Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: aanpak in risicogebieden was mogelijk niet stevig genoeg

Rutte: aanpak in risicogebieden was mogelijk niet stevig genoeg

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte erkent dat de afgelopen tijd wellicht niet hard genoeg is ingegrepen in gebieden waar het coronavirus snel om zich heen greep. Dat geldt met name in de regio's waar de situatie eerder deze maand als 'zorgelijk' werd aangemerkt. Een vraag die voorligt is volgens Rutte of de aanpak daar wel "stevig genoeg was", aangezien het aantal besmettingen daar toch hard is blijven oplopen.

De premier zegt dat in een debat met de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Verscheidene oppositiepartijen vinden dat het kabinet de zaak sinds juli te veel op zijn beloop heeft gelaten. Daardoor is volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher "kostbare tijd" verloren gegaan.

Rutte stelt verder vast dat "coronamoeheid" heeft toegeslagen in de samenleving, en dat het steeds lastiger wordt om altijd 1,5 meter afstand te houden. "We komen in een fase waarin nóg meer gevraagd gaat worden van mentale weerbaarheid van mensen", zegt hij.

Het beperken van sociale contacten druist volgens de premier in tegen de menselijke natuur, maar is nodig totdat een "medische oplossing" is gevonden, in de vorm van een vaccin of medicijn. De aangescherpte maatregelen die het kabinet maandag voor het hele land afkondigde, blijven drie weken gelden. Maar er is "geen garantie" dat daarna al een versoepeling mogelijk is, waarschuwt Rutte.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Rutte: situatie rond vakantie koning 'fout, vervelend en ernstig'

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft een "fout" gemaakt door verkeerd in te schatten of het verstandig was voor de koning en zijn gezin om de herfstvakantie in Griekenland door te brengen. Ook had hij dat besluit later in de week opnieuw moeten wegen, toen de besmettingen opliepen en het kabinet ingrijpende maatregelen aankondigde. Dat zegt Rutte zelf voorafgaand aan corona-overleg met ministers en deskundigen op het Catshuis.

1 dag geleden
Henk Krol stapt alweer uit eigen partij na ruzie met Henk Otten

DEN HAAG (ANP) - Minder dan een half jaar nadat Henk Krol uit 50PLUS was gestapt om zijn eigen partij op te richten, verlaat hij ook die partij weer. Dat laat Krol in een persbericht weten. Krol verlaat de Partij voor de Toekomst na een hoogoplopende ruzie met oud-Forum voor Democratie-bestuurslid Henk Otten.

1 dag geleden
CDA wil dat Rutte zich persoonlijk bemoeit met toekomst Nedcar

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte moet zich er persoonlijk voor inspannen dat autofabriek VDL Nedcar een nieuwe opdrachtgever krijgt, om de toekomst van de fabriek veilig te stellen, vindt coalitiepartij CDA. Volgens Kamerlid Mustafa Amhaouch is het besluit van BMW om geen Mini Countrymans meer te laten maken zo ingrijpend voor de economie, dat het 'Chefsache' zou moeten zijn voor het kabinet.

2 dagen geleden
Rutte wist van vakantieplannen koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte was op de hoogte van de vakantieplannen van koning Willem-Alexander, voordat die vrijdag met het regeringsvliegtuig naar Griekenland vertrok. Dat meldt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

3 dagen geleden
Ergernis in Tweede Kamer over vakantie koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer is met ergernis gereageerd op het vakantiebezoek van koning Willem-Alexander aan Griekenland. Oppositiepartij GroenLinks wil opheldering van minister-president Mark Rutte. "Als de koning nu op vakantie gaat is dat echt het verkeerde signaal aan Nederland", vindt fractievoorzitter Jesse Klaver.

3 dagen geleden
Rutte: voorzichtig optimistisch over reactie Britten

BRUSSEL (ANP) - De reactie van de Britse premier Boris Johnson op de oproep van de Europese Unie heeft premier Mark Rutte "voorzichtig optimistisch" gestemd. Johnson sprak dreigende taal, maar zei niet de onderhandelingen over de toekomstige betrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU te staken. Rutte put moed uit dat laatste en meent dat het "kan helpen als je je eens tegen elkaar uitspreekt".

3 dagen geleden
Kabinet pakt gesjoemel met kilometertellers harder aan

DEN HAAG (ANP) - Fraude met kilometertellers van auto's wordt harder aangepakt. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur.

3 dagen geleden