treinen kunnen nog altijd niet rijden tussen Rotterdam en Rotterdam Zuid. Dat komt doordat er nog uitgebreid wordt getest met de systemen in de tunnel, zegt ProRail.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De problemen met het treinverkeer bij Rotterdam door een storing in een spoortunnel duren nog zeker tot zondag 14.15 uur. Dat meldt NS. Er rijden geen hsl-treinen tussen Rotterdam en Breda en ook tussen Rotterdam en Dordrecht rijden geen treinen.
6 uur geledenBREDA (ANP) - De politie heeft in Breda een 43-jarige man uit Rijsbergen aangehouden, die mogelijk iets te maken heeft met een explosie bij een bedrijf aan de Oosterstraat, aldus de politie op X.
7 uur geledenHORST (ANP) - In de woning in het Limburgse Horst waar mogelijk een gaskraan was opengedraaid is een overleden persoon aangetroffen. Dat meldt de Limburgse politie op Facebook.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR) zijn zaterdagavond tientallen klachten binnengekomen over geluidsoverlast door het dance- en technofestival Boothstock in het Kralingse Bos. De klachten komen uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel.
17 uur geleden