Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: aanslag op De Vries verenigt land in strijd tegen misdaad

Rutte: aanslag op De Vries verenigt land in strijd tegen misdaad

DEN HAAG (ANP) - De aanslag op Peter R. de Vries heeft iedereen verenigd in de strijd tegen de criminaliteit, aldus demissionair premier Mark Rutte woensdag. De misdaadverslaggever werd een dag eerder in het centrum van Amsterdam neergeschoten.

"Ik hoop dat zijn familie en geliefden realiseren dat zeventien miljoen mensen met hen meeleven en dat dit ons allemaal verenigt in die strijd, die extra betekenis kreeg na de verschrikkelijke moord op Derk Wiersum twee jaar geleden, en dat we die strijd voortzetten. Het is een kwestie van uren en dagen, maanden en jaren, maar wel een strijd die Nederland gaat winnen", zei Rutte.

De strijd tegen de criminaliteit is er een van de lange adem, voegde hij eraan toe. "Het vraagt vasthoudendheid."

Verdachten

Rutte wees erop dat het inmiddels demissionaire kabinet extra heeft geïnvesteerd in veiligheid en dat na de moord op advocaat Wiersum ook extra initiatieven zijn genomen. Ook bij de formatie zal het weer een thema zijn, zei hij. "We zullen altijd opnieuw moeten kijken of je voldoende doet."

De Vries is zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen. De politie heeft twee verdachten aangehouden. Het gaat om 35-jarige Pool uit Maurik (Gelderland) en een 21-jarige man uit Rotterdam. Ze werden dinsdagavond op de A4 aangehouden.

Vertrouwenspersoon

In september 2019 werd advocaat Derk Wiersum in Amsterdam doodgeschoten. Hij stond de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo bij. De Vries is sinds vorig jaar adviseur en vertrouwenspersoon van diezelfde kroongetuige Nabil B.

De premier omschreef De Vries als "een lieve, vasthoudende, strijdende, niet altijd makkelijke man" die altijd aandacht bleef besteden aan de slachtoffers.

Meer uit Binnenland

Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

59 minuten geleden
Den Haag heeft nieuwe coalitie met zes partijen

DEN HAAG (ANP) - Zes partijen gaan samen besturen in de gemeente Den Haag. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK hebben een coalitieakkoord bereikt, bijna drie maanden na de val van het vorige college. Verkenner Arie Slob komt woensdag met een mededeling aan de Haagse gemeenteraad en volgende week wordt het akkoord gepresenteerd, bevestigt een bron rond de onderhandelingen na berichtgeving van Omroep West.

1 uur geleden
Cruciale stem BBB hangt af van steun voor asielquotum

DEN HAAG (ANP) - De spreidingswet voor asielzoekers is noodzakelijk, maar moet worden aangepast voordat een Kamermeerderheid daarmee instemt. De steun van de BBB is cruciaal voor een meerderheid in de Eerste Kamer. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas heeft een flinke wensenlijst, waaronder de invoering van een asielquotum van 15.000 asielzoekers per jaar.

2 uur geleden
Curaçao betaalt miljoenen voor voormalig openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.

2 uur geleden
Acteur Bas Muijs eerder dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld

ARNHEM (ANP) - Acteur Bas Muijs is in maart van dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld in Arnhem. Dat bevestigt zijn advocaat Petra Breukink dinsdag nadat roddelvlogger Yvonne Coldeweijer via Instagram meldde dat de acteur slachtoffer was in deze zaak. Het AD berichtte in juni al over de zaak, maar destijds was nog niet duidelijk dat het om Muijs ging.

4 uur geleden
Omtzigt doet in heel Nederland mee aan Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt doet met zijn Nieuw Sociaal Contract (NSC) mee in heel Nederland. Hij zei tijdens de presentatie van zijn kandidatenlijst in perscentrum Nieuwspoort dat hij in alle twintig kieskringen handtekeningen gaat ophalen.

4 uur geleden
NRC-columniste en jurist van toeslagenmemo op lijst Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt gaat de verkiezingen in met onder anderen NRC-columniste Rosanne Hertzberger en Sandra Palmen. Zij schreef de inmiddels beruchte memo-Palmen, waarin zij waarschuwde voor de volkomen uit de hand gelopen toeslagenaffaire. Palmen staat op plek 5, Hertzberger op 17. De partij Nieuw Sociaal Contract van Omtzigt staat op ongeveer 25 zetels in de peilingen.

4 uur geleden