Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: agressie Rusland richt zich steeds meer op civiele doelen

Rutte: agressie Rusland richt zich steeds meer op civiele doelen

DEN HAAG (ANP) - De Russische agressie in Oekraïne is "totaal ongekend" en richt zich meer en meer op civiele doelen, constateert minister-president Mark Rutte. Hij noemt het van groot belang dat eventuele oorlogsmisdaden "goed gedocumenteerd" worden, zei de premier na afloop van extra ministerieel overleg over de oorlog.

"We hebben allemaal de verschrikkelijke beelden gezien van het opblazen van de mediatoren in Kiev, maar ook de verwoesting van overheidsdoelen en appartementencomplexen in Kharkov", aldus Rutte. "Dit zijn echt beelden die ons allemaal op het netvlies staan geëtst en die we niet meer kunnen vergeten."

Het is volgens Rutte belangrijk om mogelijke oorlogsmisdaden goed bij te houden. Nederland dringt daarom in VN-verband aan op de instelling van een speciale onderzoekscommissie. "Mensenrechtenschendingen mogen niet ongestraft blijven, het recht moet zijn beloop hebben."

Nederland heeft daarnaast geconstateerd dat Rusland omstreden clustermunitie heeft ingezet in de strijd in Oekraïne. Het is volgens defensieminister Kajsa Ollongren belangrijk om te achterhalen "in welke context die clustermunitie precies is ingezet om te weten of dat ook tegen het humanitair oorlogsrecht ingaat".

Meer uit Binnenland

Duizenden lopen mee in pro-Palestijnse mars door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Duizenden mensen hebben zich aangesloten bij een mars door de binnenstad van Amsterdam ter gelegenheid van de herdenking van de Nakba, ofwel de catastrofe. Op deze dag wordt herdacht dat in 1948 na het ontstaan van de staat Israël honderdduizenden Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen.

58 minuten geleden
Ierse songfestivalinzending mist laatste finalerepetitie

MALMÖ (ANP) - De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug heeft zaterdag de laatste finalerepetitie van het Eurovisie Songfestival gemist. De artiest spreekt op sociale media van een "situatie" bij de vlaggenparade, de traditionele opening van het evenement.

1 uur geleden
Extra hekken geplaatst bij hotel songfestival in Malmö

MALMÖ (ANP) - Voor het Clarion Hotel Malmö Live, waar zeventien delegaties van het Eurovisie Songfestival verblijven, zijn zaterdag aan het begin van de middag extra hekken neergezet. Voor het hotel hebben zich tientallen Nederlandse en internationale journalisten verzameld.

1 uur geleden
Volgorde finale blijft hetzelfde, geen lied op plek Joost Klein

MALMÖ (ANP) - De volgorde van de acts tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival blijft hetzelfde. Dat meldt de organisatie. Op plek 5, de plek van de gediskwalificeerde Joost Klein, is geen lied te horen.

1 uur geleden
Songfestivaldeelneemster Albanië: breng Joost alsjeblieft terug

MALMÖ (ANP) - De Albanese inzending voor het Eurovisie Songfestival, die zich eerder niet wist te plaatsen voor een plek in de finale, doet een oproep voor de terugkeer van de gediskwalificeerde Joost Klein. Dat schrijft Besa in een bericht op X. De 37-jarige zangeres geeft in een aantal reacties onder haar bericht verder ook aan dat, mocht Klein iets verkeerds hebben gedaan, hij "juridisch vervolgd moet worden". Een eventuele vervolging zou dan volgens Besa "niets te maken hebben met zijn deelname aan het muziekfestival".

1 uur geleden
Wagensveld slaagt erin koran te verbranden in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Pegida-voorman Edwin Wagensveld heeft zaterdagmiddag in Arnhem een koran verbrand. Een eerdere poging in januari dit jaar mislukte omdat er rellen uitbraken. Zaterdag waren er op de plek van de verbranding geen tegendemonstranten op de been.

2 uur geleden
AVROTROS: uitzending van finale songfestival gaat door

MALMÖ (ANP) - De finale van het Eurovisie Songfestival wordt zaterdagavond uitgezonden op NPO1 zoals gepland. Dat heeft AVROTROS zaterdagmiddag laten. Het feit dat de Nederlandse kandidaat Joost Klein is gediskwalificeerd maakt geen verschil.

2 uur geleden